15.10.2018. - 29 godina od smrti Danila Kiša

Share 

Na današnji  dan, pre 29 godina, umro je čovek koji je bio ponos našeg grada, stub naše kulture - Danilo Kiš, pisac, dopisni član SANU-a, čudotvorac... Za njim su ostala brojna dela koja svedoče o njegovom postojanju, veličaju ljudsku misao i nagone nas da se vraćamo umetnosti.

 

Mnogi su i pre Kiša isticali značaj umetnika i umetnosti, ali su retki uspevali da nas ubede da su knjige, muzika i slike prozori koji otvaraju vidike, da nam ona otvara dimenzije novih misli i da je ljudska potreba za umetnošću bespogovorna kako bismo ostali ljudi.

-Kad budu svi roktali svojim svinjskim srcima, poslednji koji će još gledati ljudskim očima i osećati ljudskim srcem biće oni kojima ne bejaše strano iskustvo umetnosti - rekao je i bio pomalo grub, možda, u svojim rečima. Ipak, ono što kriju reči Danila Kiša je istina koja postoji. Ko može, neka je sažvaće i proguta, u suprotnom, okrenite joj leđa i pretvarajte se da je niste spoznali. Svi imaju pravo da reči tumače i usvajaju onako kako žele.

Umro je u Parizu, daleko od otadžbine i svojih korena, ali je svojim testamentom osigurao svoj povratak. Danas njegovo telo  počiva u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Danilov duh živi u rečima koje su ostale kao zaostavština i svakodnevno iznalaze načine da stignu do srca čitalaca. On i dalje budi inspiraciju mnogima, teši i uljuljkuje one koji pate, podseća nas na ideje koje se nezaustavljivo rađaju i sećanja koja umeju da budu lažna.

Sećanjem na njega, članovi Književnog kluba i tim Fondacije "Danilo Kiš" odaju mu počast.

Slava mu!