16. novembar, 19.30 - Pokreni svoj razred: Matematička vrlina

Share


U četvrtak, 16. novembra u 19.30 u Omladinskom klubu "Skladište" učenici drugog i trećeg razreda Tehničke škole Ivan Sarić predstavili su knjžicu pod nazivom "Matematička vrlina" čiji je autor njihova profesorica matematike Ruža Jeličić. Korice je dizajnirao Dejan Stepanović a izdavač je Fondacija "Danilo Kiš". Kroz prizmu nekoliko mislilaca, umetnika i pisaca (Platon, Džon Stjuart, Johan Volfgang Gete, Anri Poenkare, Leonardo da Vinči, Volt Vitman, Ludvig Vitgenštajn, Oto Vajninger, Tomas Bernhart, Isidor Lisjen Dikas, Hulio Kortazar, Pavel Florenski, Oldos Haksli, Vilijam Blejk, Alister Krouli, Rejmon Keno, Žorž Perek, Italo Kalvino, Bela Hamvaš, Žan Pol Sartr, Margerit Jursenar, Herman Hese, Jehuda Abravanel, Jursenar Gorder) autorka na zanimljiv način predstavlja ovu nauku:

Dragi čitaoče,
Knjižica koju ćete uskoro držati u rukama vrhunac je neočekivanog, ali iznad svega prijatnog desetogodišnjeg putovanja kroz dela, zabeleške i sveske slavnih, neslavnih i slavom manje ovenčanih. Ona predstavlja muzej pričica koje će vas inficirati i sa kojima ćete se vinuti čas ka jednom osećanju čas ka drugom, s kojima će se povremeno obrazovati čak i najbolje informisani umovi i koje će, nadamo se, savršeno ilustrovati značaj i neprevaziđeni šarm matematike.
Njen cilj je da odgovori na pitanja: Šta je matematika?, Da li je matematika izum ili otkriće?, Ko je matematički genije?, Šta je beskonačnost?... Odgovore na pomenuta pitanja pronalazili smo u delima Vajningera, Vitgenštajna, Florenskog, Poenkarea, Platona,...
Iskreno se nadamo da će na vašoj polici zauzeti počasno mesto i da ćete je podeliti sa bližnjima i dragim ljudima. Postoji mogućnost, ma koliko mala, da će vas inspirisati da uzmete olovku i hartiju, ili da obrišete prašinu sa stare pisaće mašine, i date svoj doprinos umetnosti.
Srdačno vas očekujemo u četvrtak u 19:30h da zajedno zakoračimo u svet matematičke vrline.

Iskreno vaši,
Milica Matković, Sara Čović, Ruža Jeličić, Nebojša Šipoš i Strahinja Vidaković