Projekti

27. i 28. maj - Vikend mentalnog zdravlja u Subotici

Fondacija “Danilo Kiš” u saradnji sa psihoterapeutima, savetnicima i edukantima psihoterapije u maju ponovo organizuje Vikend mentalnog zdravlja.


Šta nudimo kroz ove programe?

Kroz predavanja, interaktivne i iskustvene radionice, okrugle stolove nudimo svakog meseca raznovrsne teme za svačiji ukus. Teme ovog meseca su: odlaganje obaveza, odnosi sa drugima sa naglaskom na lične i tuđe granice, i uloga žene u savremenom porodičnom sistemu.

Ukoliko želite da učestvujete u nekoj od radionica koje su psihoterapeuti pripremili, pozivamo vas da se prijavite.

Učešće je besplatno ali je prijava obavezna zbog ograničenog mesta u grupama.

   

26. maj, 19.30 - KLUB PUTNIKA: RAJ NA ANDAMANSKIM I NIKOBARSKIM OSTRVIMA

Klub putnika u maju predstavlja Subotičane Ivanu Forgo i Olivera Živkovića koji nas vode na Andamanska i Nikobarska ostrva. Predavanje se održalo u petak, 26. maja 2017. godine sa početkom u 19.30 časova u Omladinskom klubu “Skladište”.

Ulaz je slobodan.

   

26. maj, 2017. godine: 21.30 h Dvanaesti rođendan Fondacije Danilo Kiš

Ove godine Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo “Danilo Kiš” slavi svoj dvanaesti rođendan koncertima mladih. Osnovana 25. maja 2005. godine, Fondacija nastoji da prepozna i podrži kvalitetan rad mladih pojedinaca kao i udruženih autora i umetnika.

Program u Omladinskom klubu “Skladište” počinje u 21.30 časova a ulaz je slobodan.

Program:


21.30 Nastup polaznika Radionice “Progovori jezikom tišine”
21.40 Hor savremene muzike i gosti bend Ivy
22.10 Iz principa
23.00 Dual

   

23. maj, 19.30 - BELDOCS ECHO: BOLJŠOJ VAVILON

Fondacija “Danilo Kiš” u saradnji sa Festivalom dokumentarnog filma "Beldocs" organizuje projekcije filmova iz selekcije ovog festivala 2016. godine.

Četvrti u ciklusu filmova koji će biti prikazan je "Boljšoj Vavilon" koji će ljubitelji dokumentarnog filma moći da pogledaju u Omladinskom klubu "Skladište" u utorak, 23. maja 2017. godine sa početkom u 19.30 sati.

Ulaz je slobodan.

   

20. MAJ, 19.00-01.00: NOĆ MUZEJA: LIČNE REVOLUCIJE

U okviru Noći muzeja, kulturne manifestacije koja je u subotu, 20. maja 2017. godine održana u celoj Srbiji, u Galeriji Omladinskog kluba "Skladište" Fondacije "Danilo Kiš" od 19 do 24 sata postavljena je kolektivna izložba subotičkih umetnika pod zajedničkim nazivom "Lične revolucije". Tema se odnosi na male revolucije naših svakodnevnih života, važne ili one koje su na prvi pogled manje važne, a koje su nas zauvek promenile. Radovi predstavljaju neki momenat umetničke ili lične male revolucije kod umetnika i vezani su za neki period promene ili značajnog datuma u životu umetnika.

   

19. maj, 20.00 - Filozofski klub "Novi surferi": Bioetičke dileme

Majski Filozofski klub "Novi surferi" na temu "Bioetičke dileme" održan je u petak, 19. maja 2017. godine sa početkom u 20 časova u Omladinskom klubu “Skladište“ Fondacije "Danilo Kiš".

Da li je kloniranje moralno problematično i zašto, je li genetska modifikacija organizama opravdana ili ne, koliko je samoubistvo akt protiv vrednosti života a koliko čin slobodne volje, da li je abortus slobodan izbor ili ubistvo, da li su telesno-motorička i kognitivna poboljšanja upotrebom savremene tehnologije prirodan sled razvoja čovečanstva ili udar na prirodu ljudskog bića; sva ova pitanja upućuju na pitanje mogućnosti jasnog sagledavanja vrednosti života kao takvog pa i njegovog smisla, značenja pa možda čak i misije...  Sem toga bioetičke dileme zauzimaju i bitno mesto u političkom životu kao i stvaranju ličnog pogleda na svet.
Voditelj Filozofskog kluba "Novi surferi" je Boris Čegar, profesor filozofije.
Učešće je besplatno.

   

19. maj, 2017. godine “Pazite na kulturu, kultura pazi na vas” Nastup Hora savremene muzike Fondacije “Danilo Kiš”

U sklopu kulturne kampanje "Pazite na kulturu, kultura pazi na vas" Fondacije "Danilo Kiš" u petak, 19. maja 2017. godine, sa početkom u 19.00 časova, u Knjižari Laguna na Korzu održan je fleš mob nastup Hora savremene muzike Fondacije “Danilo Kiš”. Dok su posetioci razgledali i kupovali knjige  bili su iznenađeni muzičkim kompozicijama koje su izveli mladi pevači. Hor vodi Melanija Jakšić, profesor solfeđa i muzike.

Program je realizovan u saradnji sa Knjižarom “Laguna”.

   

13. maj 14.00 - 18.00 Avantura kroz Suboticu

„Avantura kroz Suboticu“ je bila osmišljena od strane grupe mladih koji imaju dugogodišnje iskustvo sa volonterstvom i aktiviznom u različitim sferama i koji su spremni da naprave korak ka jednom opštem cilju a to je edukacija mladih, povećanje njihovog aktivizma i provođenje kvalitetnog vremena u prirodi i na otvorenom.Web sajt i prijave za Avanturu: avantura-kroz-suboticu.weebly.com

Omladinski projekat "Avantura kroz Suboticu" sprovela je neformalna grupa Volontera Kancelarije Za Mlade (VKZM) iz Subotice, uz podršku Fondacije "Danilo Kiš", Centra Lokalne Demokratije Subotica, Resurs centra u okviru programa "MLADI SU ZAKON", a finansiralo je Ministarstvo Omladine i Sporta Rebuplike Srbije.


   

12. maj, 19h - USKLADIŠTI SVOJU IDEJU: RADIONICA PEVANJA "NA SAV GLAS!!!"

Mladi, stari, veliki, mali, instrumentalisti (koji se ne libe zapevati), perkusionisti, veseli, tužni, aktivni, pasivni i svi oni koje pevanje inspiriše ali i oni koji se pevanja i svog glasa plaše učestvovali su na Radionici pevanja „Na sav glas!!!“ koju je organizovala Fondacija „Danilo Kiš“ u okviru konkursa "Uskladišti svoju ideju".

   

Školski čas u Skladištu - Politehnička škola

U okviru programa Školski čas u "Skladištu", u kojem se pozivaju nastavnici i učenici da nastavne aktivnosti provedu na mestu van škole i time obogate nastavu, učenici Politehničke škole 18. aprila 2017. godine pogledali su izložbu ilustracija Aleksandre Jeftović i održali čas.

   

28. april, 19.30 - Klub putnika: Život na brodovima

Klub putnika Fondacije "Danilo Kiš" ovoga puta predstavlja nešto drugačije i otkriva nam kako je živeti na prekookeanskim i rečnim brodovima, kako je buditi se okružen beskrajnim plavetnilom u ogromnim plovećim gradovima koji u sebi nose šarolik i uzbudljiv život i gde svaka nedelja donosi novu avanturu.

Svoju priču o radu na brodovima, o mestima koje je obilazila i o ljudima koje je na putu sretala održala je Aleksandra Tomašković u petak, 28. aprila 2017. godine sa početkom u 19.30 časova u Omladinskom klubu “Skladište”.

   

25. april, 19.30 - BELDOCS ECHO: VOLI VAS VAŠA SEXYMAJA

Fondacija “Danilo Kiš” u saradnji sa Festivalom dokumentarnog filma "Beldocs" organizuje projekcije filmova iz selekcije ovog festivala 2016. godine.

Treći u ciklusu filmova koji će biti prikazan je "Voli vas vaša Sexymaja" koji će ljubitelji dokumentarnog filma moći da pogledaju u Omladinskom klubu "Skladište" u utorak, 25. aprila 2017. godine sa početkom u 19.30 sati.

Ulaz je slobodan.

   

25. april, 10h - Ko su „Novi lideri“ Subotice?

„Novi lideri“ je projekat studentske organizacije AIESEC koji se realizuje od 2006.godine. Sastoji se iz jednodnevnih konferencija širom gradova Srbije i završne konferencije u Beogradu.

Jednodnevna konferencija održana je 25. aprila 2017. gpdine u prostorijama Fondacije za omladinsku kulturu Danilo Kiš sa početkom u 10h.

Cilj projekta je da mlade širom Srbije podstakne da postanu aktivni članovi društva i utiču na pozitivne promene u svom okruženju. „Ideja. Inicijativa. Inspiracija.“  je slogan koji opisuje put razvoja jednog lidera. Ideja je početak samog razvoja, inicijativa je neophodna da bi došlo do pozitivne promene, a inspiracija je ono što jedan lider ostavlja drugima kao podsticaj.
Ove godine bavimo se pitanjem omladinskog aktivizma i postavljamo pitanje: “Zašto čekaš druge? Samo zvezde padaju sa neba.”

   

Školski čas u Skladištu - Medicinska škola

U okviru programa Školski čas u "Skladištu", u kojem se pozivaju nastavnici i učenici da nastavne aktivnosti provedu na mestu van škole i time obogate nastavu, učenici Medicinske škole 13. aprila 2017. godine prisustvovali su projekciji filma sa Beldocs festivala "Voli vas vaša sexy Maja" u kojem se pojavljuju i kompozicije subotičkih autora sa kompilacije "Sever-severozapad".

   

11. april, 20.00 - Filozofski klub "Novi surferi": Šta je politika?

Aprilski Filozofski klub "Novi surferi" na temu "Šta je politika?" biće održan u utorak, 11. aprila 2017. godine sa početkom u 20 časova u Omladinskom klubu “Skladište“ Fondacije "Danilo Kiš".

Politika u najširem smislu označava aktivnost kroz koju ljudi stvaraju, čuvaju, sprovode ili menjaju pravila po kojima žive. Kao takva označava prvenstveno društvenu aktivnost, koja je s jedne strane bitno vezana uz postojanje različitosti i konflikata, a s druge strane spremnosti na kompromis i konsenzus. Politika je i proces i metod sticanja i održavanja podrške javnosti.

   

6. april, 18.00 - Klub putnika: Mobilnost učenika kroz programe interkulturalne razmene

Gost Kluba putnika Fondacije "Danilo Kiš" u četvrtak, 6. aprila 2017. godine u 18 sati u Omladinskom klubu „Skladište” biće Francuz Ig Fig (Hugues Figues), student engleskog i italijanskog jezika, koji svoju fakultetsku praksu vrši u Srbiji, а dolazi preko Asocijacije "Interkultura". Tema o kojoj će pričati je "Mobilnost učenika kroz programe interkulturalne razmene". Predavanje je namenjeno srednjoškolcima, kao i studentima. Ig je i sam bio učesnik programa Interkulture, tako da će sa učenicima podeliti i svoja lična iskustva.

   

1. april, 10.00 - ŠKOLICA ZA VILENJAKE

Ukoliko vam nije najjasnije zašto je kreativnost najvažnija stvar na svetu, poslušajte Ajnštajna koji je rekao: “Mašta je važnija od znanja.“ + “Logika će vas odvesti od tačke A do tačke B. Mašta će vas odvesti bilo gde.” + “Nikad do otkrića nisam došao isključivo racionalnim razmišljanjem.”


Prvog dana aprila u Omladinskom klubu “Skladište” u organizaciji Fondacije “Danilo Kiš” održana je neobična Radionica ilustrovanja "Školica za vilenjake" koju je vodila Aleksandra Jevtović, pasionirana ilustratorka koja je svoju veliku ljubav pretvorila u posao.

   

31. mart, 19.30 - Neobična zanimanja: Aleksandra Jevtović, ilustratorka (predavanje i izložba)

U okviru ciklusa "Neobična zanimanja" Fondacija “Danilo Kiš” poslednjeg dana marta predstavlja Aleksandru Jevtović, večitu tragačicu i opsesivnu crtačicu iz Beograda, koja je doktorantkinja istorije umetnosti, diplomirana inženjerka arhitekture i ilustratorka.

   

március 30. - A Danilo Kiš Színházi Műhely nyílt órája

A Színházi Műhely bemutatja:
NYÍLT ÓRA ( a 2016/2017 tanév gyakorlataiból és jeleneteiből)
A Danilo Kiš alapítvány Raktár helységében 2017. március 30-án, csütörtökön 20.00 órai kezdettel.

Osztályvezető tanár: Kálló Béla

Szereplők: Ábrahám Izsák, Horváth Blanka, Király Flóra, Pintér Nikoletta, Szabó Regina, Szecsei Tamás, Tóth Dániel.

   

24. mart, 19.30 - Klub putnika: Šri Lanka

Klub putnika Fondacije "Danilo Kiš" otvara svoja vrata novim pričama neustrašivih avanturista, kao i ljubiteljima putovanja, te nas vodi u Šri Lanku, neobično ostrvo, bogato raznovrsnom i prelepom prirodom, nasmejanim i veselim ljudima, kao i zanimljivim kulturnim nasleđem.

   

Stranica 1 od 33