Share


ČASOPIS "STRIPOLIS"

U subotu 19.09.2009. u 19.30 h. u Galeriji Orvorenog univerziteta održala se promocija novopokrenutog internacionalnog časopisa za strip pod nazivom " Stripolis".

U galeriji su izloženi originalni radovi Dejana Nenadova ("Elazar" , " Vitez Balard "... ) , Željka Paheka ( " Astroiđani " , " Cinema histories " ...) , Šandora Gogoljaka ( "Praiskon " , " Ljubav "...) , Zorana Tucića ( " Vorloh " , " Ilihadar "...) , Đorđa Milovića ( " Čovek iz vode " , " Disk "...) , Darka Perovića ( " Mali grad u Nemačkoj " , " Satori bar "...) , Getoa ( " I ja imam dušu"...) i Nine Bunjevac ( " Pruža se prilika" ...).

Pre dve godine isti urednik i izdavač izdali su Zrenjaninski strip almanah, koja je predstavila Aleksandra Babića, Vladimira Kuzmanova, Vladana Nikolića, Aleksandra Pavkovića, Zorana Selenu, Nikolu Štiklicu, Dejana Uzelca, Mišu Živanova, kao i samog priređivača a izložbu radova mogli su videti i subotičani, na Otvorenom univerzitetu, takođe u organizaciji FOKUS Fondacije.


Branko Đukić: Kako sam napravio Stripolis?

NOSTALGIJA
Nošen krilima nostalgije imao sam snage da ispunim svoje snove iz detinjatva i napravim strip časopis o kojem sam stalno maštao. Strip kao medij otkrio mi je mnoge tajne i zadovoljstva, proširio horizonte mašte i na kraju mnogo uticao na formiranje moje ličnosti i karijeru umetnika. Emocije koje mi je strip poklanjao želeo sam da prenesem i na druge, ali ne svojim slikarstvom kako sam to jednim delom do sada činio, već u formi u kojoj sam doživljavao ovaj medij.

IZAZOV
Kada sam već krenuo u poduhvat, hteo sam da časopis izgleda što bolje, svetski. Ne znam koliko sam u tome uspeo. Ne onoliko koliko sam mislio da mogu. Sa svega nekoliko saradnika, kojima ne manjka entuzijazam, sa minimalnim sredstvima uradilo se maksimalno. Time se pokazalo da se iz bilo koje sredine mogu stvarati izuzetne stvari.

INTERNACIONALNOST
Čini mi se da su nostalgija i izazov samo napravili fuziju svih mojih težnji, a to je da predstavim najbolje domaće autore uz koje sam odrastao, strane autore koji su svetski priznati i poznati, autore o kojima se ne zna mnogo ali je kvalitet njihovih radova na visokom nivou. Dakle, napravljena je publikacija koja predstavlja autore iz svih delova sveta, Republike Češke, Poljske, Belgije Italije, Španije, Brazila, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država i naravno Srbije.

Branko Đukić je profesionalni likovni umetnik, diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagao je na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Pretežno se bavi stripom i ilustracijom (najviše u beogradskom nedeljniku NIN) i dobitnik je nekoliko nagrada za crtež.

Izložbu strip tabli časopisa Stripolis u Subotici obezbedila je FOKUS Fondacija.