Share


BRITANSKI POST PANK

Caution Horses i Fashoda Crisis su post pank bendovi sa južne obale Britanije, iz Brajtona i Sautenda. U sklopu svoje evropske turneje posetili su i Suboticu.
http://www.myspace.com/cautionhorses , http://www.myspace.com/fashodacrisis

 

BRITANSKI POST PANK


Autor fotografija: Goran Popović

Caution Horses i Fashoda Crisis su post pank bendovi sa južne obale Britanije, iz Brajtona i Sautenda. U sklopu svoje evropske turneje posetili su i Suboticu.

U ponedeljak 03.08.2009. Subotica nije bila Subotica. U podrumu Baš Kuće, u okviru svoje zajedničke evropske turneje (jedini koncert u Srbiji), gostovala su dva benda iz Britanije – Fashoda Crisis i CautionHorses – što je događaj koji se nije skoro dogodio u našem gradu. U stvari, kada malo bolje razmislim, pitam se da li je Szabadka ikada ugostila dva engleska benda iste večeri? Koliko je meni poznato, nije.

Utoliko je hepening neobičniji ali i značajniji. Pomenuti izvođači pripadaju post-punk pravcu, što je muzički žanr koji je u Subotici oduvek bio dobro prihvaćen – broj posetilaca u Baš (pod)Room-u to dokazuje. Moram ovde da istaknem i strukturu publike. Naime, na mnogim koncertima u ovom prostoru, često se viđaju iste face – ovoga puta, demografska slika je bila prilično drugačija – mnogo novih lica (posebno mlađih) stvorilo je zdraviju i življu atmosferu, kao što obično i biva kada se u neko telo (u ovom slučaju telo publike) ubrizga sveža krv.

Oba benda nastupaju u bazičnoj, tročlanoj (gitara, bas i bubanj) postavi a energija koju su isporučili za 45 minuta (po bendu) poslužiće lokalnim bedaklijama kao zaliha dobrog raspoloženja za narednih nekoliko meseci (taman dok ne napravimo neko slično iznenađenje) a onima koji to nisu, može da bude i nešto više – npr. podstrek za kreativan rad. Bilo je ovo pravo osveženje koje je Baš kuću makar na jedno veče pretvorilo u oazu subotičke peščare. Konačno, post (ali ne i punk) jednoličnosti (ovaj epitet ne bih prilepio jedino nastupima Goribora i Ola Horhe koji su ove godine svirali na Paliću) je prekinut, i subotički homosapiens je shvatio da je živ i da mu to stanje omugaćava da se kreće pa čak i učestvuje u stvaranju nečega što (u ovom slučaju) možemo nazvati koncertom, tako što će, recimo, plesati.

Pored, odnosno između, pomenuta dva izvođača, na „binu“ se popeo i njihov vozač koji nije samo ’driver’ već isto tako i svirac te je posetioce dodatno animirao svojim petnaestominutnim kantautorskim nastupom. Inače, ovaj simpatični i uvek nasmejani (video sam mu osmeh na licu čak i za vreme tonske probe CautionHorses-a dok je dremkao na klupi) čovečuljak – zvani Doozer – ima i svoj bend u kojem pored gitare svira i harmoniku i perkusije a čije pesme možete čuti ovde:

www.myspace.com/deferredsucess

Sve u svemu, kada cenzura ne bi postojala, prosto bih rekao: „Raspizdili su!“, što je sintagma koju bi oni koji su navikli da posećuju koncerte razumeli barem jednako dobro kao i prethodni deo teksta. Ovako sam prinuđen da napišem nešto dosadno i dugačko kako bih ispunio formu „prikaza koncerta“ pa ćete zato morati saznati (kao da već niste razumeli) još i to da je ovaj gig bio vrhunski ugođaj za čulo sluha u kojem su muzičari demonstrirali odlično sviranje, veliku dozu samopouzdanja i dobar osećaj za komunikaciju sa publikom te da su za vreme svirke pucale činele i palice (žice nekim čudom ostaše nepokidane) što je, kako izvođačima, tako i publici u vidu znoja iscedilo više tečnosti nego što su je u toku večeri popili a sve to skupa je završeno spektakularnim penjanjem na bubanj od strane gitariste koji je poslednje akorde na ovom koncertu odsvirao održavajući ravnotežu tako što je glavom upro u plafon podruma.

I dok smo posle svirke ispijali preskupi Heineken (jeftinija piva su bila popijena) direktno iz usta izvođača, u moje uši se slila rečenica kao šlag na tortu: „This was our best show on this tour“. Touche!

Još par fotografija:


Ako ste zažalili što niste bili deo ove zabave, probajte da se utešite ovde:

http://www.myspace.com/cautionhorses

http://www.myspace.com/fashodacrisis

Organizator koncerta je FOKUS Fondacija u saradnji sa Bojanom Francuskim, a njihovo gostovanje su podržali i Baš kuća, NitroPet, Agrooprema i Agrofish trade.