23. april - obeležavanje SVETSKog DANa KNJIGE

Share


U utorak, 23. aprila 2019. godine, na Svetski dan knjige, u Velikoj većnici Gradske kuće održana je dodela diploma najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola iz srpskog jezika našeg grada, koji su pokazali odlično znanje poznavanja dela na opštinskom nivou Književne olimpijade, kao i zapažene rezultate na Opštinskom i Okružnom takmičenju iz Srpskog jezika i jezičke kulture.

 

 

Program su vodili i u okviru istog i nastupili članovi Književnog kluba Fondacije "Danilo Kiš", na čelu sa mentorom Sanjom Babić, koji su tom prilikom recitovali svoje autorske pesme. Mario Evetović je recitovao ,,Nemoj umreti u Timisoari“ i ,,Oblak u čizmama", Dijana Lacman "Zimski dan", dok je Maja Rudinski izvela svoju pesmu ,,Stvaralac“ i monolog pod nazivom ,,Gordost i predrasude“. Članovi Književnog kluba su tom prilikom pozvali nagrađene učenike da se pridruže Književnom klubu i sami budu članovi tima koji radi na veličanju i slavljenju reči.


U programu su još učestvovale učenice Gimnazije ,,Svetozar Marković“ Mila Škorić, Helena Savić i Anastasija Stokin.


Maternji jezik je poseban predmet u celom svetu. On se neguje pažljivo i ima posebnu važnost u životu svakog od nas jer nas obeležava i  određuje. On je temelj školskog sistema koji daje čvrstinu svim ostalim naukama, ali i vezivno tkivo koje prožima i utiče ne samo na nivo obrazovanja jedne jedinke, već i na jasne stavove, kulturu, ciljeve. Specifičnost ovog predmeta jasna je kroz svako književno delo, a posebnost se ogleda kroz one koji mu se predaju.


Svetski dan knjige je ustanovljen na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu 1995. godine, a u Španiji se proslavlja još od davne 1923. i obeležava dan kada su preminuli Migel de Servantes i Viljem Šekspir.