19. mart 2019. - Klub putnika: Veče indijske kulture

Share


U utorak, 19. marta 2019. godine u Omladinskom klubu “Skladište” u okviru Kluba putnika Fondacije “Danilo Kiš“ održano je Veče indijske kulture, koju je iz svoga ugla i iskustva predstavila Monika Maširević, putnica i autorka iz Novog Sada.

 

 

Veče indijske kulture obuhvatilo je predstavljanje knjige "Preživeću: Avanture s hodočašća u Indiji" Monike Maširević, nastale na osnovu dnevničkih beleški vođenih u novembru 2016. godine u Indiji, kao i putopisno-dokumentarno predavanja o svetoj reci Gang. Monika je uz slajdove i fotografije iz lične kolekcije publici predstavila ovu daleku i egzotičnu zemlju koja u mnogim segmentima nosi prefiks multi.

Beleške i zapažanja sa svog poslednjeg odlaska  u Indiju zabeležila je u putopisnom romanu „Preživeću: avanture s hodočašća u Indiji”, kroz koji upoznaje čitaoce sa neobičnim svetom indijskih verovanja. Vrlo slikovito, autorka opisuje sve napore kojima se izlagala: spavanje na mermernom podu metroa u Delhiju, kupanje u javnom toaletu u Bombaju, višednevno putovanje vozom bez hrane, kao i penjanje u hramove do kojih vodi trnovit i kamenit put...

Monika Maširević više od dvadeset godina radi kao bibliotekar u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu. Veliki je zaljubljenik u indijsku kulturu. Od detinjstva vrlo posvećeno proučava sve što je u vezi sa Indijom - religiju, arhitekturu, filozofiju, muziku... U Indiji je do sada bila šest puta. Amaterski se bavi fotografijom.

Ulaz je bio slobodan.