10.10 - 11.10 - Pályázati felhívás művészeti alkotások létrehozására. Téma: Véletlenek

Share


Ebben az évben várjuk azok jelentkezését, akik művészetekkel foglalkoznak, hogy egy vagy akár több munkával is jelentkezzenek a Véletlenek elnevezésű pályázati felhívásunkra.
A pályázat témáját az orosz író Danyiil Harms azonos című műve insprálta, de ez egyáltalán senkit sem kell, hogy befolyásoljon a munka elkészítése során, ami lehet, festmény, gafika, szobor, fotó, film, zenei, irodalmi vagy színházi alkotás, és hasonlók. Minden alkotó szabadon választhatja ki milyen formát ad munkájának, amely a hétköznapokból inspirálódik, legyen bármi a megszokottól a meglepőig, a banálistól és rutintól a groteszkig és az abszurdig, és így tovább, művészeti, absztrakt, vagy éppen valamilyen ezektől eltérő sajátos elképzelés. Olyan helyzetek, amelyek rutinos cselekvéssorokat, vagy éppen szokatlan vagy teljes mértékben megszokott helyzeteket, személyiségeket, lehetetlen vagy éppen hamis történeteket tárnak fel.

Titokzatos eltűnések, szerencsétlen véletlenek, hihetetlen és ismeretlen események, gyilkosságok, verekedések, ablakon kieső emberek – mindezen groteszk és fekete humorral tarkított dolgok jellemzőek az orosz származású Danyiil Ivanovics Harmsz munkásságára. Mint különc író úgy öltözködött, mint Sherlock Holmes, az éttermekben mindig valami kék ételt kért, mágikus trükköket mutatott be, sokszor játszotta el a saját nem létező bátyját, szokatlan viselkedésével és kijelentéseivel arra engedett következtetni sokakat, hogy elítélte kortársait. 
Harmsz szövegei olyan időben születtek, amikor a világ különösen értelmetlennek és ellenségesnek tűnt, amikor a realitás maga vált abszurddá. Elméleteket gyártott, hogy megfogalmazza, mi az értelmetlenség, a semmi, a nulla, a végtelen. Az abszurd az abszurd valóság egyetlen adekvát kifejezési formája. A valóság abszurditásának felismerése valóságábrázolás is, világértelmezés. Szigorú és pontos logikával jutott el a logika felszámolásához. Kronologikus eseménysorai nem logikusak. Filozófia és paródia borotvaélén táncol. Azért szedi szét a nyelvet, hogy új értelmet adjon neki.
Danyiil Ivanovics Harmsz (1905–1942) az orosz abszurd egyik legkiemelkedőbb alakja volt. Műveit racionális elemekből összeálló irracionalitás és nyelvi mágia jellemzi. Témái az értékek és fogalmak relatívvá válását érzékeltetik. Írásaiban bohózati elemek, nyers brutalitás és lírai attitűd egyszerre jelenik meg. Versek, és gyermekversek mellett írt fekete humorral megragadott karcolatokat és egy színművet is.

A pályázaton részt vehetnek olyan szabadkai alkotók, akik jelenleg Szabadka területén élnek. 15 és 35 év közötti alkotók és csoportok jelentkezését várjuk. A pályázat 2017. október 10-től november 10-ig tart nyitva. A munkák mellé kérjük mellékelni: név, teljes név, születési év, telefonszám, e-mail és a munka címe.

A munkákat postai úton vagy személyesen várjuk a következő címen: Danilo Kiš Alapítvány, Raichle Ferenc park 12a, Szabadka – Raktár Ifjúsági Klub.
A pályázaton részt vevő munkák előzőleg nem jelenhetnek meg sehol. A pályázat lezárulása után a munkákat bemutatjuk. A munkákat az Alapítványnak lehet ajándékozni, vagy érte lehet majd jönni a fentebb megadott címre, legkésőbb 2018. január 31-ig, mely dátum után az Alapítvány már nem köteles visszaszolgáltatni az alkotásokat a szerzőknek.

A beérkező munkákat zsűri tekinti meg és bírálja el, választja ki a három legjobb alkotást: Antal László, lépzőművész és zenész, Petar Mitrić, filmes szakember és zenész, Ivana Marić, képzőművész, Ivana Matić, horvát nyelv és irodalom tanár, Borislav Stanić, költő, szerb nyelv és irodalom tanár.

A pályázat eredményét legkésőbb 2017. november 17-én tesszük közzé.

Első díj: laptop
Második díj: kerékpár
Harmadik díj: toaster

A témaválasztás illetve maga a pályázati kiírás is azt a célt szolgálja, hogy a beérkező munkákon keresztül az Alapítvány
bizonyos tekintetben fel tudja hívni a figyelmet a szabadkai aktuális művészeti mozgásterekre.


Bővebb információ a 024/523-566-os telefonszámon, az Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli címen, vagy személyesen az Alapítványnál (Raichle Ferenc park 12a, Szabadka) kapható.

A bírálóbizottság tagjainak életrajza:

Antal László Szabadkán született, az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatója volt, mester tanulmányait a berlini Universität der Künste-ben fejezte. 2010 óta Berlinben él és dolgozik, mint rendező, vizuális művész és zenész. Számos projektje mellett filmeket készített a norvég  Vinge-Müller színházi társaságnak, valamint a Berliner Volksbühne és a Berliner Festspiele közös produkciójában készült Baumeister Solness c. darabban is közreműködött. Zenekarával a Sixth June-nal már Európa és Amerika szerte turnézott.

Petar Mitrić 1974-ben született Szabadkán. Számos független filmes produkcióban dolgozott közreműködőként 1996 és 2000 között, színészként, szerzőként, vágóként és zeneszerzőként egyaránt. Alapító tagja a KLJUN Egyesületnek (Művészet és Tudomány Kedvelők Klubja 1994-2002), amely a kilencvenes évek végén megrendezte a legendás JFJF-t (Olcsó Filmek Fesztiválja). A Palicsi Európai Filmek Fesztiváljának szelektora, a Fiatal Európai Filmesek és az Underground Spirit elnevezésű filmes programok alapítója. Zsűri tagja a linz-i Crossing Europe Film Fesztiválnak, a cannes-i Film Fesztivál Directors Fortnight elnevezésű programjának,  és így tovább. A Pionir 10 nevű zenekar tagja volt, jelenleg a zenei színtéren kísérleti zenével foglalkozik, saját együttesében, a Bitef Smrtiben.

Ivana Marić 1991-ben született Szabadkán. Az Újvidéki Művészeti Akadémián Vlada Rančić professzor osztályában szerzett diplomát 2014-ben. Mester tanulmányait ugyanitt Lidija Marinkov osztályában végezte. Önálló kiállításai voltak Szabadkán a Kortárs Galériában (volt Képzőművészeti Találkozó), a szabadkai Klein House-ban, a Hol galériában, valamint a Lifka Sándor Art Mozi által üzemeltetett Orijent galériában is. Számos csoportos kiállításon szerepeltek munkái: A Danilo Kiš Alapítvány Raktár Ifjúsági Klubjának galériájában, a Személyes Forradalom elnevezésű tárlaton, az újvidéki SKC-ben, művésztelepeken, az Akadémián…

Ivana Matić Horvátországban született. Horvát nyelv és irodalom szakon szerzett diplomát a Zágrábi Bölcsészettudományi Karon. Szerkeszt, dolgozik lektorként és többféle szövegírással is foglalkozik: hivatalos dokumentumok, internetes kereskedelmi szövegek, közösségi háló bejegyzések, nyelvi szövegek helyi újságokban és kisprózák. Szereti az irodalmat, a tangót és a nyelvjátékokat, tanult kreatív írást is, magára azt mondja, hogy egy Gramatika Náci. 2013 óta él és dolgozik tanárként Szabadkán.

Borislav Stanić 1983-ban született. Az Újvidéki Bölcsészettudományi Kar szerb irodalom szakán végzett. Verseskötete: Rupe (Matica Srpska, 2012) Munkái megjelennek a Zarni Vlač nevű független formáción keresztül is. Legújabb munkáit a (de)montaža atrakcija (http://de-montazatrakcija.blogspot.com/) nevű blogon lehet követni. Szövegei megjelentek a Danilo Kiš Alapítvány által kiadott Karton c. folyóiratban.