Share


OLIVIER MESSAIEN - OMAŽ koncert

Stogodišnjica rođenja Olivjea Mesijana proslavljena je i kod nas, kao i u čitavom svetu tokom 2008. godine, kao omaž jednom od najznačajnijih kompozitora prošlog veka.


Klavirski solo koncert u čast 100 godina rođenja kompozitora


Olivije Mesijan (1908-1992) francuski kompozitor, orguljaš, pisac, profesor, ekspert za ornitologiju, formirao je i kreirao svoj muzički izraz, inspirisan religijom, drevnom muzikom Grčke, Indije, prirodom i produbljenim istraživanjem ptičjeg poja. Njegovo delo Katalog ptica (komponovano u periodu od dve godine, 1956 - 1958) zauzima jedinstveno mesto u klavirskoj literaturi.  
Muzika Mesijana se izdvaja dubinom duhovnosti. Njegova muzika traži snagu odgovora slušaoca, ona traži "sve ili ništa". Iz tog razloga često je izazivala vrlo burne, skoro silovite reakcije. U njegovoj muzici u pozadini zvuka čujemo tišinu, duge note iza kratkih, iza pokreta mir, a u pozadini vremena u taktu - večnost.

 

Program koncerta:

Olivier Messaien: Katalog ptica

Alpska galica - Vladimir Gligorić

Zlatna vuga - Irina Dečermić

Modri kos - Neven Šobajić

Jastreb - Darije Sebić

Španska crna belka - Aleksandar Marković

Carska čaplja - Uki Ovaskainen

 

Koncert je održan u VELIKOJ VEĆNICI GRADSKE KUĆE, 07. decembra 2008. u 20 h pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije, Opštine Subotica, Otvorenog univerziteta i FOKUS Fondacije.

Komentari  

 
0 #1 amra 15-02-2013 15:48
hvala puno na ovim informacijama !!!
Citiraj