Share


NOJEVA BARKA (part II)

Umetnička radionica Medijala predstavila je 19. 07. 2009. na otvaranju scene Mladi autori Evrope performans Thanks For All The Fish koji govori o zagađenom Palićkom jezeru.

 

Nojeva barka (part II)

Spašavanje jezera

Umetnička radionica Medijala predstavila je 19. 07. 2009. na otvaranju scene Mladi autori Evrope performans Thanks For All The Fish koji govori o zagađenom Palićkom jezeru:


So Long and Thanks For All The Fish

Zbogom i hvala za svu ribu
Tužno je što ovako završavamo priču.
Slali smo vam iskrena upozorenja
Ali, oh bože,
Niste poput nas, mudra stvorenja,
A to i jeste razlog grubom nemaru
Prema čudima prirode
Što se kraj vas otkrivaju.
Zbogom, zbogom i hvala za svu ribu.
U času kada život svih nas postaje meta
Prepustite se i posmatrajte
Kako nestaje plava planeta.
Uprkos mrežama za lov na tune
Viđali smo ljude nežne i umne,
Ljupke mališane i žene trudne

Zbogom, zbogom, zbogom,
Zbogom i hvala za svu ribu.

Da mi ostade poslednja želja
Bila bi to jedna slasna riba
Da nešto mogu očas promeniti
Zajedno bismo naučili pevati
Stoga krenimo sada svi,
Jedno kraj drugih ljudi i sisari
Nazad u rezervoar genetski.
Zbogom, zbogom, zbogom, zbogom
Zbogom i hvala za svu ribu.

Učestvovali su:
Sara Hampelić, Lara Ivanković, Dejana Bibić, Antoine Porteneuve, Zlatomir Todorov, Milenko Radić, Aleksandar Baltes, Ana Baltes, Berényi Huba, Ljubomir Rašković, Jelena Rašković, Ana Patarčić, Sonja Stefanović Pil
Nevena Kliska
– piano
Konstantin Stefanović – aranžman pesme So long and thanks for all the fish
Dragan Đurić – montaža matrice (Darkwood Dub, Zagar)


Barka, koja je i ove godine smeštena ispred Jahting kluba na Paliću, bila je inspiracija za ovaj performans:

Size matters! - potvrđuje ponovo Nojeva barka ukotvljena na obali Palića, ankerima pribijena za zemlju da ne bi kao lane, u kasnu jesen poletela podignuta (nikada viđenom?) pijavicom!!! A mitovi ne bi bili mitovi da nemaju tu dimenziju nepredvidljivih obrta, pa se skrhana i pocepana barka iznenada pojavila na starom mestu u novom, zelenom ruhu kao lelujavo-treperava evokacija života u jezeru i omaž svim ribama što ispustiše dušu, o kojima pričamo kao o tonama…kao da nisu živa bića, kao da strah i patnja nisu i njima dati.

U barku je uloženo…mnogo truda, mnogo mašte i promišljanja radioničara Medijale, koji su je rukama prizivali i preoblikovali. Gazom umočenom u drvofiks izvlačili iz „mulja“ barsko bilje, lepili jato riba po pramcu i prozirno zelenim bokovima. Da bi Nojeva barka ponovo postala „najfotogeničniji“ detalj palićkih noći… i festivalskih noći, kada su uostalom i čuda moguća, kao i performansi o ugroženom životu na planeti, tu oko nas. So long and thanks for all the fish! - apokaliptična pesma delfina iz Autostoperskog vodiča kroz galaksiju odjeknula je uz klavirsku pratnju na samoj obali.

Zato je barka mali svetionik u tami nemara i ravnodušja prema prirodnom okruženju. Da svetli u noći i upozorava, kao i svaki svetionik. Da nas podseća da je jezero naša sudbina. Palić je odraz nas samih.FOKUS Fondacija je pokrovitelj Umetničke radionice Medijala, kao i projekta Barka.