6. maj, 19.30 - BELDOCS EHO FILM: PUSSY RIOT - PANK MOLITVA

Share


Fondacija "Danilo Kiš" nastavlja saradnju sa Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma "Beldocs" i organizuje ciklus filmova iz selekcije prošlogodišnjeg festivala.

Ljubitelji dokumentarnog filma će biti u prilici da premijerno u Subotici pogledaju laureat prošlogodišnjeg Sandensa "Pussy Riot – pank molitva", film koji prati zbivanja vezana za suđenje i optužbu članica ruske feminističke umetničke grupe Pussy Riot.

 

Projekcija filma je zakazana za utorak, 6. maj 2014. godine, sa početkom u 19.30.
Ulaz je slobodan.Pussy Riot – pank molitva
Rusija, UK, 2012, 86’

Režija: Mike Lerner, Maxim Pozdorovkin
Producent: Mike Lerner, Maxim Pozdorovkin
Izvršni producenti: Martin Herring, Havana Marking
Muzika: Simon Russell, Pussy Riot
Montaža: Esteban Uyarra
Produkcija: Roast Beef Production

Sniman u periodu od šest meseci, film prikazuje priču tri mlade žene, Nađe, Maše i Katje, članice feminističkog šok-art kolektiva Pussy Riot, koje su izvele politički protestni performans u trajanju od 40 sekundi u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi. Ovaj čin doveo je do njihovog hapšenja, optužbi za bogohuljenje i sudskog procesa koji je odjeknuo širom sveta. Sa do sada neviđenim pristupom učesnicama i uz korišćenje ekskluzivnog materijala, film otkriva ljudska lica iza prepoznatljivih šarenih fantomki.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


MAJK LERNER
Producent nominovan za Oskara, Majk Lerner stvara umetničke, putopisne i dokumentarce popularne kulture već 25 godina. Producirao je filmove za brojne internacionalne emitere uključujući BBC, Kanal 4, Five, ITV, Discovery, HBO i PBS. Osvojio je brojne nagrade, uključujući nominaciju Američke filmske akademije za Najbolji dokumentarni film, 4 nagrade "Sundance" (Nagrada žirija, Najbolji režiser, Nagrada publike, Nagrada za najbolju fotografiju), nagradu "Grierson" za najbolji dokumentarac, "Prix Italia", a bio je nominovan i za 2 nagrade "Royal Television Society" i 2 nagrade IDA, zatim je dobio nagradu "Cinema eye", "Independent spirit award", "Gotham" za nezavisni film, dobitnik je nagrade "Alfred Dupont", kao i nagrade za najbolji dokumentarni film na Moskovskom filmskom festivalu.

MAKSIM POZDROVKIN
Maksimov prvi igrani film "Glavni grad" je moderna gradska simfonija o izgradnji Astana, utopijskog grada u centru Kazahstana. Film je prikazivan na brojnim svetskim filmskim festivalima, galerijama i imao je svoje međunarodne projekcije. Ostali projekti uključuju "Građanski nastup" (u postprodukciji), dokumentarac o međunarodnom trgovcu oružja Viktoru Boutu. Maksimov kustoski posao uključuje "Flicker Alley's boks set obeležja ranog sovjetskog filma" koji je 2012. dobio nagradu filmske baštine Nacionalnog društva filmskih kritičara. Maksim je doktorirao na Univerzitetu Harvard, a trenutno je umetnik saradnik u okviru Harvardskog društva saradnika.

FESTIVALI I NAGRADE :
• 2013 Filmski festival Sundance (Nagrada specijalnog žirija svetskog bioskopskog dokumetarca)
• 2013 BELDOCS
• 2013 Međunarodni filmski festival Vankuver
• 2013 Filmski festival ljudskih prava Njujork
• 2013 Festival dokumentarnog filma Šefild
• 2013 2013 Međunarodni filmski festival Melburn
• 2013 Filmski festival Sidnej
• 2013 Hot Docs
• 2013 Filmski festival True/False
• 2013 Filmski festival Adelaida
• 2013 Međunarodni filmski festival Novi Zeland
• 2013 East End Film Festival/Filski festival „East end“
• 2013 Međunarodni filmski festival Brizbejn
• 2013 Filmski festival "GAZE"