Share


II KNJIŽEVNI FESTIVAL

Na drugom po redu Književnom festivalu  su u fokusu bili značajni pisci iz Srbije, Mađarske i Crne Gore.  Propratni program Festivala bila je izložba prerađenih fotografija i koncerti nakon svake večeri.

 

PROGRAM FESTIVALA:PROGRAM:

Sreda, 25. februar

13.00 Dušan Kovačević (Srbija)
Školski čas u Gimnaziji „Svetozar Marković“

18.00 Otvaranje izložbe 
autor: Milan Zulić (Srbija)

19.00 Dušan Kovačević (Srbija)
spec.gost Lazar Ristovski (Srbija)

21.30 Koncert, Baš kuća
Wooden Ambulance 
Miške 
Balans 

Četvrtak, 26. februar


13.00 Katarina Haker (Nemačka)
školski čas u Gimnaziji „Svetozar Marković“

18.00 Nikola Malović (Crna Gora)
19.00 Atila Balaž (Mađarska)
20.00 Katarina Haker (Nemačka)

21.30 Koncert, Baš kuća
Inje

Petak, 27. februar

10.00 Atila Balaž (Mađarska)
školski čas u Gimnaziji „Deže Kostolanji“

 

ZORAN FERIĆ JE ZBOG BOLESTI SPREČEN DA PRISUSTVUJE FESTIVALU.

PROGRAM ĆE POČETI U 19.00.


18.00 Zoran Ferić (Hrvatska)
19.00 Zoran Živković (Srbija)
20.00 drMariaš (Mađarska)

21.30 h Koncert, Baš kuća
Multietnička atrakcija


Ulaz na sve programe je besplatan.

SREDA, 25. februar

Prvi dan Festivala započinje otvaranjem izložbe u Galeriji Otvorenog univerziteta u 18.00 h, umetnika Milana Zulića, iz Sombora, koji izlaže od 1992. godine na preko 50 kolektivnih i 20 samostalnih izložbi u oblasti slikarstva, skulpture i proširenih medija. Član je ULUV-a i ULUS-a. Dobitnik je prve nagrade za crtež na konkursu Granična područja erotike, Šok galerije Art klinike, Novi Sad, 2003. godine.


U Amfiteatru Otvorenog univerziteta u 19.00 h predstaviće se Dušan Kovačević, koji će istog dana, u 13.00 h prisustvovati školskom času u Gimnaziji “Svetozar Marković“. Dušan Kovačević je naš poznati dramski pisac i scenarista a neka od njegovih najistaknutijih ostvarenja su: „Maratonci trče počasni krug“, „Radovan III“, „Ko to tamo peva“, „Sabirni centar“, „Balkanski špijun“ i mnoga druga. Specijalni gost večeri je glumac Lazar Ristovski.
Moderator večeri: Dragan Rokvić.


Na kraju prvog dana, u Baš kući, sa početkom u 21.30 h, prvi put ćete moći čuti autorske, gitarske, solo kompozicije dva subotička muzičara Gorana Grubišića, iz grupe Ana Never, a nakon njega Mihajla Rodića iz grupe Pionir 10. Iste večeri nastupiće i subotička grupa Balans koju čine Halas Edvard, Larisa Ivanković, Nenad Pekić i Vladimir Grubor. 

ČETVRTAK, 26. februar

Prvi gost drugog dana je pisac Nikola Malović iz Crne Gore. Neka od njegovih dela su: knjiga kratkih priča “Poslednja decenija”, novele u dramskoj formi “Kapetan Vizin-360 stepeni oko Boke”, “Peraški goblen” i roman “Lutajući Bokelj” za koji je dobio nagrade “Borislav Pekić”,”Laza Kostić” i “Nagradu za prozu”, Banja Luka, 2008.
Moderator večeri: Stela Šarović.


Gost koji dolazi iz Mađarske je Atila Balaž, rođen u Novom Sadu, a od jeseni 1991. živi u Budimpešti. Bio je član časopisa “Új Symposion” i urednik kulturnih emisija RTV Novi Sad. Piše prozu, romane, pripovetke, drame i scenarije, i prevodi sa srpskog, hrvatskog, bosanskog i engleskog jezika (Danilo Kiš, Charles Bukowski itd.). Objavio je mnoštvo knjiga, između ostalog roman “Cuniculus”, koji mu se i dan danas smatra jednim od najboljih dela. Najnovijia knjiga, istorija sveta, Vojvodine i Jugoslavije, nosi naziv “Kom’ Sever, kom’ Jug”. Ostala dela: novele “Svete, ja sam se danas probudio”, roman “Odlomci memoara jednog patuljka na federe”, radio drame “Ko je srtp’o mačku u poštansko sanduče?”, “Kraljevski album” (Album Kiralj ulice), knjiga godine 1998. u Mađarskoj.
Moderator večeri: Virag Gabor.

Mlada književnica rođena u Frankfurtu, Katarina Haker, dobitnica je književne nagrade za najbolji roman na nemačkom jeziku 2006. godine. Udruženje nemačkih izdavača nagradilo je autorku za njen šesti roman „Golaći“ ili „Oni koji nemaju ništa“. Studirala je filozofiju i istoriju, kao i judaistiku, u Frajburgu i Jerusalemu. Više godina je radila u Izraelu, a od 1996. godine živi i radi kao slobodna književnica u Berlinu. Katarina Haker će takođe prisustvovati nastavnom času u Gimnaziji “Svetozar Marković” koji će voditi učenici škole.
Moderator večeri: Mladen Vesković.

U Baš kući nastupa sastav Inje, elektropop sastav iz Beograda, koji postoji oko dve godine. Njihov zvuk se oblikuje uglavnom uz pomoć računara, ženskog glasa, klavijatura, basa i gitare, a ponekad ga upotpunjavaju kontrabas, klavir.. Nastupali su u Novom Sadu i Beogradu, i učestvovali na kompilaciji D:S vol.1. Sve snimljene pesme slobodne su za preuzimanje sa interneta.

PETAK, 27. februar

Hrvatski književnik Zoran Ferić spada među najčitanije hrvatske pisce mlađe generacije. Drži Radionice kreativnog pisanja u Booksi, iz koje je izniknuo književni pokret Eventualizam. Svoje prozne tekstove i eseje objavljuje već od 1987. godine u “Poletu”, “Studentskom listu”, “Pitanjima”, “Oku”, “Plimi”, “Godinama novim” te na III programu Hrvatskoga radija. Za zbirku priča “Anđeo u ofsajdu”, dobija “Nagradu Jutarnjeg lista” za najbolje prozno djelo 2000. godine i nagradu za prozu “Ksaver Šandor Gjalski”. Prvi roman pod nazivom “Smrt djevojčice sa Žigicama” Ferić je objavio 2002. godine. Pored toga objavio je knjige: “Mišolovka Walta Disneya”, zbirka priča, “Quattro stagioni”, izbor priča, “Djeca Patrasa”, roman, “Otpusno pismo”, kolumne, “Simetrije čuda”, sabrana proza.
Moderator večeri: Đorđe Kuburić.


Zoran Živković, književni teoretičar i pisac fantastike dolazi iz Beograda. Njegova novela “Biblioteka” osvojila je Svetsku nagradu za fantastiku u kategoriji novela, 2003. godine. Skoro sve njegove knjige prevedene su na više stranih jezika. Neka od njegovih dela su “Četvrti krug”, “Vremenski darovi”, “Pisac”, “Knjiga”, “Nemogući susreti”, “Sedam dodira muzike”. U junu 2007. godine dobija nagradu “Isidora Sekulić”.
Moderator večeri: Slobodan Vladušić.


drMariaš (Máriás Béla), muzičar, slikar, pisac, performer, rođen u Novom Sadu. Frontmen grupe Tudósok (Naučnici). Sa bendom nastupa širom sveta, na više stotina koncerata. U likovnoj umetnosti zapaženi su njegovi avangardni radovi u stilu dadaizma i nadrealizma. Urednik je nedeljnika “Élet és Irodalom” (“Život i književnost”). Autor je nekoliko romana i knjiga poezije.
Moderator večeri: Fekete J. Jožef.


Poslednje večeri koncert će održati Multietnička atrakcija, iz Beograda. Duo se sastoji od izvođača na bas gitari i bubnjevima (Demir Ahmetović i Osman Ahmed). Tekstovi su u recitatorskoj formi, a nastaju i na licu mesta i u toku programa u stilu punk/minimalist/drum&bass.

Prijatelji Festivala su: Grad Subotica, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, Hotel “Gloria”, Otvoreni univerzitet, Časopis “Simposion”, Prevodilačka agencija “Babel”, Portal www.subotica.info, Baš kuća i Agencija “Craft”.

 

 

 

 

Na drugom po redu Književnom festivalu  su u fokusu bili značajni pisci iz Srbije, Mađarske i Crne Gore.  Propratni program Festivala bila je izložba prerađenih fotografija i koncerti nakon svake večeri.

Prvi dan Festivala započeo je posetom Dušana Kovačevića Gimnaziji "Svetozar Marković", gde su  razgovor sa njim vodila dva učenika škole.


U 18 časova otvorena je izložba Milana Zulića iz Sombora. Izlozeni radovi nastali su od Milanovih privatnih fotografija, fotografija koje je dobio od prijatelja, kao i od neuspelih
fotografija stanovnika Apatina koje je dobijao iz fotografskih radnji. Da bi dobio ove efekte on je koristio kiseline, uljane boje, tuseve u boji, hipermangan, a grebajuci povrsinu dobijao je teksturu i dolazio do povrsina ispod gornjeg filma fotografije gde su se pojavljivali slojevi boje. Te slojeve je otkrio kada je pre 5 godina zeleo da prepravi jednu svoju fotografiju koja mu se svidela i od onda je nastalo sada vec i vise od 10.000 radova koji vise nisu fotografije nego sadrze elemente slike, grafike i crteza.Svaki komad radjen je sa paznjom i promisljanjem i zanimljiv je i pojedinacno i kao deo osmisljene celine.


Festival je otvorila Ljubica Kiselički, pomoćnica Gradonačelnika za kulturno-prosvetni resor. Ovo veče sa Dušanom Kovačevićev proveo je veliki broj zaiteresovanih poštovaoca i poznavaoca dela našeg poznatog dramskog pisca, koji je veoma interesantno pručao o svom radu i sećanjima.


Veoma zanimljiv gost, Nikola Malović, došao je iz Crne Gore i preneo nešto od primorskog duha i temperamenta do našeg grada.


Drugog dana Festivala gost je bio poznati pisac i prevodilac Atila Balaž, koga je publika zainteresovano pratila kako na mađarskom jeziku tako i preko slušalica sa simultanim prevodom. Sledećeg dana Atila Balaž je posetio Gimnaziju Deže Kostolanji u kojoj su ga dočekali učenici i nastavnici ove škole i gde je na školskom času pričao sa učenicima škole.


Književni teoretičar i pisac fantastike iz Beograda Zoran Živković pričao je velikom broju prisutnih posetilaca o tome  šta piše , o jeziku i razgovarao sa publikom.


Nakon toga, drMariaš (Bela Mariaš), muzičar, slikar, pisac, performer, predstavio je svoju novu knjigu i govorio o svojim raznolikim interesovanjima.


Pored izložbe i upoznavanja sa piscima posetioci Festivala su svako veče imali priliku da prisustvuju koncertima izvođača  iz Subotice: Miške, grupa Balans, i iz Beograda: Inje i Multietnička atrakcija čijim nastupom je i završen ovogodišnji drugi po redu Književni festival "Pisci u fokusu".