10.11 - 10.12. IZLOŽBA I REZULTATI Konkursa na temu "Slučajevi"

Share


Na Konkursu za nabolji rad u oblasti umetničkog stvaralaštva 2017. godine na temu "Slučajevi", a po inspiraciji na istoimenu zbirku priča ruskog pisca Danila Harmsa, žiri u sastavu: Laslo Antal, likovni umetnik i muzičar, Petar Mitrić, filmski selektor i muzičar, Ivana Marić, likovna umetnica, Ivana Matić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti i Borislav Stanić, pesnik i profesor srpskog jezika i književnosti, doneo je sledeću odluku:

Žiri na konkursu SLUČAJEVI Fondacije za Omladinsku kulturu i stvaraštvo „Danilo Kiš” jednoglasnom odlukom dodeljuje:

I NAGRADA (laptop)
VANJA SUBOTIĆ
Za celokupni autorski rad predstavljen na konkursu iz kojeg se izdvaja umetnički objekat SLUČAJ PODVALE blizak autorskom ptistupu D.I. Harmsa. Radovi otkrivaju inovativnost, duhovitost i spontanost u kombinovanju umetničkih medija. 

Većinom glasova dodeljuje:

II NAGRADA (bicikl)
KLAJÓ ADRIAN
Zbog višeslojnosti, aktuelnosti koncepta, te interaktivne forme i faktora slučajnosti u nastanku za instalaciju APSURDNI KOROV.

III NAGRADA (toster)
OLGA ČEGAR
Zbog hrabrosti u istraživačkom pristupu i kao dodatni podstrek u daljem radu. Za video rad pod nazivom MEMOAR HARMSA.

Žiri takođe želi da pohvali video rad THE ACCIDENT Borisa Kopilovića za izvanrednu tehničku izvedbu, crtež CIC-CIC Szálma Gábora za vizualni prikaz atmosfere apsurda srodne poetici Danila Ivanoviča Harmsa i digitalni print SUICID Alberta Topića za odlično likovno rešenje.

Nagrade će biti uručene na otvaranju izložbe 22. novembra u 19.30 u Omladinskom klubu „Skladište”, kada će biti izloženi svi radovi pristigli na Konkurs. Na Konkursu je učestvovalo 39 autora sa više od 50 radova.
Posebnu zahvalnost upućujemo profesoru Nenadu Ražnatoviću koji je inicirao učešće svojih učenika kako u ovom tako i u drugim programima Fondacije.

Na izložbi, koja je otvorena 22. novembra 2017. godine,  su prikazani i radovi učenika osnovnih škola koji zbog uslova Konkursa nisu ušli u izbor za nagradu (pravo učešća na konkursu imaju autori ili grupe autora od 15 do 35 godina starosti).

Odabirom teme i obima konkursa koji obuhvata sve vidove umetničkog staralaštva Fondacija "Danilo Kiš" imala je za cilj da usmeri pažnju na aktuelnu umetničku scenu Subotice, koju čine umetnici različitih izražajnih kapaciteta i stilova.


...................................................

Tekst Konkursa:

Pozivamo sve mlade koji se bave stvaralaštvom da osmisle jedan ili više prizora na temu "Slučajevi" i svoje radove pošalju na Konkurs za nabolji rad u oblasti umetničkog stvaralaštva 2017. godine.
Kao inspiracija za temu konkursa odabrana je zbirka priča ruskog pisca Danila Harmsa "Slučajevi", ali ne predstavlja uslov i osnovu za odabir prizora koji mogu biti predstavljeni u formi: likovnog rada, skulpture, fotografije, filma, muzike, književnog ili pozorišnog izraza i sl. Svaki autor slobodan je da odabere prizore iz svakodnevice, od ustaljenih do neočekivanih, od banalnih i rutinskih do grotesknih i apsurdnih, umetničkih, apstraktnih, odnosno predstavu nekog svog slučaja. Situacije koje prikazuju rutinske radnje, neobične ili obične situacije, ličnosti, nemoguće ili izmaštane priče...

Tajanstveni nestanci, nesrećni slučajevi, neverovatni i nepovezani događaji, ubistva, tuče, ispadanje ljudi kroz prozor – sve su to groteskne i crnohumorne slike sveta u neobičnim antipričama slavnog ruskog parodičara Danila Ivanoviča Harmsa. I sam pisac, veseljak i ekscentrik, Harms se oblačio kao Šerlok Holms, u restoranima tražio nešto plavo za jelo, izvodio mađioničarske trikove, predstavljao se kao svoj nepostojeći stariji brat i sablažnjavao savremenike nesvakidašnjim ponašanjem i izjavama.
Danil Ivanovič Juvačev (1905–1942), poznatiji pod pseudonimom Harms, jedan je od najistaknutijih predstavnika ruske književne avangarde između dva svetska rata. Zbirkom priča “Slučajevi” stekao je svetsku slavu i kultni status, naročito među mladima.
Bio je pesnik, dramaturg, stvaralac predmeta, posednik lule, i uopšte, po vlastitom priznanju, fenomenalan čovek.

Na konkursu mogu da učestvuju autori iz Subotice ili oni koji trenutno prebivaju na teritoriji Subotice. Pravo učešća na konkursu imaju autori ili grupe autora od 15 do 35 godina starosti. Konkurs je otvoren od 10. oktobra do 10. novembra 2017. godine. Uz radove je potrebno priložiti podatke: Ime, prezime, godište, broj telefona, e-mail adresu i naziv rada.
Radovi se mogu predati poštom ili lično na adresu: Fondacija "Danilo Kiš", Park Ferenca Rajhla 12a, Subotica - Omladinski klub "Skladište".

Radovi kojima se konkuriše ne smeju biti ranije objavljivani, izlagani, prikazivani ili izvođeni. Nakon završetka konkursa odabrani radovi će biti prikazani na zajedničkoj multimedijalnoj izložbi. Nakon izložbe radovi se mogu pokloniti Fondaciji ili preuzeti u prostorijama Fondacije najkasnije do 31. januara 2018. godine, nakon čega Fondacija nije u obavezi da radove vrati autorima.

Pristigle radove na konkurs će pregledati i odabrati tri najuspešnija članovi žirija: Laslo Antal, likovni umetnik i muzičar, Petar Mitrić, filmski selektor i muzičar, Ivana Marić, likovna umetnica, Ivana Matić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, i Borislav Stanić, pesnik i profesor srpskog jezika i književnosti.

Rezultati konkursa biće objavljeni najkasnije do 17. novembra 2017. godine.

Prva nagrada: laptop
Druga nagrada: bicikl
Treća nagrada: toster


Odabirom teme i obima konkursa koji obuhvata sve vidove umetničkog staralaštva Fondacija "Danilo Kiš" želi da usmeri pažnju na aktuelnu umetničku scenu Subotice, koju čine umetnici različitih izražajnih kapaciteta i stilova.

Više informacija na telefon 024/523-566, Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli ili lično u prostorijama Fondacije (Park Ferenca Rajhla 12a, Subotica).

Biografije članova žirija:

Laslo Antal je rođen u Subotici, studirao je na Likovnoj akademiji u Novom Sadu, a master studije je završio u Berlinu na Universität der Künste. Od 2010. godine živi i radi u Berlinu kao muzičar, vizuelni umetnik i režiser. Osim sopstvenih projekata, radio je filmove sa norveškom pozorišnom kompanijom Vinge-Müller, i učestvovao u predstavi "Baumeister Solness" u produkciji Berliner Volksbühne i Berliner Festspiele. Na turneji je sa svojom muzičkom grupom Sixth June, po Evropi i Južnoj Americi.

Petar Mitrić je rođen 1974. godine u Subotici. Učestvovao u mnogim nezavisnim no budget filmskim projektima u periodu od 1996. do 2000. godine u svojstvu glumca, autora, montažera i autora muzike. Jedan je od osnivača udruženja građana KLJUN (Klub ljubitelja umetnosti i nauke) u Subotici (1994-2002), organizatora Jugoslovenskog festivala jeftinog filma krajem devedesetih. Selektor Festivala evropskog filma Palić i osnivač programa Mladi duh Evrope i Underground Spirit. Član žirija na filmskim festivalima Crossing Europe u Lincu, programa Directors Fortnight u Kanu i drugim. Svirao u grupi Pionir 10 a trenutno u eksperimentalnom muzičkom sastavu Bitef smrti.

Ivana Marić je rođena 1991. godine u Subotici. Diplomirala je slikarstvo u klasi prof. Vlade Rančića na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2014. godine. Master studije završava 2016. godine pod mentorstvom prof. Lidije Marinkov Pavlović. Osim samostalnih izložbi u Savremenoj galeriji, Subotica (,,Prostori razmene“ ) ,,Klein house’’, art galeriji, Subotica, Galeriji ,,Hol“, Akademije umetnosti, Petrovaradin i u Filmskom klubu "Orijent“, Bioskopa Aleksandar Lifka, Subotica, učestvovala i na mnogim grupnim izložbama: u Galeriji Omladinskog kluba "Skladište" Fondacije "Danilo Kiš" (,,Lične revolucije“), SKC fabrici, Novi Sad (Masteri), na kolonijama, Akademiji ...

Ivana Matić je rođena u Đakovu, Hrvatska. Diplomirala je hrvatski jezik i književnost i južnoslovenske jezike i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uređuje, lektoriše i piše sve vrste tekstova: službene dokumente, edukativne i prodajne sadržaje internets stranica, statuse za Facebook, jezične savete u lokalnim novinama i kratke priče. Voli lepu književnost, tango i jezične igre, pohađala je školu kretivnoga pisanja, a za sebe kaže da je Grammar Nazi. Od 2013. godine živi u Subotici i radi kao profesor.

Borislav Stanić je rođen 1983. godine. Završio je studije srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Objavio je knjigu poezije "Rupe" (Matica srpska, 2012). Svaštari kroz rad neformalne skupine Zarni Vlač. Najnovije uradci (remiks književnih i popularnih tekstova) mogu se pratiti na blogu (de)montaža atrakcija (http://de-montazatrakcija.blogspot.com/). Njegovi tekstovi su objavljivani i u kultur propagandnom časopisu Fondacije "Danilo Kiš" Karton.