Share


IZLOŽBA MEDIJALE I REAKCIJE

U Suvenirnici Gradske kuće bila je postavljena izložba Umetničke radionice Medijala, na kojoj su bili izloženi radovi polaznika Medijalin prolećnog ciklusa. Oko stotinu posetilaca provelo je večer u prijatnoj atmosferi prenetoj iz radionice.

Polaznici su se predstavlili noseći maske koje su sami izradili kao i svojim slikama, crtežima, skulpturama, mozaicima, kolažima... Izložbu je otvorila Ana Patarčić, menadžer za kulturu FOKUS Fondacije, koja je pokrovitelj ove radionice. Ovom izložbom zaokružen je prolećni ciklus Medijale, čiji je koordinator Goran Vuletić, slikar i likovni pedagog.

U nastavku možete pročitati i tekst objavljen u Magyar Szó-u o ovoj izložbi.

........................................................................................

INDIGO PORODICA U RAZGLEDANJU GRADA


Umetnička radionica Medijala, čiji je pokrovitelj FOKUS Fondacija, poznata je po neobičnim izložbama. Do sada su u svom radu bili inspirisani okruženjem, radovima Šandora Lifke, a pored likovnih radova priredili su i nekoliko performansa. Ako ste se šetali obalom Palićkog jezera sigurno ste se zaljubili u instalaciju ispred Jahting kluba, koja nosi naziv Nojeva barka. Aktuelna izložba stvarana je tokom proleća i leta, a još uvek se može videti u Suvenirnici ispod Gradske kuće (ako požurite, još uvek je možete videti).

Na otvaranju izložbe vladala je vrlo prijatna atmosfera, koju ste mogli osetiti ukoliko ste uspeli da uđete u prepunu Suvenirnicu. Ova grupa stvaralaca i njihova dela potpuno su uzdigli radnjicu. Izložbu je otvorila Ana Patarčić, menadžer za kulturu FOKUS Fondacije, koja je i predstavila rad Medijale.

- Prolećno-letnja radionica počela je u martu, nakon konkursa FOKUS Fondacije. Radionice su se održavale krajem nedelje. Prijavilo se mnogo novih polaznika, tako da su bili podeljeni u nekoliko grupa. Radioničke radove vodio je Goran Vuletić, slikar, i likovni pedagog. Jezik ne predstavlja nikakav problem, polaznici se sporazumevaju i na srpskom i na mađarskom jeziku. Pored nastavnika crtanja polaznicima pomažu i Viktorija Šimon Vuletić i Daniela Mamužić, akademski vajar, tako da se mladi upoznaju i sa ovom granom umetnosti. Mladi polaznici Umetničke radionice Medijala koriste razne tehnike, kao na pr. tuš, pastel, tempera, akvarel, vajanje u glini, kao i  oblikovanje žice. Prema tome, nije ni čudo da se ovde stvaraju razna umetnička dela, od klasičnih do nadrealističnih, a često i kombinovanih stilova. Aktuelna izložba je takođe raznovrsna, pored grafika, crteža, slika, možemo videti i sklulpture, kao i maske rađene po licima radionilčara, koje su nosili tokom izložbe. Predstavljena je i Indigo porodica, koja zapravo predstavlja grupu antropomorfnih lampi. Pored toga, posebno zadovoljstvo nam je bilo da među radioničarima upoznamo i njihovog gosta iz inostranstva Filip Van Zandycke-a, fotografa iz Brisela, koji vodi Spicy Hats, odnosno Pikantni šeširi, umetničku grupu. Radionica i ova grupa su se našle oko projekta, kojem bi krajnji cilj bio da radioničare iz Subotice odvede u Brisel gde bi ponovo izgradili jednu novu Nojevu barku. Pored toga, spremaju se i za put u Kotor, gde će prikazati materijal i performans posvećen Šandoru Lifki – ispričala nam je Ana, menadžer za kulturu.

Goran Vuletić, slikar, kada ne drži časove likovnog đacima Osnovne škole "Sonja Marinković", tada vodi ovu radionicu, koja je aktivna već nekoliko godina:
- Cilj Medijale je da obogati kulturni život Subotice. Radi se u grupama od otprilike deset polaznika po grupi. Usmereni smo prvenstveno na mlade, ali je dobrodošao svako ko voli umetnost i spreman je da stvara. Potpuno je svejedno iz koje sredine, koje nacionalnosti su polaznici, jer umetnost povezuje sve. Iako periodično objavimo poziv za nove članove, bilo kada nam se može pridružiti ili doći da se informiše. Ne treba ništa poneti, niti platiti, zahvaljujući FOKUS Fondaciji, koja je pokrovitelj ove radionice. Zainteresovani mogu da nas pronađu na internetu, ili u radionici u Subotici, na adresi Adolfa Singera 19. Prolećno-letnji ciklus trajao je šest meseci. Za ovo vreme nastali su izloženi radovi. Zapravo, nastalo je mnogo više radova ali zbog veličine prostora izložen je samo po jedan rad svakog radioničara. Mladi su crtali i stvarali šta su sami želeli. Takođe su oslikavali maske koje su pravili skidajući kalup sa svog lica. Na izložbi smo prikazali i Indigo porodicu, ručno pravljenu od gvožđa na koje je omotana gaza umočena u indigo boju. One su osvetljene iznutra a iskoristili smo i lampe oko Gradske kuće koje se nalaze u betonu. San mi je (koji se naravno nikada neće ostvariti), da za svaki reflector napravimo skulpturu, jer njihova svetlost jako iritira oči prolaznika, dok su zimi veoma klizavi.

Melinda Lukač

.................................................................................................................................

Različitim i raznovrsnim tehnikama crtanja, slikanja, konstruisanja i vajanja, upotrebom suvih pastela, tempera, akvarela, uglja, tuša, gline, žice, polimerske gline, plastične čipke, lišća i u ateljeu nađenih zanimljivih stvari, te kombinovanjem istih, nastali su radovi u stilovima od strip estetike, preko nadrealizma do klasičnog crteža. Brojni, ženski i animalni portreti, apstraktni pejzaži i poze, grafičke igre i eksperimenti sa bojama i linijama, savladavanje gline u nekoliko obrisa i poteza, bogati kolorit u samo dve dimenzije, prikazuju rad u nastajanju i radioničare u samopoigravanju. Osim navedenih radova, izložena je i „Indigo porodica“, koju čine lumino objekti izrađeni u obliku predimenzioniranih antropomorfnih figura.

FOKUS Fondacija je pokrovitelj Umetničke radionice Medijala.

 Komentari  

 
0 #1 08-07-2010 10:05
dobro dobro dobro

A very nice exhibition and a beautiful evening.

Thanks to Viktorija and Goran and all the people of Studio Medijala and all the others involved.

Let the indigo family grow and grow and grow ....

Filip
Citiraj