Share


FORMIRAN VOLONTERSKI KULTUR KLUB

Po uzoru na evropske kulturne centre, Subotica je nedavno dobila svoj prvi Volonterski kultur klub. Na prvi radni sastanak 30. juna došlo je preko dvadeset mladih ljudi iz Subotice, a u volontersku bazu je do sada upisano preko 30 sugrađana. Sastanak su vodili Oskar Konja i Ana Patarčić, koordinatori projekta, a na sastanku je bilo reči o narednim koracima u celom projektu.

PRIJAVNI LIST

Određeni broj volontera je već izrazio želju da je spreman za kulturnu saradnju sa institucijama kulture počev od 15. jula, dok će drugi deo volontera volontersku praksu započeti 1. septembra. Svi volonteri uskoro će dobiti volontersku knjižicu koja će služiti za dokumentovanje svih aktivnosti, a koja može poslužiti kao uvid u prethodnu radnu i kulturnu praksu budućim poslodavcima.
Projekat organizuje FOKUS Fondacija iz Subotice.

<h7 style="font-size:11px; letter-spacing:0.8px;">VOLONTERSKI KULTUR KLUB</h7></h6><div style="margin-bottom:10px;"><small>na zadatku </small></div>

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.
 

- Program podrške volontiranju mladih u ustanovama kulture grada Subotice 

- Program slanja mladih volontera iz Srbije u Evropu putem Evropskog volonterskog servisa (EVS)

Nemoj da sediš na zrnu graška!
Nemoj da prespavaš sto godina!
Obuci čizme od sedam milja!!!

 

VOLONTERSKI KULTUR KLUB
Volontiranje u ustanovama kulture grada Subotice

Usled nedostatka podrške volonterizmu i sticanju volonterske prakse za mlade u kulturnim ustanovama Subotice, „FOKUS” Fondacija od septembra 2010. godine započinje program Volonterski kultur klub, namenjen mladima, zainteresovanim za obavljanje volonterske prakse u gradskim ustanovama kulture. Ovim programom želimo uspostaviti podršku mladim volonterima na teritoriji grada Subotice i okoline, te im tako omogućiti upoznavanje sa kulturnom produkcijom kroz sticanje dragocenog iskustva i razvijanje veština, te njihovo aktivnije uključivanje u društvene tokove grada.

Kao inicijator i organizator ovoga programa, „FOKUS” Fondacija će igrati ulogu medijatora između mladih volontera (između 14 i 35 godina) i ovim povodom osnovane mreže kulturnih ustanova u Subotici, te pružiti volonterima supervizorsku i mentorsku podršku. Ovaj projekat ima potencijal dugoročne održivosti. Zainteresovanim mladima nudi se mogućnost sticanja volonterske prakse u sledećim ustanovama kulture u Subotici: 
Art bioskop „Aleksandar Lifka”, Bunjevački kulturni centar „Bunjevačka matica”, Dečje pozorište, Likovna škola „De Mediči”, Edukativni centar Roma, „FOKUS" Fondacija, Galerija „Vinko Perčić”, Gradska biblioteka, Hrvatski kulturni centar „Bunjevačko kolo”, Kulturni centar Roma, Mađarski kulturni centar „Nepker", Moderna galerija „Likovni susret”, Gradski muzej Subotice, Narodno pozorište, Otvoreni univerzitet, Pozorište „Deže Kostolanji”, Srpski kulturni centar „Sveti Sava”, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, kao i u brojnim udruženjima građana.

Putujem u Evropu i volontiram!
(Program EVS)
Svaki član Volonterskog kultur kluba „FOKUS” Fondacije po uspešnom završetku svoje kulturne prakse stiče uslov prijavljivanja na EVS program dugoročnog volontiranja u jednoj od zemalja Evropske unije, za koji je „FOKUS” Fondacija od aprila 2010. godine od strane Evropske komisije i zvanično akreditovana.
Program Evropskog volonterskog servisa omogućava mladima iz Subotice (između 18 i 35 godina) da volontiraju u državama Evropske unije, te u Turskoj, kao i mladima iz evropskih zemalja da volontiraju u „FOKUS” Fondaciji. EVS volonter sam bira evropsku zemlju i organizaciju u kojoj će volontirati, kao i dužinu svog volonterskog boravka u Evropi (dvadeset dana, tri, šest, devet ili dvanaest meseci).

ČLAN VOLONTERSKOG KLUBA
postajes tako što:

- popuniš upitnik na sajtu: www.fokus-su.rs
- pošalješ CV i motivaciono pismo
- nakon selekcije primiš Volontersku knjižicu
- odeš na dogovor u kulturnu ustanovu koju si odabrao
- volontiraš!
- nalaziš se sa mentorom koji prati i komentariše tvoj volonterski rad i razvoj
- sakupljaš iskustva i znanja, napišeš izveštaj, za svoje vršnjake i buduće volontere, koji će biti objavljen na sajtu „FOKUS” Fondacije, a autoru najzanimljivijeg sledi nagrada!
- stičeš mogućnost da se prijaviš na EVS program dugoročnog volontiranja u jednoj od zemalja Evropske unije, koju ti odabereš!

VOLONTERIZAM KAO...

...neprofitna aktivnost kojom pojedinci doprinose dobrobiti svoje zajednice ili celog društva.

...mogućnost da mladi rade za svoje zajednice i poboljšaju veštine koje su neophodne da bi postali aktivni građani.

...proces uključivanja i pružanja podrške mladima da postanu akteri pozitivnih promena u lokalnim zajednicama.

...jedan od najefikasnijih oblika učešća građana/ki u procesima razvoja zajednice.

12 razloga za volontiranje:

- učiš od profesionalaca
- zabavljaš se
- razvijaš radne navike i nove veštine
- povezuješ se sa svojom zajednicom
- osećaš se uključenom/im
- unapređuješ svoje uslove za moguće zapošljavanje
- obogaćuješ svoj CV
- upoznaješ zanimljive osobe i proširuješ krug poznanika
- provodiš svoje slobodno vreme organizovano i kvalitetno
- putuješ
- upoznaješ drugu kulturu
- družiš se sa vršnjacima iz Evrope
- proširuješ svoje vidike

PRIJAVNI LIST

Komentari  

 
0 #1 14-06-2010 17:28
I onda ajd sad kazite mi gde je taj formular?:) jer ga ja nisam nigde nasla...
Citiraj
 
 
0 #2 14-06-2010 17:29
Gde se nalazi taj formular za prijavu?:)
Citiraj
 
 
0 #3 15-06-2010 09:41
Prijavni formulari su postavljeni u sklopu teksta, označeni crvenom bojom (zbog administrativne greške ih niste mogli videti).
Očekujemo vašu prijavu! )
Citiraj