Share


Zrenjanjinski strip almanah i Mršavi pas

U subotu, 10. januara 2009. godine u Galeriji Otvorenog univerziteta otvorena je izložba originalnih strip tabli i prikazan video "Zrenjaninskog strip almanaha", sa početkom u 19 časova. Koncert nakon promocije Almanaha održao se u Baš kući oko 22 časa, kada je po prvi put pred subotičkom publikom nastupio samostalni muzički autor iz Subotice pod imenom Mršavi pas, iza kojega stoji Milan Mandić.

 

 

U subotu, 10. januara 2009. godine u Galeriji Otvorenog univerziteta otvorena je izložba originalnih strip tabli i prikazan video "Zrenjaninskog strip almanaha", sa početkom u 19 časova. Izložbu možete pogledati do 20. januara, a izložba nešto starijih radova nekih od zrenjaninskih strip crtača postavljena je u Baš kući.
Almanah na sedamdesetak strana velikog formata predstavlja devet autora koji žive u Zrenjaninu: Aleksandara Pavkovića, Vladimira Kuzmanova, Aleksandara Babića, Branka Đukića, Vladana Nikolića, Nikolu Štiklicu, Zorana Selenu, Dejana Uzelca i Mišu Živanova. Prema zamisli autora projekta, mr Branka Đukića, Almanah obuhvata različite generacije crtača i scenarista iz Zrenjanina, (u rasponu od 25 godina) koji su se bavili ili se bave stripom, pa je i njihov pristup toj umetnosti sasvim različit.
O tome kako je izložba nastala govori koordinator projekta „Zrenjaninski strip almanah“ i jedan od autora stripova, magistar slikarstva Branko Đukić: "Na ovu ideju smo došli zajedno u saradnji sa Kulturnim centrom iz Zrenjanina koji je finansirao čitav projekat, sakupio sam crtače stripa iz Zrenjanina, raznih generacija od 25 do 65 godina, neki koji su meni bili uzor, a neki kojima sam ja uzor i mislim da je to glavni kvalitet ovog Almanaha, pošto možemo na osnovu generacija da vidimo ko je kakav pristup imao stripu. Svako od autora je zastupljen sa po jednim stripom koji nikada nije objavljen na domaćem tržištu...“.


Koncert nakon promocije Almanaha održao se u Baš kući oko 22 časa, kada je po prvi put pred subotičkom publikom nastupio samostalni muzički autor iz Subotice pod imenom Mršavi pas, iza kojega stoji Milan Mandić. Nedavno je njegov album izašao u izdanju hrvatske nezavisne produkcijske kuće Slušaj najglasnije, a svoj prvi koncert održao je prošlog meseca u Novom Sadu u sklopu Festivala Filmski front.


Organizator je FOKUS Fondacija u saradnji sa književnim časopisom Symposion (www.symposion-line.eu) koji je omogućio koncert nakon promocije, time najavljujući svoj sledeći broj koji će biti sveska proze i stripa pisaca i autora iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Srbije.