30. novembar 2018. - Razgovor povodom knjige: “Put sunca“ Danijela Čavića

ShareU petak, 30. novembra 2018. godine u Omladinskom klubu “Skladište” Fondacije “Danilo Kiš” predstavljena je knjiga pesama “Put sunca” Danijela Čavića, mladog pesnika iz Subotice, u izdanju Izdavačke kuće „Orfeus“ iz Novog Sada, u biblioteci „Dela“. Izdavanje je podržala Fondacija “Danilo Kiš”.


 

Razgovor je vodila Marija Ilić, diplomirani filolog (master) za književnost i srpski jezik.

Ulaz je bio slobodan.


Danijel Čavić je rođen 10. februara 1988. godine u Subotici. Po zvanju je diplomirani grafički dizajner, ali se stvaralaštvom bavi u širem spektru, koji obuhvata domen vizuelnih umetnosti i književnost. Objavio je zbirke pesama “Stakleni rajevi / Budilnik na groblju” (2012), “Put Sunca” (2017) i “Električno raspeće” (2018). Član je kreativnog tima RTS-a, gde se bavi art direkcijom, pisanjem i koncept dizajnom. Živi i stvara u Beogradu.


Danijel Čavić o svojoj poeziji:

“Fragmentisana poezija je moj najverniji odraz, a time i slika našeg doba - reči koje u pojedinačnim skupinama nekuda teže, uz sporadične pokliče, dok u celini ne znaju kuda su se zaputile; nesigurne u svoju prošlost, sadašnjost i budućnost. A šta vredi pobuna piksela, zrna, pojedinačne puzle?”


Iz predgovora Andreja Radulovića:

“U savremenom srpskom pesništvu malo je pesnika koji su, tako silovito, poetsko-poetički samosvojno, radikalizovali stav u čijem je središtu narativ o iskušenjima savremenog čoveka i savremenog sveta, kao što je to slučaj s Danijelom Čavićem i njegovim novim pesničkim rukopisom.”


“Ovo je druga pesnička zbirka Danijela Čavića koja, svakim stihom, svedoči o njegovom pesničkom rastu.”