Share


LASLO ANTAL - izložba

Izlozba plakata Lasla Antala nastalih u periodu od 2005. do 2010. godine otvorena je 31. avgusta sa početkom u 19 časova u Likovnom susretu.
Izloženo je oko 50 plakata od kojih je manji deo nastao jos za vreme studija, a ostali su uglavnom pozorisni ili za druge kulturne manifestacije. 

FOKUS Fondacija je jedan od pokrovitelja ove izložbe.

IZ KATALOGA:

Pred vama su sjajni plakati Lasla Antala.

Drage volje bih ovde i završio tekst prepuštajući vama, gledaocima, da uživate u njima doživljavajući ih onako kako vam sugeriše autor ili onako kako sami želite.

Malo je onih koji se otisnu u plakatski prostor, smelo zaplove tom “pučinom” i, ne obazirući se na struje i vetrove, ostanu dosledni sebi, pravcu koji su zacrtali na početku svoje plovidbe. Laslo je jedan od njih. I baš kada smo svi pomislili kako se dizajnerska scena istopila u kreativnom smislu, komercijalizovala do nivoa prostituisanja pa samim tim i izgubila pravo nazivati se “umetničkom”, Laslo odnosno njegovi plakati vraćaju nadu u smisao i suštinu plakatske umetničke forme kod nas, u Vojvodini.
Iako višestruko nagrađivan, ove godine čak dva puta na Sterijinom pozorju, on dokazuje kako postaje (zašto ne?) liderom savremene dizajnerske scene kod nas, neopterećen trendovima a opet smelo ih diktirajući. Likovi na plakatima ili izbor slova jasan su putokaz njegovog kretanja kroz plakatski prostor. Njegovi plakati nisu samo puka želja klijenta ili kompromis; oni su jedinstveni, neponovljivi, snažni u autorskom smislu- jednom rečju: dragoceni!
I to nije sve.
Jednom davno, u renesansi na primer, ljudi su se bavili raznim oblicima kreativnosti, nazivajući ih veštinama, pokazujući svoju višesmernu ljubav prema umetnosti.
Laslovi plakati su sjajno “ozvučeni” , prosto natopljeni njegovom muzikom. Slučajno ili ne, nešto od ovoga što vidite na ovoj izložbi možete i da čujete slušajući njegovu muziku u grupi “Sixth June”.

Pogledajte, dakle, i poslušajte izložene plakate. Jednog dana ćete biti ponosni što ste prisustvovali ovoj izložbi…

mr Darko Vuković