Share


Dan Grada

FOKUS Fondacija je obeležila Dan Grada serijom koncerata čiju publiku čine uglavnom mladi stanovnici ovoga grada.

Tehnička podrška: SoundRent i Studio 11.

Foto: Aleksandra Gabrić

Organizator ovih koncerata je FOKUS Fondacija u saradnji sa NVO Ćao.

Park Ferenca Rajhla je i ove godine bio mesto gde su nastupili mladi subotički izvođači. Koncerti su zakazani za petak, 3. septembar 2010. godine, a sa bine postavljene pored Stadiona malih sportova predstavili su se Romantic Angels, Miljan & Big G & Nemir, D ZOO, Rajahman, Masna soda, Horizont, 3 ispod 0, All the Arms We Need, Dj Needle i Dj Minimalistic.

Žurka, na kojoj se bilo zastupljeni razni muzički pravci, počela je već u 17 časova, te okupila veliki broj mladih, ljubitelja, hip-hopa, panka, metala, roka i elektronske muzike.

 

Fotografije sa prošlogodišnjih nastupa vidite na http://www.fokus-su.rs/sr/projekti/133-dan-grada.html. 


O bendovima:

Miljan

Miljan Posavčić rođen je 11.08.1992. godine u Subotici (SRB). Sa svojih 13 godina počeo je da piše svoje prve stihove, a sa 14 je snimio svoje prve pesme koje su bile veoma dobro prihvaćene među publikom. Godine 2007. osnovao je grupu The Warning Crew koja se ubrzo raspala. To ga nije sprečilo da nastavi da i dalje stvara pesme i gradi svoju solo karijeru, te je 2010. godine objavijo svoj prvi solo album pod nazivom “MILJANOV ALBUM”. Ovaj album je veoma hvaljen od strane slušalaca dobivši mnogobrojne pozitivne kritike. Poseban utisak na publiku ostavila je pesma “Stare slike” koja je Miljanu donela veoma veliku popularnost. Sarađuje sa BIG-G-jem, Mirnom, Mc-Bladeom i Kimijem. Nastupao je i sa Ajs Nigrutinom i Timbetom. Trenutno priprema novi zajednički album sa BIG-G-jem od kojeg se mnogo očekuje.

BIG-G

Stefan Ostojić rođen 08.05.1989. u Zenici (BIH). Od svoje prve godine živi u Subotici gde je sa svojih 14 godina počeo da se bavi RAP muzikom. 2005. godine objavljuje svoj prvi demo album pod nazivom “PSIHOTERAPIJA” koji je privukao veliku pažnju među omladinom, a i starijim generacijama. 2006. godine pojavljuje se na kompilaciji “SUBOTIČKA PLOČA” sa pesmom “Srce” koja je odlično prihvaćena. Nakon toga u saradnji sa Miljanom snima najveći subotički rep hit “5 do 12”. 2009. godine objavljuje svoj drugi album pod nazivom “STREJTKOTIK” koji je jedan od uticajnijih dela subotičke rep scene jer sadrži puno hitova od kojih je najoriginalnija pesma “Neću biti poznat”. Nakon tog albuma postao je idol kako muškoj tako i ženskoj populaciji sa svojim prepoznatljivim stilom. Sarađuje sa Miljanom i Mc-Bladeom. Među mnogobrojnim nastupima, nastupao je sa poznatijim izvođačima kao što su Ajs Nigrutin i Bdat Džutim Timbe.

D ZOO

Hip-Hop grupacija osnovana 2008. godine koju čine dva člana: Andrej i Filip aka Greg And Sajfo. Uskoro se očekuje split album na kojem će pored D ZOO da se nađe i 3 ispod 0.  Zvanično su počeli sa radom 7. meseca 2009. godine sa ciljem da osveže barem jedan mali deo ovog našeg zoološkog vrta.


Rajahman
Mihailo Stajić Rajahman je najbolji izvođač i autor protekle godine, po izboru radija Netizen. Početkom decembra izdao je album prvenac “…još po jednu” (Fokus, Subotica), a kad je Rajahman u pitanju, mora se računati i minuli rad (Neverhood, Butcher), kao i rad u zajednici i na hip-hop sceni, na kojoj je Rajahman stožer i pivot oko koga se razvija raznovrsna muzička i subkulturna scena. Predodredjen za velike stvari a zadovoljan malima, žestok a lomljiv i nadasve sa kojom daskom u glavi manje. Voli hc, metal ,hip-hop i ostale milozvuke izgubljenih generacija. Petnaest godina na SU underground sceni. Nastupao sa brojnim izvođačima.

Masna Soda
Bend je nastao početkom 2010. godine, iz potrebe njenih članova za ''kreativnim izražavanjem'' i pražnjenjem frustracija.... Nastao je iz povremenih druženja sa instrumentima Dejana Tanasina, gitariste i pevača, koji je idejni pokretač benda, i Tihomira Vojnića, basiste, koji nije imao pametnija posla. Početkom 2010. godine pridružuje im se i Miroslav Pejin, prekaljeni bubnjar anderground scene, koji je silom prilika fizički odvojen od svog matičnog benda Neartikulik A Ne Biber, iz Apatina. Muzički uticaj nalaze u grind/hardcore/punk sceni. Ne postoje određeni bendovi za koje bi se reklo da imaju direktni uticaj. Muzika koju sviraju ovi momci ne može se nazvati muzikom, bolji izraz je buka, buka koja nagriza uši. Otuda valjda i naziv benda.

All The Arms We Need
Bend je nastao krajem 2006. godine, kada su ga činili Boris, vokal, i Igor, bas gitarista, koji su posle raspada grupe Jumping Da Sky odlučili da naprave nov, sasvim dručiji bend. Prvi sastav ATAWN-a činili su Boris - vokal, Igor – bas gitara, Zoran - bubanj (takođe bivši član JDS-a), Dario - ritam gitara i Damir - solo gitara. Posle izdavanja prvog EP-a zaključili su da bi želeli malo žešći, drugačiji zvuk, pa je došlo do promene bubnjara: na mesto Zorana došao je Bojan iz grupe Neverhood. U maju 2007. je izašao prvi album ATAWN-a pod nazivom RISING EMPIRE koji je izdala FOKUS Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo. Nakon toga došlo je do još jedne izmene u bendu: na Damirovo mesto došao je Arpad kao iskusan gitarista. U to vreme stvarali su se novi planovi za dalji razvoj benda, međutim, posle izvesnog vremena Arpad je odlučio da želi da prekine saradnju sa bendom, kao i dotadašnji bubnjar, Bojan. Boris je otišao u Novi Sad da studira i nade za dalji napredak benda su polako nestajale. Došlo do prekida rada benda, sve dok Dario nije našao dva nova člana za dalju saradnju. Sebastijan, gitarista i Slobodan, bubnjar, kao dva nova, mlada muzičara došli su bendu, što se kaže, kao budali šamar. Došlo je do ponovnog uspona, volje i želje za daljim radom baš kao i krajem 2006. godine kada je bend tek osnovan.
Sada su u studiju, snimaju novi EP na kojem će biti 3 pesme.
Krajem avgusta su na mini turneji sa bendom iz Kragujevca From My Cold Dead Hands u Beogradu, a za kraj godine planiraju prvu Evropsku turneju.


Grupa Ljudi iz gradova je otkazala nastup.


3 ispod 0
Bend je osnovan u aprilu 2009. godine, u postavi: Andrej Ademi, gitarista i vokal, Uroš Jagodić, bas gitarista i Dušan Pualić, bubnjar. Bend svira domaći i strani pop-rock, ali ima i autorske kompozicije od kojih će se jedna naći na kompilaciji mladih Subotičkih bendova. 

Horizont
Bend čine Darko Robović, gitarista i vokal, Glimber Attila, gitarista i prateći vokal, Ivan Dević, bas gitarista i prateći vocal i Slobodan Micić, bubnjar. Među grupama koje ubrajaju u one koje utiču na njihovu muziku su Metallica, Megadeth, Stone Sour, Rage Aganist the Machine, Black Label Society, Rammstein, Rainbow, Pain, Iced Earth, AC/DC…

Dj Needle
Ser/ Dj Needle je rođen u Subotici 1986. kao Nenad Kopunović. Svoja prva interesovanja prema elektronskoj muzici ispoljio je vrlo mlad slušajuci prve albume The Prodigy, koji su ga toliko oduševili, da se i sam potpuno posvetio elektronici. Uticaji tadašnje subotičke clubbing scene pozitivno su delovali na razvoj njegovog znanja i osećaja za muziku, te su doveli do usavršavanja sopstvenog umeća. Koristio je svaku priliku da stane za mixetu, gramofone, cd plejere, traktor scratch pro, serato, reason... šta god je služilo za produkciju i miksanje muzike. Prve zvanične žurke na kojima je svirao su bile u clubu The Code, u Subotici gde je ubrzo postao rezident sto mu je omogućilo da svira pored Dejana Milicevića, Marka Nastića, Anthony Pappa- e, Lee Burridge- a... Sa svojim back 2 back partnerom , a i sa mnogim imenima subotičke progressive, minimal i techno scene radio je mnogo zvaničnih i nezvaničnih after party-a, između ostalog i sa Corvin Dalek-om. Takodje je imao priliku da radi warm up za Miss Sunshine na leto 2009. Ubrzo posle gostuje u emisiji Sasha-e Le Monnier na Proton i Ensonic radiju. To nije sve, već samo početak njegovog puta.

Minimalistic

Mario Horvacki rođen je 1987. godine u Subotici. Još kao klinac, već u drugom razredu osnovne škole poceo je slušati The Prodigy, Kraftwerk, Chemical Brothers... Već tada se razlikovao od ostalih vršnjaka. Sa 14 godina odlazi u Lifku na svoju prvu techno žurku i tamo shvata da je to muzika koja ga inspiriše. Na žurkama pažljivo je posmatrao rad dj-eva i uvek je pokušavao da bude što bliže njima, ne bi li "dohvatio" znanje... Godine 2004. prvi put staje za gramafone i tek tad se sa njima redovno upoznaje. Nakon samog starta sledi pauza od dve godine, da bi nakon toga počeo da vrti za krug prijatelja na privatnim žurkama i afterima. Njegov stil je prvobitno bio funky techno, da bi vremenom shvatio da se bolje pronalazi u minimal techno vodama. Njegovi setovi su dugi, puni energije koja tera sve prisutne na đuskanje. Prosle godine dobio je rezidenturu u subotičkom clubu The Code gde je imao priliku da nastupa sa Lee Burridge-em, Tomy DeClerque-om, Markom Nastićem, Dejanom Milićevićem i Markom Milosavljevićem a letos na obali Palićkog jezera radio je i uz Miss Sunshine. Radio je sa skoro svim subotičkim imenima, kao i sa još nekoliko vecih imena srpske dj scene. Pored poznatih dj-eva sa kojima je nastupao u Subotici, svakako ne treba izostaviti i brojne nastupe u gradovima Novi Sad i Beograd.