Konkurs "Ledolomac"

Share


Časopis

ODLUKA STRUČNE KOMISIJE
O IZBORU PROJEKATA SA KONKURSA „LEDOLOMAC“

Tokom dve sesije, održane 23. i 26. decembra 2011, stručna komisija u sastavu: Oršolja Benčik, Miroslav Jovančič i Đorđe Kuburić razmatrala je radove prispele za projekte za konkurs „Ledolomac“ koji je raspisala Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo “Fokus” iz Subotice.
Komisija je jednoglasno odlučila da sa po 100.000 dinara podrži petoro mladih ljudi u njihovim nastojanjima da ostvare svoja prva autorska dela. To su:
- Azra Kostić - likovna umetnost
- Danijel Čavić - književnost
- Miroslav Petrekanović - književnost
- 4Real - muzika
- Kovács Ákos – film

Članovi komisije su, nakon pažljivog uvida u sve prispele radove, i nakon višesatnih razgovora, procenili da upravo ovih pet autora zavređuju da im se pruži šansa, pošto su serioznožću priloženih radova naznačili da poseduju izražajniji i izraženiji talenat, potencijal i provokativnost u odnosu na ostale kandidate.

Od više desetina prispelih radova, ne mali broj njih bio je eliminisan, pošto nisu zadovoljili propozicije konkursa.

Nije danas - pogotovo mladim ljudima - lako ostvariti originalno umetnčko delo, lišeno banalnosti i klišea. Ovih petoro laureta u tome su uspeli.

Čestitamo!

TEKST KONKURSA
U cilju podsticanja kulturne produkcije i pružanja podrške mladim autorima ili grupama autora sa teritorije Grada Subotice, FOKUS Fondacija od 01. oktobra 2011. godine raspisuje Konkurs za prvo autorsko delo - LEDOLOMAC. Konkurs je osmišljen sa namerom da ohrabri mlade autore da realizuju svoja prva umetnička dela i na taj način probiju led do umetničke i stručne publike.
Mladi autori od 15 do 35 godina koji se bave savremenom umetnošću (književnost, fotografija, likovna umetnost, muzika, film, pozorište, perfomans), a nemaju do sada objavljeno, javno izloženo ili realizovano prvo autorsko delo, mogu da pošalju prve umetničke radove ili projekte u nastajanju do 01.12.2011. na e-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli ili ih donesu lično u prostorije FOKUS Fondacije na adresi Partizanska 14/I.

Autori prvih pet radova, koje bira stručna komisija primiće finansijsku podršku od 100.000 dinara, za realizaciju prvog umetničkog dela. Autori će na osnovu dobijenog budžeta imati priliku samostalno da realizuju svoj projekat, odaberu stručni tim, saradnike i partnere, izdavače, lokacije, načine marketinga i promocija, odnosno samostalno odlučuju i učestvuju u produkciji svog umetničkog dela od ideje do realizacije. Na taj način konkurs doprinosi osnaživanju mladih umetnika, te njihovoj afirmaciji na umetničkoj sceni kao i njihovom pozicioniranju na umetničkom tržištu.
Konkurs je otvoren do 01. decembra 2011. godine.

Pozivamo sve mlade autore da se odazovu na konkurs i probiju led!

 

PRIJAVNI FORMULAR