13. decembar 2018. Tribina: Film u svetlu filozofije

Share 

U četvrtak, 13. decembra 2018. godine u sali Fondacije “Danilo Kiš” sa početkom u 20 časova održana je tribina na temu “Film u svetlu filozofije”.

 

 

Na početku tribine učenici Gimnazije ,,Svetozar Marković” Subotica prikazali su film “Hajde da sanjamo otvorenih očiju i gledamo umom”, koji su prošle školske godine snimili članovi Filozofsko-filmske sekcije subotičke Gimnazije.

Film “Hajde da sanjamo otvorenih očiju i gledamo umom” je film o filmu, s posebnim osvrtom na filozofsko-pedagoški film. Ovaj film otkriva samu suštinu filozofsko-pedagoškog filma i otkriva sudbine glavnih likova prethodnih filmova koje su snimili članovi Filozofsko-filmske sekcije subotičke Gimnazije.

Film “Hajde da sanjamo otvorenih očiju i gledamo umom” je prikazan van konkurencije na 7. Reviji nezavisnog off-filma Srbije.

Posle projekcije filma, scenarista filma i organizator filozofsko-filmske sekcije, profesor filozofije Dragan Krstić, odgovarao je na pitanja publike koja su se odnosila na pedagoško-filozofski film, kao i na film posmatran iz perspektive aksiologije, ontologije i metodike nastave filozofije, o čemu govori film “Hajde da sanjamo otvorenih očiju i gledamo umom”.

U snimanju ovog filma učestvovalo je 35 učenika (32 maturanta, dva učenika trećeg razreda i jedan učenik drugog razreda). Film je snimljen po scenariju koji je napisao profesor filozofije Dragan Krstić. Film je montirala i režirala Danica Milojević, učenica 4.b odeljenja.

Zapažene uloge ostvarili su učenici 4.c odeljenja (Dragana Nikolić, Aleksandra Vuković, Sara Faiad, Jasmin Faiad i Radojka Paštar), učenici 4.b odeljenja (Božo Kapa, Aleksandra Đorđević i Nikoleta Koračonji) i učenici 4/1 odeljenja (Jelena Hrnjak, Una Aleksić, Nikolina Filipović, Nataša Krivokuća i Tijana Vučinović).

Ulogu muzičara odigrali su: Minja Vuković, Jovana Drčić, Kozma Prem, Ilija Kalinić i Dejan Vrana.

Originalnu muziku za film napisali su Kozma Prem i prof. Dragan Krstić.

Ulaz je bio slobodan.