Projekti

Radionica “Progovori jezikom tišine”

Da li si se ikada zapitao/la kako je živeti u tišini? Kako izgleda dan mladog čoveka koji ne može da sluša omiljeni bend na koncertu ili da uživa u potpunoj čaroliji pozorišta ili filma? Da li želiš da saznaš u kojim radostima uživaju ovi mladi ljudi koji imaju iste probleme, dileme i izazove kao i ti? Želiš li da se upoznaš sa znakovnim jezikom, da se družiš sa drugarima iz škole “Dositej Obradović” i da budeš kreativan/na? Možda ćeš upoznavanjem ovog sveta promeniti čitav svoj svet. Dopusti sebi da naučiš i otkriješ nešto novo!

   

27. januar, 19.30 - Klub putnika: Kina - šetnja kroz (ne)turističke gradove

Prvo predavanje u okviru Kluba putnika Fondacije “Danilo Kiš” u 2017. godini sve zainteresovane odvela je u najmnogoljudniju zemlju sveta Kinu. Svoj doživljaj Kine sa prisutnima je podelila Sunčica Milutinović, mlada Subotičanka koja obožava putovanja u daleke i nepoznate zemlje.

(Ne)turističke gradove u Kini predstavila je Sunčica u Omladinskom klubu “Skladište” u petak, 27. januara 2017. godine sa početkom u 19.30 sati.

   

15. januar - Pazite na kulturu, kultura pazi na vas: Koncert: Golden Trio

U sklopu kulturne by Ads"> kampanje "Pazite na kulturu, kultura pazi na vas" Fondacije "Danilo Kiš" u nedelju, 15. januara 2017. godine, sa početkom u 19.30 časova, u subotičkoj Hali sportova održan je nastup muzičkog sastava Golden Trio iz Subotice. Kompozicije su izvedene pre početka finalne utakmice Novogodišnjeg turnira u malom fudbalu.

Golden Trio izvodi dela klasične i filmske muzike. Sastav čine mladi muzičari iz Subotice: Tamaš Kiš - prva violina, Akoš Pletl - druga violina, Adriana Županek - violončelo.

   

10-11. decembar - "KAŽI A" vikend mentalnog zdravlja: JAČAJMO REZILIJENTNOST POJEDINCA, PORODICE I ZAJEDNICE

Šta znači mentalno zdravlje?

Mentalno zdravlje ne znači samo odsustvo mentalne bolesti. Rezilijentnost je ključni deo mentalnog zdravlja pojedinca i porodice kao celine. Ona obuhvata svest o sopstvenim nedostacima znanja i veština, aktivan pristup u radu na sebi i poboljšanju kvaliteta života i međuljudskih odnosa, kao i uspešno rešavanje kriznih i stresnih situacija, povećanje kapaciteta emocionalne brige o sebi, asertivne komunikacijske stilove sa drugima i još mnogo drugih aspekata.

   

9.decembar, 21.00 - NEW SPARK JAZZ ORCHESTRA: FLOW VERTICAL

U petak, 9. decembra 2016. godine u Omladinskom klubu "Skladište" Fondacije "Danilo Kiš" sa početkom u 21 čas održan je koncert sa programom "Flow Vertical" kompozitorke i saksofonistkinje Jasne Jovićević. Koncertu je prethodio razgovor o ciljevima, poteškoćama i rezultatima projekta New Spark Jazz Orchestra, u kome su učestvovali Toni Kitanovski, renomirani makedonski gitarista i dekan Muzičke akademije u Štipu, partner projekta, i Jasna Jovićević, idejni tvorac projekta.

Ulaz  je slobodan.

   

2. decembar, 19.30 - USKLADIŠTI SVOJU IDEJU: DRUŠTVO, EKOLOGIJA I MODERNO DOBA

U okviru stalno otvorenog konkursa "Uskladišti svoju ideju", kojim Fondacija "Danilo Kiš" podržava mlade Subotičane u realizaciji njihovih ideja u oblasti kulture, umetnosti i nauke, predavanje na temu "Društvo, ekologija i moderno doba" održale su Miljana Crnogorac i Sanela Simeunović, apsolventkinje sociologije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Neke od tema kojima su se Miljana i Sanela bavile su: društvo kao proizvođač ekoloških problema, hrana, automobili, krupna industrija, uzroci gladi u svetu...

   

26. novembar, 20.00 - Filozofski klub "Novi surferi": "Šta je čovek?"

Novembarski Filozofski klub "Novi surferi" na temu "Šta je čovek?" održan je u subotu, 26. novembra 2016. godine sa početkom u 20 časova u Omladinskom klubu “Skladište“ Fondacije "Danilo Kiš".

   

24. NOVEMBAR, 19.30 - KLUB PUTNIKA: JUŽNA KOREJA

U novembru Klub putnika Fondacije "Danilo Kiš" poveo nas je u Južnu Koreju. Pričama o glavnom gradu Seulu i turističkoj atrakciji, etno selu “Folk Village” Larisa Inić nas je vodila kroz tradicionalnu i modernu Južnu Koreju. Larisa nam je predstavila južnokorejsko društvo kroz priče o načinu života, Gangamu, odnosu prema ženama, imigrantima, ali i o kozmetici, šopingu, kafeima.

Klub putnika je održan u četvrtak, 24. novembra 2016. godine sa početkom u 19.30 sati u Omladinskom klubu "Skladište" Fondacije “Danilo Kiš”.

 

   

17.11. Kis teatar, 19.30: Patrick Marber: Közelebb (Closer) - Bemutató

Estél már szerelembe? Néztél már őszintén a másik szemébe? Bántottál már meg másokat, bántottak-e mások téged? Láttál-e már két összeillő embert? Sértettek-e már meg büszkeségedben? Volt-e már részed megaláztatásban olyan ember részéről, aki azt mondta, szeret, akiről azt hitted, szereted? Meddig áldozhatjuk fel magunkat a szerelem oltárán? Meddig egészséges egy kapcsolat és mikor válik betegessé? Lehet-e egyszerre több személybe is szerelmes az ember?

Sok-sok kérdésre, köztük a fentiekre is keresi a választ a Közelebb. A címválasztás talán azt jelzi, hogy Patrick Marber őszintébben akar beszélni a szerelemről, mint valaha is tették azt a színpadokon.

18 ÉV FELETTIEKNEK AJÁNLOTT! Belépés ingyenes.

   

29. oktobar, 18.00 – HRIZANTEMA: FILOZOFSKI KLUB “NOVI SURFERI“: SMRT

Oktobarski Filozofski klub “Novi surferi” Fondacije “Danilo Kiš” na temu “Smrt” biće ovoga puta specijalno održan u okviru ovogodišnjeg IV Festivala filmova jeze i fantazije “Hrizantema” u subotu, 29. oktobra 2016. godine od 18 sati u Filmskom klubu “Orient” Art bioskopa “Aleksandar Lifka”. Ulaz je slobodan, a učešće besplatno.

Voditelj Filozofskog kluba "Novi surferi" je Boris Čegar, profesor filozofije.

   

28. OKTOBAR, 19.30 - KLUB PUTNIKA: JAPAN

 

Ove jeseni Fondacija “Danilo Kiš” nastavlja druženje u okviru Kluba putnika i sve zainteresovane vodi u zemlju izlazećeg sunca Japan.
Svoj doživljaj Japana sa prisutnima je podelila Danka Vasković, mlada Subotičanka koja obožava putovanja u daleke i nepoznate zemlje, u Omladinskom klubu “Skladište” u petak, 28. oktobra 2016. godine sa početkom u 19.30 sati.

   

15. oktobar 2016 - SUBOTICA EXPRESS IV: U SKLADIŠTU

Naš već dobro poznati bučni i brzi voz je ponovo u pogonu u opasnoj nameri da spoji dva odlična grada - Suboticu i Zagreb! U ovoj, sada već četvrtoj sezoni Subotica Expressa, na uzbudljiv put ka Subotici u pravcu Omladinskog kluba "Skladište" u subotu, 15. oktobra 2016. godine, su krenuli i iskrcali sledeće putnike-umetnike:

   

9. oktobar, Zagreb - SUBOTICA EXPRESS IV

Naš već dobro poznati bučni i brzi vlak je ponovo u pogonu u opasnoj namjeri da spoji dva odlična grada - Suboticu i Zagreb! U ovoj, sada već četvrtoj sezoni Subotica Expressa, na uzbudljiv put kreću dvije raznolike družine.


9.10. iz Subotice u Zagreb nam stižu nois-punkeri Ljudske potrebe, muzičari toka svesti Put kojim se gyere ide i pesnik i performer Vladimir Milojković. Sa sobom nose izložbu art časopisa “Symposion”, te filmove Jugoslovenskog festivala jeftinog filma JFJF. Kao lokalna podrška nastupit će zagrebački bend.

Dođi i otkrij izazovan svijet koji se događa ispod površine!

   

8. i 9. oktobar -PAZITE NA KULTURU, KULTURA PAZI NA VAS: GRAFITIRANJE OSNOVNE ŠKOLE "JOVAN MIKIĆ"

U okviru Kulturne kampanje Fondacije "Danilo Kiš" pod nazivom "Pazite na kulturu, kultura pazi na vas" u subotu i nedelju, 8. i 9. oktobra 2016. godine oslikan je zid Osnovne škole "Jovan Mikić" u Subotici grafiti tehnikom. Autor crteža i izvođač radova je Dejan Stojšić, grafiti umetnik iz Subotice.

Kulturna kampanja "Pazite na kulturu, kultura pazi na vas" u organizaciji Fondacije "Danilo KIš" se ostvaruje u različitim javnim prostorima u Gradu, kao što su školska dvorišta, parkovi, javni gradski prevoz i slično, a ima za cilj da promoviše kulturu među stanovnicima Grada, upozna ih sa subotičkim autorima mlađe generacije, podstakne, pre svega mlade, na umetničko stvaralaštvo, te oplemeni svakodnevicu sugrađana.

Projekat je organizovala Fondacija "Danilo Kiš" u saradnji sa Osnovnom školom "Jovan Mikić" iz Subotice.

   

4-26. oktobar - KULTURE SVETA U SKLADIŠTU: DANI MEKSIČKE KULTURE

 

I ove jeseni u okviru ciklusa "Kulture sveta u Skladištu" Fondacija “Danilo Kiš“ u saradnji sa Ambasadom Meksika iz Beograda organizuje Dane meksičke kulture u okviru kojih su ljubitelji interesantnih priča ovoga puta bili u prilici da se upoznaju sa delom španskog reditelja Luisa Bunjuela i da pogledaju izložbu „Meksički film na plakatu“.

Tokom oktobra nas očekuju projekcije filmova Luisa Bunjuela, kao i predavanje o životu i radu ovog istaknutog umetnika, značajnog za razvoj filma, koje će održati Petar Mitrić, selektor Festivala evropskog filma Palić.

Ulaz je slobodan.


   

1. oktobar, 17h - Audicija za HOR SAVREMENE MUZIKE

Od septembra 2016. godine Fondacija "Danilo Kiš" pokreće Hor savremene muzike i poziva sve soliste pod tušem da se osmele i pevaju u društvu! Otkrićete i razviti svoje glasovne i performativne veštine, eksperimentisati glasom i biti predmet vođenog eksperimenta, koji je često svojstven savremenim kompozicijama.

Na repertoaru su predviđena dela savremenih kompozitora i muzičkih stvaralaca. Inspiracija su nam progresivni kompozitori, zvukovi iz prirode, avangarda i nova muzika.

   

29. septembar, 20.00 - Filozofski klub "Novi surferi": Šta mogu da znam?

Šesti susret Filozofskog kluba "Novi surferi" biće održan u četvrtak, 29. septembra 2016. godine sa početkom u 20.00sati u Omladinskom klubu “Skladište“ Fondacije "Danilo Kiš". Tema petog susreta je: Šta mogu da znam?  Epistemološka tema o uslovima mogućnosti znanja, o njegovom karakteru, obimu, izvoru...

Voditelj Filozofskog kluba "Novi surferi" je Boris Čegar, profesor filozofije.

Učešće je besplatno.

   

27. septembar, 19h - PROMOTIVNA RADIONICA: UPOZNAJTE PSIHODRAMU

 

„Susret dvoje, lice u lice, oči u oči. Kad priđemo blizu, zamenićemo naše oči; Ja ću gledati tebe tvojim očima, a Ti ćeš gledati mene, mojim očima.“
Jacob Levy Moreno, osnivač psihodrame

Fondacija “Danilo Kiš“ u septembru 2016. godine nastavlja Ciklus psiholoških predavanja i radionica „Kaži A“ u okviru kojeg organizuje promotivnu psihodramsku radionicu, namenjenu svima koji bi želeli da upoznaju psihodramski metod te dožive iskustvo rada i povezanosti u grupi. Ova radionica je namenjena svima koji bi želeli bolje da spoznaju sebe i da kontinuirano rade na sebi u okviru stalne iskustveno-psihoterapijske grupe, kao i svim radoznalim i otvorenim ljudima.

   

26. septembar, 18h - Studentska izložba festivalskog plakata

UNIVERZITET UMETNOSTI U BEOGRADU

FAKULTET PRIMENJENIH UMETNOSTI

Studentska izložba festivalskih plakata
Mentor: prof. Zdravko Mićanović

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici već sedmu godinu obeležavaju i studenti Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda predlozima vizuelnog identiteta. Pored studenata Grafičkog dizajna, prve dve godine su učestvovali studenti sa Fotografije, a ove godine premijerno sudeluju studenti sa predmeta Ilustracija.
Zahtjevi postavljeni pred studente ovim zadatkom su rezultat programa na modulima koje studenti pohađaju ali su i profesionalni izazov – faktor koji će biti nezaobilazan u radu budućih grafičkih dizajnera, fotografa i ilustratora.
Svoje predloge za XXIII festival dalo je četrnaest studenata sa Grafičkog dizajna i dvanaest studenata sa Ilustracije.

   

KIŠ TEATAR : AUDICIJA ZA NOVE POLAZNIKE

Fondacija “Danilo Kiš” i ove godine nastavlja obučavanje mladih kreativnih, talentovanih Subotičana koji žele da se oprobaju na sceni i nauče tajne glumačkog zanata.
Audicija za buduće članove Pozorišne radionice održana je u subotu, 24.septembra sa početkom u 14 časova na srpskom jeziku i od 17 časova na mađarskom jeziku, u Omladinskom klubu „Skladište“ (Park Ferenca Rajhla 12a, zgrada Jadran, 1. polusprat).
Primljeni polaznici na radionicu na srpskom jeziku su: Nemanja Dimić, Mina Vavan, Željana Čolić, Zvonimir Rudinski, Strahinja Miličević, Jelena Petrović, Željana Rudić i Nikoleta Koračonji, a na mađarskom jeziku: Horváth Blanka, Pintér Nikoletta, Szabó Regina, Marx Éva, Dimitrov Nikoleta, Vajda Sztella, Tóth Dániel, Balázs Martin, Ábrahám Izsák, Szecsei Tamás i Király Flóra.

   

Stranica 1 od 31