Share


GRAĐANI NAPRAVILI SKULPTURU!

Sredinom jula meseca, organizatori festivala elektronske muzike “SUMMER3P”, postavili su žičanu konstrukciju ribe (delo mladog subotičkog umetnika Jugoslava Sivića) i bilbord sa sloganom “Ubaci limenku, dovrši skulpturu”.

Ubacivši preko 4.000 komada limenki, građani su ovih dana dovršili kreiranje skulpture u javnom prostoru i pokazali da se otpad može iskoristiti za ulepšavanje prostora u kojem živimo.

 

 Takođe, tokom mesec dana napunjeno je i ispražnjeno 40-tak žičanih kontejnera za pet ambalažu, postavljenih pored “Ribe”.

Ovaj eko-art projekat imao je za cilj podizanje ekološke svesti i potrebe za separacijom smeća, reciklažom i ekološkim aktivizmom posetilaca i stanovnika Palića. Projekat je podržan od republičkog ministarstva životne sredine, norveškog fonda za reciklažu “RECAN”, kompanije “Coca-cola Hellenic” Srbija i JKP “Čistoća i zelenilo” iz Subotice.

BRAVO ZA GRAĐANE!

NVO AŠC (Anti Šund Corporation)

...........................................................................

 

Ovogodišnji, osmi po redu, festival elektronske muzike Summer3p održaovse od 22. do 25. jula kao i do sada na jedinstvenoj lokaciji - Termalnom bazenu i Muškom štrandu na Paliću.

Na ovogodišnjem festivalu, nastupili su, između ostalih: Izhevski (Rusija), Jarle Braathen (Norveška), Soul of Man (Velika Britanija), James Allardyce (Velika Britanija), Egostereo (Velika Britanija), Marko Milosavljević (Srbija) i drugi.

Odlična elektronska muzika u autentičnom, prirodnom ambijentu na samoj obali Palićkog jezera, festival Summer3p čine impresivnim letnjim provodom pod otvorenim nebom.

 

Pored muzičkog programa, Summer3p će i ove godine biti i mesto okupljanja, saradnje i komunikacije posetilaca iz regiona i sveta, kroz niz interesantnih i angažovanih radionica, tribina i kampanja.

Jedna od njih je redionica 12 tona muzike koju vodi Jasna Jovićević.  Ciljevi kreativnih radionica
- stvaranje ekološke svesti kod podmlatka
- širenje ekološkog morala u široj zajednici
- razvitak stvaralačkog duha dece kroz kreativan rad sa stručnjacima

Deca kroz druženje, projekciju dokumentarnog filma o očuvanju eko-sistema, edukacju o reciklaži, i prezentaciju o izgradnji instrumenata izrađuju svoje vlastite instrumente od otpadnih i recikliranih materijala (plastičnce, staklene i kartonske ambalaže i smeće sa kojim se domaćinstvo svakodnevno susreće) koje posle dekorišu i uče da sviraju na njima.

Na Festivalu će biti izloženi i radovi volontera Eko-kampa Trashbusters, nedavno održanog na Paliću.

Ovogodišnji Summer3p održava se u znaku dve kampanje: Stop nasilju! i Očistimo jezero Palić.

Summer3p  je nastao 2003. godine i tradicionalno se održava u vreme Festivala evropskog filma Palić. Nakon izmena u organizaciji, od 2005. godine, bogat program elektronske muzike, kao i ostali sadržaji na festivalu (brojne radionice, tribine i izložbe), privlače blizu 10.000 posetilaca svake godine.

Među izvođačima koji su do sada nastupili na Summer3pu, više je poznatih svetskih DJ-eva, izdvajamo samo neke: Matt Cantor (Freestylers), Chris Carter, James Allardyce, SCSI-9, Aril Brikha, Jody Wisternoff, Featurecast, Robert Babicz i mnogi drugi.

Organizatori festivala su udruženje AŠC i Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo iz Subotice - FOKUS.

Više informacija na: http://www.summer3p.org

Fotografije sa Festivala: Goran Cvijanov


 


Na konferenciji za novinare, ovim povodom, obratili su se organizatori Festivala Ivan Vujić, Augustin Boršoš i Vlatko Jovičević ispred organizacije A.Š.C. i Branislav mr Filipović, ispred FOKUS Fondacije.