Share


Koncert Metamorfoze, Branka Parlić - klavir

Koncertom pod nazivom Metamorfoze, 30. oktobra 2009. godine u 20 časova, u Velikoj većnici Gradske kuće, pijanistkinja Branka Parlić predstavila je publici muziku Filipa Glasa, koja je bila nedovoljno prihvaćena u vreme kada je nastajala, a koja potpuno korespondira sa današnjim vremenom i koju publika sa velikim razumevanjem i zadovoljstvom sluša.

U okviru koncerta, predavanjem na temu Philip Glass/ Minimalizam u muzici publici je predstavljen, u kraćoj formi, pravac u umetnosti koji je prisutan, može se reći dominantan, već skoro pedeset godina.

Minimalizam je pravac u istoriji muzike (pa i umetnosti uopšte) koji je nastao i razvio se tokom druge polovine 20. veka. Jedan od njegovih najznačanijih predstavnika je američki kompozitor Filip Glas (Philip Glass) (1937). Kompozicije za solo klavir koje će biti zastupljene na koncertnom programu Metamorfoze 1-5 (Metamorphosis), Vičita Vorteks Sutra (Wichita Vortex Sutra) i Med Raš ( Mad Rush) nastale su tokom 70-tih i 80- tih godina prošlog veka. Kompozicija Sati (The Hours,) pisana za istoimeni film, je iz 2004. godine i jedna je od trenutno najpoznatijih filmskih numera. Za ovu muziku, Filip Glas je bio nominovan za Oskara 2004 godine. Glas je danas jedan od najznačajnijih kompozitora “Nove” muzike u svetu, i njegove opere, simfonije, kamerna i dela za solo instrumente su veoma često izvodjena širom sveta. Na našim prostorima Filip Glas stiče sve više poštovalaca, pristalica, pa i fanova. Koncert i predavanje će trajti oko jedan sat i trideset minuta, uz par minuta pauze (5’) nakon predavanja. Nakon koncerta publika će moći da kupi CD Metamorphosis, u izvođenju Branke Parlić, koji je Produkcija B92 iz Beograda izdala 2006 godine.

www.brankaparlic.com


PROGRAM

Predkoncertno predavanje: Philip Glass/ Minimalizam u muzici

Program:

Philip Glass (1937)

  • Metamorphosis 1-5 (1988)
  • Mad Rush (1979)
  • Wichita Vortex Sutra (1988)
  • Glassworks- Opening (1981)
  • The Hours (2002)Program je počeo u 20 časova u Velikoj većnici Gradske kuće, 30. 10. 2009. godine.