Share


DANI ČARLSA DARVINA

Od 8. do 15. oktobra 2009. godine Subotica se pridružila projektu obeležavanja 200 godina od rođenja britanskog naučnika Čarlsa Darvina (Charles Robert Darwin, 1809 - 1882) i 150 godina od štampanja njegove knjige „Postanak vrsta“.

Čarls Darvin je rođen pre tačno dve stotine godina, 12. februara 1809. godine, u Šruzberiju u Engleskoj. Po završetku studija 1831. godine, Darvin je učestvovao u petogodišnjoj naučnoj ekspediciji broda „Bigl“. Tokom putovanja po svetu proučavao je geološke formacije kontinenata, biljni i životinjski svet i fosile, i upoređivao zaključke do kojih je došao sa stavovima Čarlsa Lajela, čiju je knjigu „Principi geologije” neumorno čitao. Tako je, dok je boravio na Galapagosu, primetio sličnosti i razlike između pojedinih vrsta (kornjača, po kojima su ostrva danas najpoznatija), što ga je navelo da se zapita da li postoje veze između vrsta.

Treba napomenuti da je većina naučnika u Darvinovo vreme smatrala da su biljne i životinjske vrste nastajale nezavisno jedna od druge i da su kao takve nestajale sa lica zemlje tokom prirodnih katastrofa, jer nisu bile u mogućnosti da mutiraju. Poslednja takva katastrofa, kako su tvrdili, desila se u vreme Potopa, kada su se one biljke i životinje koje Noje nije uspeo da ponese sa sobom, fosilizovale.

Kad se vratio u Englesku 1836. godine, Darvin je objavio „Put prirodnjaka oko sveta”. Susrevši se sa delom Tomasa Metjuza „Esej o principima populacije”, Darvin je primenio neke iznete argumente i 1838. napravio nacrt teorije evolucije, koju će objaviti tek dve decenije kasnije, 1859. godine pod nazivom „Postanak vrsta putem prirodnog odabiranja”. Metjuz je smatrao da povećanje izvora hrane ne utiče na rast ljudske populacije što je Darvin primenio na biljke i životinje i utemeljio teoriju evolucije na prirodnoj selekciji.

Kad je izašla, knjiga je podigla prašinu koja se do današnjeg dana nije slegla. Stekla je verne poklonike ali i vatrene protivnike koji i danas osporavaju Darvinovu teoriju. Njegovi najžešći protivnici nisu, međutim, bili naučnici već predstavnici crkve koji nikako nisu mogli da mu oproste što je poništio ulogu Boga u stvaranju čoveka.

Darvin je do kraja života radio na proširivanju i objašnjavanju teorije evolucije. Knjige „Promenljivost životinja i biljaka pod domaćim uslovima“ (1868), „Poreklo čoveka“ (1871), „Ispoljavanje emocija kod životinja i čoveka“ (1872) i „Poreklo čoveka i selekcija u vezi sa polom“ (1872) plod su tog dugogodišnjeg rada. Iako napadan i osporavan, Darvin je 1839. godine postao član Kraljevskog društva, a 1878. godine član Francuske akademije nauka.

Ovaj projekat je pokrenut od strane Muzeja nauke i tehnike u saradnji sa Biološkim fakultetom u Beogradu i ima za cilj da širu javnost upozna sa značajem Darvinovog dela, kao i da podseti na uticaj ovoga naučnika na razvoj savremene nauke, tehnike i civilizacije.


KONKURS

8. oktobar, 2009.

Raspisivanje Konkursa za najbolji srednjoškolski esej pod nazivom „Čovek 22. veka: kako će izgledati dalja evolucija Homo Sapiensa?

Konkurs je namenjen učenicima srednjih škola sa teritorije Grada Subotice, i raspisuje se sa ciljem podsticanja književnog i pisanog stvaralaštva mladih.

Dužina eseja nije ograničena.

Radovi mogu biti napisani na srpskom, hrvatskom ili mađarskom jeziku.
Radove sa otkucanim tekstom slati na: FOKUS, Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo, Partizanska 14, 24000 Subotica.
Rad treba da sadrži pune podatke autora: ime i prezime, razred, odeljenje i školu koju pohađa. Konkurs je otvoren od 8. oktobra 2009. godine do 8. decembra 2009. godine.
Najbolji radovi će biti objavljeni u zasebnoj publikaciji.
Za autore najboljih eseja i njihove nastavnike obezbeđen je trodnevni put u Beč sa posetom Prirodnjačkom muzeju.

Dobitnike nagrada bira Komisija.

 

PROGRAM

četvrtak, 8. oktobar, Gradski muzej

18.00 sati

Otvaranje izložbe Muzeja nauke i tehnike „Evolucija i Darvin“.

Izložbu će otvoriti: mr Ištvan Hulo, direktor Gradskog muzeja Subotica, Dušica Zrnić, muzejski savetnik-biolog Gradskog muzeja i Branislav Filipović, direktor FOKUS Fondacije.

Nakon izložbe održaće se koncert Limenog duvačkog sastava Muzičke škole "Stevan Mokranjac" iz Sente pod vođstvom profesora Žolta Vojnić Tunića.

..........................................................................................................................................................................................

petak, 9. oktobar, Gimnazija „Svetozar Marković“

19.00 sati

Predavanje prof. dr Jelke Crnobrnje Isailović: „Humanizam Čarlsa Darvina: stav prema robovlasništvu“.

...........................................................................................................................................................................................

subota, 10. oktobar, Amfiteatar Otvorenog univerziteta

17.00 sati

Predavanje pisca Zorana Živkovića: „2001. - postdarvinovska odiseja“.

18.00 sati

Projekcija filma „2001: ODISEJA U SVEMIRU“ (režija: Stenli Kjubrik)

...........................................................................................................................................................................................

nedelja, 11.oktobar, Čitaonica Gradske biblioteke

18.00 sati

Predavanje pisca Zoltana Šebeka (na mađarskom jeziku)

Parazitska kultura

...........................................................................................................................................................................................

ponedeljak, 12.oktobar, Gradski muzej

18.00 sati

Predavanje dr Geze Cekuša (na mađarskom jeziku)

Savremeno tumačenje darvinizma

..........................................................................................................................................................................................

utorak, 13.oktobar, Amfiteatar Ekonomskog fakulteta

18.00 sati

Predavanje prof. dr Žarka Koraća

O ličnosti Čarlsa Darvina

..........................................................................................................................................................................................

Za vreme trajanja Dana Čarlsa Darvina „Nova školska knjiga“ (Vladimira Nazora 5) iz Subotice odobrava popust od 10% na njegova dela „Postanak vrsta“ i „Poreklo čoveka“.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

PRVI DAN - Otvaranje izložbe

Otvaranje izložbe počelo je koncertom Limenog duvačkog sastava Muzičke škole "Stevan Mokranjac" iz Sente pod vođstvom profesora Žolta Vojnić Tunića.

Nakon toga, zbog prevelikog broja posetilaca, izložba su u dvorištu Muzeja otvorili: mr Ištvan Hulo, direktor Gradskog muzeja Subotica, Dušica Zrnić, muzejski savetnik-biolog Gradskog muzeja i Branislav Filipović, direktor FOKUS Fondacije.

Autor muzike koja se čula tokom razgledanja izložbe je Konstatin Stefanović, kompozitor i nastavnik muzičke nastave osnovnih škola "Kizur Ištvan" i "Miloš Crnjanski".


 

DRUGI DAN: Predavanje prof.dr Jelke Crnobrnje Isailović

Prof. dr Jelka Crnobrnja Isailović oržala je predavanje u Gimnaziji sa temom „Humanizam Čarlsa Darvina: stav prema robovlasništvu“ na kojem je pričala o ličnosti Čarlsa Darvina i zabludama koje su vezane za njegovo učenje.


TREĆI DAN: Predavanje pisca Zorana Živkovića

Pisac Zoran Živković održao je predavanja na temu „2001. - postdarvinovska odiseja“ na kojem je pokušao pojasniti legendarni filmski klasik 2001: Odiseja u svemiru, nakon čega je publika imala priliku da pogleda ovaj film.


 

ČETVRTI DAN: Predavanje esejiste Zoltana Šebeka

Četvrtog dana posvećenog Čarlsu Darvinu poznati mađarski esejista Zoltan Šebek održao je predavanje pod naslovom "Parazitska kultura", čija je knjiga istoimenog naslova prevedena i na srpski jezik.PETI DAN: Predavanje profesora dr Geze Cekuša na temu "Savremeno tumačenje darvinizma"

Prof. dr Geza Cekuš predstavio nam je činjenice do kojih je savremena nauka došla razvijajući i dalje potvrđujući Darvinove teorije.


 

ŠESTI DAN: Predavanje profesora dr Žarka Koraća "O ličnosti Čarlsa Darvina"

Profesor dr Žarko Korać održao je zanimljivo predavanje o neobičnom karakteru i životu naučnika, i veoma stidljive i bolešljive osobe kakva je bio Čarls Darvin.


Komentari  

 
+2 #1 19-10-2009 11:23
Darwin is cool
Citiraj
 
 
+2 #2 19-10-2009 13:20
Brao...
Citiraj