16. oktobar 2018. - Promocija knjige „Kako predavati filozofiju u srednjoj školi?“

ShareU Gimnaziji „Svetozar Marković“ u Subotici, u utorak 16. oktobra 2018. godine, održana je promocija knjige „Kako predavati filozofiju u srednjoj školi?“ autora profesora Dragana Krstića.

Ova knjiga namenjena je nastavnicima filozofije u srednjim školama, ali i učenicima  i studentima filozofije, kao ispomoć u pogledu savladavanja nastavnih sadržaja koja su za takvu nastavu i predviđeni, ali takođe i kao ispomoć u pogledu upotrebe izvornih filozofskih tekstova u nastavi.

 

Knjiga nudi odgovore mladim ljudima kako u nefilozofskom vremenu predavati filozofiju. Nova metodika nastave filozofije  se temelji na stavu da u cilju popularizacije filozofije i veće zanimnljivosti treba povremeno poći od konkretnog umetničkog dela i estetičkog problema koji to delo otvara i tako doći postepeno do ontološkog problema i rešenja tog problema, koji izvire iz pera filozofa. Knjiga  treba da pomogne da se učenici, studenti filozofije, budući mladi profesori filozofije lakše koriste udžebeničkom i izvornom filozofskom literaturom kako bi ovaj predmet učinili jednim od najzanimljivijih predmeta u srednjoj školi.

O knjizi su govorili recenzetni: dr Una Popović, docent Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i sekretar Srpskog filozofskog društva, mr Aleksandar Krstić, profesor filozofije u Gimnaziji „Svetozar Marković“ u Novom Sadu, Goran Rujević, asistent metodike nastave filozofije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu  i autor knjige profesor Dragan Krtsić.

Promociju  knjige „Kako predavati filozofiju u srednjoj školi?“ je organizovala Gimnazija „Svetozar Marković“ u saradnji sa Fondacijom za omladinsku kulturu i stvaralaštvo „Danilo Kiš“ i Srpsko filozofsko društvo.