4. jun 2019. - Četvrti susret članova Kluba ljubitelja muzike, filozofije i filma

Share


Četvrti susret članova Kluba ljubitelja muzike, filozofije i filma održan je u utorak, 4. juna 2019. godine, u Omladinskom klubu „Skladište“ Fondacije „Danilo Kiš“. Razgovor sa članovima Kluba vodi Dragan Krstić, profesor filozofije.

 

 

Na početku druženja prikazan je italijanski film ,,Ulica” Federika Felinija u kome glavne uloge igraju Entoni Kvin, Đulijeta Masina i Ričard Bejhart.

Scenario za film su napisali Tulio Pineli i Enio Flaiano.

Za ovaj film se može reći da je izuzetno uspešna estetizacija priče o sudbini mlade, naivne devojke Đelsomine (Đulijeta Masina) koju je majka prodala uličnom zabavljaču i snagatoru Zampanji (Entoni Kvin).

Film je dobio „Oskara“ za najbolji film na stranom jeziku 1957. godine


Posle projekcije članovi Kluba su analizirali film iz ugla filozofije (estetičke aksiologije, estetike muzike, teleologije, etike i socijalne filozofije), filmske estetike i filmske kritike. Posebnu pažnju su pritom posvetili muzici u ovom filmu, koju je napisao jedan od najpoznatijih i najznačajnijih kompozitora filmske muzike – Nino Rota.


Gledajući iz ugla emocionalističke estetike muzike, glavna tema u filmu je čežnjiv ton koji se prvo pojavljuje u melodiji koju izvodi cirkuska luda na violini, a kasnije i Đelsomina na svojoj trubi.

Ulaz je bio slobodan. Klub je otvoren za nove članove.