Projekti

Radionica “Progovori jezikom tišine”

Da li si se ikada zapitao/la kako je živeti u tišini? Kako izgleda dan mladog čoveka koji ne može da sluša omiljeni bend na koncertu ili da uživa u potpunoj čaroliji pozorišta ili filma? Da li želiš da saznaš u kojim radostima uživaju ovi mladi ljudi koji imaju iste probleme, dileme i izazove kao i ti? Želiš li da se upoznaš sa znakovnim jezikom, da se družiš sa drugarima iz škole “Dositej Obradović” i da budeš kreativan/na? Možda ćeš upoznavanjem ovog sveta promeniti čitav svoj svet. Dopusti sebi da naučiš i otkriješ nešto novo!

   

14. mart, 19.30 - BELDOCS ECHO: NEOBIČNA LJUBAVNA AFERA SA EGOM

Fondacija “Danilo Kiš” u saradnji sa Festivalom dokumentarnog filma Beldocs organizuje projekcije filmova iz selekcije ovog festivala 2016. godine.

Drugi u ciklusu filmova koji će biti prikazan je "Neobična ljubavna afera sa egom" koji će ljubitelji dokumentarnog filma moći da pogledaju u Omladinskom klubu "Skladište" u utorak, 14. marta 2017. godine sa početkom u 19.30 sati.

Ulaz je slobodan.

   

31. mart, 19.30 - Neobična zanimanja: Aleksandra Jevtović, ilustratorka (predavanje i izložba)

U okviru ciklusa "Neobična zanimanja" Fondacija “Danilo Kiš” poslednjeg dana marta predstavlja Aleksandru Jevtović, večitu tragačicu i opsesivnu crtačicu iz Beograda, koja je doktorantkinja istorije umetnosti, diplomirana inženjerka arhitekture i ilustratorka.

   

március 30. - A Danilo Kiš Színházi Műhely nyílt órája

A Színházi Műhely bemutatja:
NYÍLT ÓRA ( a 2016/2017 tanév gyakorlataiból és jeleneteiből)
A Danilo Kiš alapítvány Raktár helységében 2017. március 30-án, csütörtökön 20.00 órai kezdettel.

Osztályvezető tanár: Kálló Béla

Szereplők: Ábrahám Izsák, Horváth Blanka, Király Flóra, Pintér Nikoletta, Szabó Regina, Szecsei Tamás, Tóth Dániel.

   

24. mart, 19.30 - Klub putnika: Šri Lanka

Klub putnika Fondacije "Danilo Kiš" otvara svoja vrata novim pričama neustrašivih avanturista, kao i ljubiteljima putovanja, te nas vodi u Šri Lanku, neobično ostrvo, bogato raznovrsnom i prelepom prirodom, nasmejanim i veselim ljudima, kao i zanimljivim kulturnim nasleđem.

   

21. mart 2017, 19.00 - JAVNI ČAS HORA SAVREMENE MUZIKE: KANON KAO PRAVILO

Javni čas Hora savremene muzike Fondacije “Danilo Kiš” održan je u Omladinskom klubu “Skladište” u utorak, 21. marta 2017. godine sa početkom u 19 časova. Muzički oblik kojim su se polaznici bavili tokom pet meseci, koliko se članovi Hora okupljaju, je kanon, te su zainteresovanim posetiocima predstavili svoja znanja i naučene kanonske kompozicije.

   

21. mart - PAZITE NA KULTURU, KULTURA PAZI NA VAS: SVETSKI DAN POEZIJE

"Izbezumljen od straha, sedeo sam još neko vreme zgrčen na sanduku, zatim saopštih svojoj majci glasom slomljenim od uzbuđenja: 'Napisao sam jednu pesmu.'"
"Bašta, pepeo", Danilo Kiš

Svetski dan poezije (World Poetry Day) UNESCO je proglasio 21. marta 1999. godine s ciljem promovisanja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije širom sveta. Na proglašenju praznika rečeno je da treba odavati priznanje i podsticaj nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima.

   

Március 26-án, Közelebb kis sinház

A Danilo Kis Alapítvány Szinházi Műhelye idén részt vett a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXII. Találkozóján Bácsfeketehegyen. A műhelyt Kálló Béla a szabadkai Gyermekszínház színésze vezeti.

   

9. mart, 20.00 - Javni čas Kiš teatra na srpskom jeziku

Nakon pet meseci rada mladi glumci koji se dva puta nedeljno okupljaju na pozorišnoj radionici Kiš teatra na srpskom jeziku u organizaciji Fondacije "Danilo Kiš",  premijerno su se predstavili subotičkoj publici Javnim časom koji je održan u četvrtak, 9. marta 2017. godine sa početkom u 20 časova u njihovoj glumačkoj učionici u Omladinskom klubu "Skladištu" (zgrada Jadrana, na stepenicama pre Dečjeg pozorišta vrata desno).

 

   

4. i 5. mart - VIKEND MENTALNOG ZDRAVLJA

Fondacija “Danilo Kiš” u saradnji sa psihoterapeutima i edukantima psihoterapije u martu organizuje Vikend mentalnog zdravlja, u okviru Ciklusa psiholoških predavanja "Kaži A", koji se redovno održavaju u Omladinskom klubu “Skladište”.

   

Radionica “Progovori jezikom tišine”

Nakon uspešno završenog prvog ciklusa radionica “Progovori jezikom tišine” Fondacija “Danilo Kiš” nastavlja saradnju sa Školskim centrom “Dositej Obradović” iz Subotice i ponovo poziva mlade ljude željne znanja da se prijave i započnu putovanje u svet znakovnog jezika.
Ako si se ikada zapitao/la kako je živeti u tišini ili kako izgleda dan mladog čoveka koji ne može da sluša omiljeni bend na koncertu ili da uživa u potpunoj čaroliji pozorišta ili filma, onda je ovo radionica na kojoj ćeš uspeti da upoznaš jedan sasvim novi svet!
Dopusti sebi da naučiš i otkriješ nešto novo!

   

Február 26., Topolya - Patrick Marber: Közelebb (Closer)

A szabadkai Danilo Kiš Alapítvány színházi műhelyének előadása
2017. február 26-án (vasárnap) 20 órai kezdettel a Művelődési Ház kiállítótermében Topolyán
Rendező: Kálló Béla
Szereposztás:
Alice – Ejzler Evila
Anna – Temunović Rita
Dan – Hajvert Ákos
Larry – Török Arnold
Az előadás filmanyagát Miskolci Renátó készítette.
Varga Tamás- technikai munkatárs
Baráth Attila- technikai munkatárs

   

24. februar, 22.00 - KONCERT: ANA ĆURČIN & THE BAND

Nakon svog poslednjeg, solističkog nastupa na Festivalu "Ambush" 2015. godine u Subotici, u petak, 24. februara 2017. godine u Omladinskom klubu "Skladište" Fondacije "Danilo Kiš" sa početkom u 22 sata subotička publika imala je priliku da uživa u koncertu beogradske kantautorke Ane Ćurčin ovoga puta u pratnji benda "The Band", koga čine: Goran Antović, klavijature, Marko Cvetković, bas, i bubnjari Goran Grubišić (iz Wooden Ambulance) i Blagoje Nedeljković.

   

14. februar, 17h: Radionica: “Porodično nasledstvo”

Radionicu su vodile: Milana Jovićević i Karolina Vörös


Učesnici su na iskustvenoj radionici otkrili koji problem može da predstavlja poreklo u porodičnom stablu, ponavljajući se generacijama. Istraživalo se šta se sve od svojih ličnih “sudbinskih” događaja možda nasledilo od predaka i koja su njihova značenja: šabloni u partnerskim odnosima, značajni datumi ili godina života koja se ponavlja kod raznih članova rodbine, bolesti ili nesreće i druge vezane teme. U radu se kombinovao transgeneracijski pristup i psihodramska akcija (ulaženje u uloge, zamena uloga i dr).
Radionica porodično nasledstvo je održano u Omladinskom klubu “Skladište” u utorak, 14. februara sa početkom u 17 časova.

   

10. februar, 20h: Mladi istraživači u Skladištu

Ako sanjaš da budeš biolog, botaničar, astronom, fotograf, ekolog, etnolog, ako želiš da naučiš da postaviš svoj šator,  preživiš u prirodi , da prepoznaš biljke i upoznaš životinje, priključi se Mladim istraživačima! Dođi i obiđi planinu, pomiriši livadu, uživaj, druži se, nauči i poduči, zamesi svoj hleb, zagrli prirodu i pusti da ona zagrli tebe, baci pogled do Meseca i nazad, proputuj i zabeleži nezaboravne trenutke svog detinjstva. Budi dobar, budi smeo, nauči da čuvaš svet oko sebe, prihvati razlike, ispitaj, otkrij, budi ISTRAŽIVAČ!


Prvi ovogodišnji susret Mladih istraživača održan je u Omladinskom klubu “Skladište” u petak, 10. februara 2017. godine sa početkom u 20 časova.

   

Február 6., 20h - A Színházi Műhely bemutatja: standUP poeTRY

A Színházi Műhely bemutatja

standUP poeTRY
(magánéleti költészet egy órában)

a Danilo Kis Alapítvány Raktár helységében 2017 február 6-án, hétfőn 20.00 órai kezdettel.

Fellépnek:
Ábrahám Izsák, Dimitrov Nikoletta, Horváth Blanka, Király Flóra, Pintér Nikoletta, Szabó Regina, Szecsei Tamás, Tóth Dániel, Vajda Stella

Osztályvezető tanár: Kálló Béla
Segédtanár: Varga Tamás

A belépés ingyenes!

   

04. i 05. februar, KAŽI A: VIKEND MENTALNOG ZDRAVLJA “JAČAJMO REZILIJENTNOST POJEDINCA, PORODICE I ZAJEDNICE”

Mentalno zdravlje ne znači samo odsustvo mentalne bolesti. Rezilijentnost je ključni deo mentalnog zdravlja pojedinca i porodice  kao celine. Ona obuhvata svest o sopstvenim nedostacima znanja i veština, aktivan pristup u radu na sebi i poboljšanju kvaliteta života i međuljudskih odnosa, kao i uspešno rešavanje kriznih i stresnih situacija, povećanje kapaciteta emocionalne brige o sebi, asertivnih komunikacijskih stilova sa drugima.

   

04. februar, 18h: Performans " I ja sam tu!"

Treća predstava u nizu koja je nastala nakon treninga " I ja sam tu!" odigrana je u Omladinskom klubu “Skladište”, u subotu, 4. februara 2017. godine sa početkom u 18 časova.

Performans je realizovala Grupa za podršku mladim LGBT osobama "IZAĐI" u saradnji sa Fondacijom “Danilo Kiš” i Kancelarijom za mlade Grada Subotice.

   

01. februar, 19h: PREMIJERA PREDSTAVE: "KRIVAC JE TAMO NEGDE"

U sredu, 1. februara 2017. godine u Omladinskom klubu "Skladište" Fondacije "Danilo Kiš" sa početkom u 19 časova održana je premijera predstave "Krivac je tamo negde" u režiji Vladimira Grbića. Predstavu su izveli mladi profesionalni glumci Uroš Milojević i Aleksandra Veljković.

KRIVAC JE TAMO NEGDE je priča o dva tinejdžera, i njihovom sasvim prosečnom danu. On je faca, ona je nakaza, ili ih tako bar drugi doživljavaju. Svaki njihov postupak uslovljen je onim što im drugi kažu, onim šta drugi misle o njima, a svaka vrsta samospoznaje stiže prekasno.

   

27. januar, 19.30 - Klub putnika: Kina - šetnja kroz (ne)turističke gradove

Prvo predavanje u okviru Kluba putnika Fondacije “Danilo Kiš” u 2017. godini sve zainteresovane odvela je u najmnogoljudniju zemlju sveta Kinu. Svoj doživljaj Kine sa prisutnima je podelila Sunčica Milutinović, mlada Subotičanka koja obožava putovanja u daleke i nepoznate zemlje.

(Ne)turističke gradove u Kini predstavila je Sunčica u Omladinskom klubu “Skladište” u petak, 27. januara 2017. godine sa početkom u 19.30 sati.

   

Stranica 1 od 32