Share


Filozofija, umetnost i kič

Promocija knjige profesora Dragana Krstića „Filozofija, umetnost i kič“ održana je 28. aprila 2010. godine u Svečanoj Sali Gimnazije „Svetozar Marković“, sa početkom u 18.00 časova. Gosti na promociji bili su dr Sreten Petrović, profesor estetike i kulturologije na Filološkom fakultetu u Beogradu, dr Srđan Damjanović, profesor filozofije u Karlovačkoj gimnaziji, Aleksandar Krstić, profesor filozofije u Gimnaziji „ Svetozar Marković“ u Novom Sadu i Kornelije Kovač, kompozitor. Veče je vodila Sanja Potkonjak, profesor.

FOKUS Fondacija je jedan od pokrovitelja štampanja ove knjige.

Knjiga "Filozofija, umetnost i kič" je nastala iz potrebe da se, u cilju očuvanja filozofije kao obaveznog predmeta u gimnazijama i drugim srednjim školama, i njene popularizacije, stručnoj javnosti, kao i učenicima, skrene pažnja na novi pristup filozofiji, primereniji mladima i njihovom senzibilitetu.
Novi pristup filozofiji, koji nudi ova knjiga, podrazumeva filozofsko promišljanje aktuelnih i atraktivnih fenomena, sa kojima su mladi ljudi, u svakodnevnom kontaktu, kao što su televizija, popularna muzika i film.
Razmatrajući ove fenomene profesor Krstić je pokušao da odgovori na pitanje da li oni spadaju u sferu kičerskog ili umetničkog.


 

Foto: Zoom