Share


Prolećni ciklus Umetničke radionice Medijala

Medijala je u maju 2010. godine okupila nove članove i podelila ih u tri radne grupe. Radionice se održavaju jednom nedeljno u trajanju od nekoliko časova, koliko je potrebno da se svaki radioničar posveti započetom radu. Jednom kada se slikarski peščanik zarotira, zrnca se surealno zaustavljaju u duplom vremenskom dnu.

 

 

Različitim i raznovrsnim tehnikama crtanja, slikanja, konstruisanja i vajanja, upotrebom suvih pastela, tempera, akvarela, uglja, tuša, gline, žice, polimerske gline, plastične čipke, lišća i u ateljeu nađenih zanimljivih stvari, te kombinovanjem istih, nastali su radovi u stilovima od strip estetike, preko nadrealizma do klasičnog crteža. Brojni, ženski i animalni portreti, apstraktni pejzaži i poze, grafičke igre i eksperimenti sa bojama i linijama, savladavanje gline u nekoliko obrisa i poteza, bogati kolorit u samo dve dimenzije, prikazuju rad u nastajanju i radioničare u samopoigravanju.
Specifikum Medijalinih radioničarskih delatnosti, izrada lumino objekata, nastavljen je projektom „Indigo porodica“, koji predstavlja predimenzionirane lampe u obliku ljudskih figura, koje su u Noći muzeja bile izložene u dvorištu Gradskog muzeja Subotice.
Izložba novonastalih radova očekuje se u junu u subotičkoj Gradskoj suvenirnici, kada će biti prikazan kraći performans, koji radioničari trenutno pripremaju. Ovom događaju prisustvovaće, osim subotičke publike, i kulturni radnici iz Brisela, koji će u toku 2011. godine, kao partneri Medijale, belgijskoj publici izložiti „Nojevu barku“, nanovo izgrađenu i redizajniranu u zajedničkom radu i interakciji između Medijalinih radioničara i mladih belgijskih umetnika, koja će se desiti jula 2011. godine u ovom evropskom gradu, kao deo zanimljivog interkulturnog projekta na relaciji Brisel - Subotica.