18. maj 2019. - Noć muzeja "Sloboda", Jelena Grujičić

Share


U okviru Noći muzeja, kulturne manifestacije koja se u subotu, 18. maja 2019. godine, održavala u celoj Srbiji, pod nazivom SLOBODA, u Galeriji Omladinskog kluba "Skladište" Fondacije "Danilo Kiš" postavljena je samostalna izložba Jelene Grujičić, vizuelne umetnice iz Subotice.

 

 

Jelena Grujičić (1986, Subotica) je vizuelna umetnica, kulturna radnica i majka. Diplomirala je na grafičkom odseku 2011. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagala je više puta samostalno i kolektivno u Srbiji i inostranstvu. Članica je KURS udruženja u Beogradu i Udruženja likovnih umetnika u Parizu. Trenutno živi i radi u Subotici.


Celokupan višegodišnji rad, započet odlaskom u Francusku, nosi zajednički naslov "Home Is Where Your Heart Is" (Dom je tamo gde ti je srce). Paradoks i naivna jednostavnost ove poslovice u kontekstu današnjeg domaćinstva i integracija u nove kulturne i društvene uslove izazvana velikim migracijama, usmerava Jelenin rad na sledeća pitanja:

• Šta možemo stvarno nazvati Dom?

• Koji su uzroci napuštanja istog?

• Kakvu ulogu ima Dom u uslovima koji obezbeđuju samo najosnovnije ljudske potrebe?

• Kako redefinišemo Dom u ovim okolnostima?


Glavni cilj rada jeste proučavanje značaja Doma kroz faktore današnjih ekonomskih migracija, prouzrokovanih željom za unapređenim i boljim društveno-ekonomskim uslovima života. Prikazani radovi u različitim medijima (fotografija, tekstil, vez, skulptura, video, instalacija) i njihov koherentan dijalog tretiraju prostor kao međuvezu sa posmatračem, njegovim kretanjem i ličnim iskustvom u interpretaciji rada.


Ovom izložbom Jelena je po prvi put prikazala svoj rad subotičkoj publici u želji da se pokrene dijalog o pitanjima koja su prvenstveno relevantna za našu sredinu.

 

Izložba će moći da se poseti od 18. do 25. maja 2019. godine.

Ulaz je slobodan.