2. jun 2018. Vikend mentalnog zdravlja

ShareU subotu, 2. juna 2018. godine u Omladinskom klubu "Skladište" održan je još jedan Vikend mentalnog zdravlja.

 

 

Saradnja Fondacije “Danilo Kiš” i Centra za lični razvoj “Spektrum” se nastavlja serijalom događaja posvećenih mentalnom zdravlju i osvešćivanju važnosti brige o sebi. Za svu decu u Subotici koja  završavaju osmi razred, pripremili smo veoma korisnu radionicu o karijernom informisanju. Namera nam je da svima koji još uvek nisu odlučili čime žele da se bave u životu pomognemo pri odabiru buduće profesije.

PROGRAM

9.30h – 10.30h Pričajmo o psihoterapiji uz kafu

Zagovornici holistične medicine smatraju da su većina telesnih oboljenja povezana sa mentalnim zdravljem čoveka. O ulozi psihosocijalnog pristupa lečenju bolesti razgovarali smo sa dr. Balintom Kasom, porodičnim lekarom u penziji. Razgovor je vodila Karolina Vereš, psiholog i psihodramski psihoterapeut.

11.00h - 12.30h Radionica za osmake: Karijerno informisanje

Karijerno informisanje predstavlja interaktivnu radionicu na kojoj će učesnici dobiti praktične smernice kako da donesu važnu životnu odluku o budućem zanimanju. Radionica je namenjena svim osmacima koji sebi postavljaju pitanja, kao što su:  Ko sam ja i šta mogu da radim?  Koja je veza između osobina ličnosti, interesovanja , sposobnosi i sveta rada? Šta je tržište rada, oblasti rada, koje su razlike između zanimanja i obrazovnog profila? Šta sve čini jedno zanimanje? O čemu sve mlada osoba treba da misli i šta sve treba da ispituje i istražuje da bi upoznala jedno zanimanje? Kako mogu da nastavim svoje obrazovanje ili da unapređujem svoju karijeru posle osnovne i srednje škole? Šta treba uzeti u obzir pri donošenju odluke o izboru zanimanja ili izboru srednje škole?

Radionicu vodile: Nina Racić, psiholog i edukant integrativne psihoterapije i Marijana Vasilijević, pedagog i integrativni dečiji psihoterapeut.

16.00h – 17.30h Radionica: Mindfulness - put ka svesnom prisutnošću u životu

Sadašnji trenutak je prolazni momenat. Često nam se dešava da u svest prizivamo i preslišavamo nekedogađaje iz prošlosti, brinući šta će biti sa nama sutra. Takvim ponašanjem zaboravljamo da živimo u sadašnjem trenutku.

Mindfulness predstavlja svesno i namerno usmeravanje pažnje na emocije, misli i senzacije koje se dešavaju u našem telu u sadašnjem momentu, bez prosuđivanja. Prisutni su imali priliku da nauče neke od osnovnih Mindfulness vežbi (vežbe usmerene na jačanje pažnje i koncentracije, “uključivanje” rada svih čula, Mindfulness meditacija i vizualizacija) koje kasnije mogu samostalno da primenjuju u svom svakodnevnom životu.

Radionicu vodila: Karolina Vereš, psiholog i psihodramski psihoterapeut.