Share


IMPROV KOLEKTIV

Improv Kolektiv muzička rezidencija, u organizaciji UG Artrust-a i FOKUS Fondacije, je jedinstven program koji omogućava umetnicima da kreiraju i razmenjuju umetničke ideje. Grupa improvizatora-kompozitora je pozvana da učestvuje. Njima su omogućeni svi uslovi za rad u grupi, uključujući smeštaj, prostoriju za vežbanje, mirnu atmosferu i okolinu inspirativnu za kreativnost.

Koncert je održan 26. marta, u Kostolanji Deže pozorištu, sa početkom u 19.30.

Učesnici: Jasna Jovićević, Vasil Hadžimanov, David Yengibarjan, Filip Krumes, Milan Pavković i Srđan Ivanović.

IMPROV KOLEKTIV

Music Residency

26. mart 2010. Subotica

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

audio zapis koncerta


Radionica će trajati od 22. do 26. marta, na Paliću.

Muzičari su podržani tehničkom opremom, instrumentima i osobljem programa kako bi neometano mogli da stvaraju i vežbaju 8 sati dnevno. Umetnici će imati 5 dana da komponuju, napišu instrumentacije, uvežbaju repertoar originalne muzike koju će izvesti na koncertu u Subotici.
Ovaj projeka je produkt ideje da se kroz improvizacionu muziku kao umetničku formu savremenog stvaralaštva stvori specifična interakcija između umetnika iz različitih krajeva, i kroz nju publici predstave mogućnosti stavaranja novih oblika kroz fuziju izazvanu spajanjem različitih muzičkih tradicija.
Razmena ideja kroz kolaboraciju umetnika iz različitih kulturnih sredina može dovesti do inkorporacije više postojećih muzičkih formi i kategorija, čiji ishod bi bila originalna muzika i razvirak savremenog stvaralaštva.
Umetnici pozvani da učestvuju u rezidenciji su veoma priznati muzičari kako u svojoj sredini, tako i na internacionalnoj muzičkoj sceni. Osim toga, većina njih ima iskustva kao edukatori muzike i umetnosti na visokoškolskim institucijama, raznim workshopovima i letnjim školama. Svi su spremni na međusobnu kolaboraciju, kao i na interakciju sa publikom zainteresovanom za njihov rad
Subotica, kao festivalski grad u ekspanziji, predstavlja idealnu lokaciju za realizaciju ovog projekta, kako zbog svog geografskog polozaja, tako i zbog multietničkog karaktera njene sredine.
Na ovaj način radimo na decentralizaciji kulture u Srbiji, a ujedno i promovišemo vojvođanske umetnike. Kroz kolaboraciju umetnika iz cele Srbije i inostranstva sa lokalnim muzičarima, pomažemo umrežavanje i razmenu umetničkog iskustva. Ovo je prva rezidencija muzičara u Srbiji i veoma značajna za afirmaciju domaćih umetnika.

TEHNIČKA REŠENJA

Učesnici će provoditi najveći deo vremena zajedno u grupi. Imaće omogućen smeštaj i hranu, transport i biće nagradjeni honorarom za učestvovanje u programu rezidencije i koncerta
Svi će biti smešteni u Vila Eliyabeti na Paliću, kako bi se zadržao duh grupe, i biće prikladan potrebama umetnika. Postojaće prostorija podobna za vežbanje intrumenata kao i prihvatanje publike za kratke radionice- diskusije. Muzičari iz drugih gradova Srbije i inostranstva će imati
prilike da upoznaju Suboticu i okolinu kroz organizovane izlete.

Završni koncert će se održati u obnovljenoj Sali bioskopa Lifke, sadašnjem Kosztlanzi Dezso pozorišta. Nakon kocerta će se održati i workshop otvoren za širu publiku, gde zainteresovani mogu diskutovati sa učesnicima o toku rada u projektu, ili postavljati generalna pitanja vezana za određenog učesnika/učesnicu, kulturu i muzičke tradicije. Takođe, na ovom druženju sa umetnicima, mlađe generacije će dobiti prilke i da zasviraju sa učesnicima programa rezidencije.Učesnici:


Jasna Jovićević (Srbija)– saksofoni, kompozicija


Rođena Subotičanka, diplomirala na Muzičkoj Akademiji ”Franc List” u Budimpešti, nakon čega je magistrirala na Univerzitetu ”Jork” u Torontu. Školovala se Sjedinjenim Državama, Brazilu i Austriji. Dobitnica je prve nagrade na Međunarodnom takmičenju etnomuzike u Milanu, druge nagrade na Međunarodnom ”Balkan Art festivalu” u Ljubljani, kao i treće nagrade na takmičenju za najbolju džez kompoziciju Mađarske džez federacije. Jasna je izabrana da predstavlja Srbiju i Crnu Goru na XII Evropskom bijenalu mladih umetnika 2005. godine u Napulju. Provela je šest meseci na studijskim putovanjima u Njujorku i San Francisku. Godine 2008. izdala je svoj debi album “Invented Reality” sa originalnim kompozicijama i aranžmanima. U Srbiju se vratila pre godinu dana gde vodi ekološki angažovane umetničke projekte ”Kreativna reciklaža” i ”12 tona muzike”. Aktivna je na domaćoj i stranoj džez sceni. Idejni je pokretač Muzičke rezidencije Improv Kolektiv i vođa projekta.
www.myspace.com/jasnajazz

 

Vasil Hadžimanov (Srbija) - klavijature i kompozicija


Diplomirao na Muzičkom koledžu “Berkli” u Bostonu. Predvodnik je Vasil Hadžimanov benda, sa kojim je izdao četiri albuma. Njihov debi album osvojio je nagradu Beovizije 2002. godine, a album “Kafanki” osvojio je nagradu na Festivalu “Sunčane skale” za najbolji instrumentalni album u 2003. godini. Godine 2005. bend je predstavljao muziku Balkana na velikoj svetskoj smotri “Expo 2005” u Aičiju, u Japanu. Nedavno je izdat poslednji album “Života mi“. Vasil svira u različitim sastavima, u društvu priznatih domaćih i stranih umetnika.
www.vhb.com

David Yengibarjan (Jermenija- Mađarska)- harmoinika, kompozicija


Odrastao u muzičkoj porodici u Jermeniji, odakle se preselio u Mađarsku, gde je postao jedan od najpriznatijih harmonikaša u zemlji. Danas živi i radi u Budimpešti, gde sarađuje sa najpoznatijim umetnicima improvizativne džez scene, kao i sa muzičarima narodne muzike. Posebno je inspirisan jermenskom narodnom muzikom, muzičkom tradicijom okolnih naroda, argentinskim tangom i džez muzikom. Od 1999. godine svira u svom triju sa Janošem Egrijem i Jožefom Botosom. Pisao je i svirao muziku za značajan broj igranih fimova i pozorišnih predstava.

www.davidyengibarjan.hu

Filip Krumes (Srbija) - violina, kompozicija


Diplomirao na Muzičkoj akademiji u Beogradu i Konzervatorijumu „Rojal“ u Antverpenu u Belgiji.
Bio je član grupa Balkan Music Club, Hazars i Turn Around Band. Trenutno je član sastava Belo platno, Shira U’tfila i Gypsz Jazz Hot Club. Član je komiteta za kulturno-umetničke projekte Pančeva i pokretač Asocijacije gudača Srbije. Filip je sarađivao sa brojnim umetnicima, pripadnicima različitih muzičkih pravaca, širom Srbije, u zemljama bivše SFRJ kao i u celoj Evropi. Osim što je izvođač, kompozitor i aranžer, Filip je i graditelj gudačkih instrumenata. Dobitnik je nagrada za najbolju filmsku muziku i najbolji “world music band” na IJMF u Amsterdamu.


www.cremm.com/kroompy

 

Milan Pavković (Srbija) - kontrabas


Diplomirao na Džez akademiji u Gracu 2004. godine. Tokom dosadašnje muzičke karijere nastupao je na mnogobrojnim džez i drugim muzičkim festivalima, i sarađivao sa mnogim eminentnim muzičkim umetnicima (Stjepko Gut, Duško Gojković, Fric Pauer, Renato Čiko, Dejv Gipson, Džon Holenbak, Vejn Darling, Ljubiša Pavković, Met Šif, Ehud Ašeri, Robert Hauber, Žan Kartje, Rambo Amadeus, Ivan Aleksijević, Marko Đorđević, Vik Fogel, Uli Renert, Goran Potić, Sava Miletić, Dušan Novakov, Vladimir Kostadinović, Aleksandar Bahun,Vasil Hadžimanov, Jelena Revisin, Aleksandar Jacimović, Maks Kočetov, Ed Nojmajster, Karl Razer i mnogi drugi). Od 2006. godine živi u Beogradu gde učestvuje na snimanju nekolicine CD izdanja („Happy Guitar Trio“, „Sweet Love“ Vladimira Krnetića, „Beogradski Jazz Trio“ i „Jazz Connection Band“). Trenutno svira u nekoliko sastava. Aktivan je član srpske džez scene.

 

Srđan Ivanović (NL - BiH) - bubnjevi


Srđanov otac, Vojislav, jedan od najboljih ex-YU gitarista, preneo mu je ljubav prema muzici. Vihor rata odveo ga je iz Sarajeva 1992. godine u Grčku, pa u Holandiju, gde je u akademskoj sredini ostvario brojna prijateljstva i početkom 2008. osnovao Blazin’ Quartet. Nagrada za najbolji bend na prestižnom konkursu Dutch Jazz Competition otvorila im je put do prvog albuma „Finding A Way“ (Challenge Records, 2009), čije su objavljivanje proslavili radno – na finalnoj večeri džez takmičenja Evropske radiodifuzne unije. Također 2008 pobjedjuje na takmicenju “Holland Casino Jazz&Pop Award” a 2009 ponovo pobjedjuje na istom takmičenju u trio sastavu Aleksandra Grujića.

www.srdjanovic.com