Share


Subotica – grad festivala

U sredu, 14. oktobra 2010. godine, u Kulturnom centru Rex, održana je promocija kulturnog projekta Subotica - grad festivala, kojoj je, pored predstavnika većine najavljenih festivala, prisustvovao i veliki broj subotičkih i beogradskih novinara, kao i pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić. 
Povodom promocije objedinjene festivalske ponude Grada i otvaranja jedinstvene internet stranice (www.gradfestivala.eu) nakon konferencije za novinare, pred punom salom Kulturnog centra Rex, nastupio je Lajko Feliks uz pratnju Antala Brašnjoa.

Na konferenciji su govorili Milorad Đurić, pokrajinski sekretar za kulturu, Branislav mr Filipović, direktor FOKUS Fondacije i inicijator projekta, Pavle Budinčević, programski direktor Otvorenog univerziteta i Dejan Vujinović, menadžer projekta.
Koncert u Beogradu održava se u cilju promocije projekta, ali i promocije kulturnog i turističkog potencijala Subotice. Ulaz na koncertje bio besplatan.

Organizatori ovog projekta, najavili su proširivanje saradnje i sa festivalima koji do sada nisu bili uključeni u ovaj projekat, kao i obogaćivanje internet stranice korisnim informacijama za potencijalne posetioce festivala, iz drugih gradova.

- Iako slična iskustva i projekti već postoje, ovo je u našoj sredini relativno nov koncept i pristup organizaciji i podizanju kvaliteta festivala, kulturnih i turističkih manifestacija. Pokrajinski sekretarijat će projekat podržati jer se on, uz racionalnost, bolje planiranje i očekivano podizanje kvaliteta svakog od festivala, uklapa u neke od važnih principa za koje se u kulturnoj politici u našoj pokrajini zalažemo. Uz napomenu da je Subotica, zahvaljujući svojim kvalitetnim i brojnim festivalima, poznatim i van granica zemlje, već uspela da postane jedan od najvažnijih gradova na kulturnoj mapi Vojvodine, posebno je važno to što se projekat Subotica grad festivala na najbolji način uklapa u koncept demetropolizacije kulture i na stvaranje što većeg broja centara, bez obzira na veličinu same sredine, u kojima se odvijaju relevantna i uspešna kulturna zbivanja. Takođe treba reći da na ovaj način postižemo još jedan važan cilj a to je podizanje broja onih naših građana koji prate kulturna dešavanja i manifestacije, a koji je sada izuzetno nizak na nivou od tek nekoliko procenata od ukupnog broja stanovnika - deo je obraćanja pokrajinskog sekretarijata za kulturu Milorada Đurića prisutnim predstavnicima medija.

Nakon konferencije, novinarima i prisutnima je podeljen vojvođanski časopis za kulturu Nova misao, čiji je poslednji broj posvećen Lajku Feliksu. Časopis je izdanje Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, a bavi se aktuelnim i autentičnim zbivanjima u kulturi.

Konferenciji i koncertu prisustvovali su i neki od članova Volonterskog kulturnog kluba FOKUS Fondacije.

Više o promociji pogledajte i na internet stranicama: Sekretarijat za kulturu AP Vojvodine, B92 , Popbox


 

 

U sredu, 29. oktobra 2010. godine, na Sajmu turizma u Novom Sadu, na štandu Turističke organizacije Grada Subotice, predstavljena je jedinstvena internet stranica koja obuhvata kulturno-umetničke festivale koji se održavaju u Gradu i okolini. O ovom projektu govorio je PR menadžer Dejan Vujinović, a prisutni su bili predstavnici Etnofesta, Festivala evropskog filma Palić, Festivala ljubavi i vina, Književnog, Ambush i Trenchtown festivala, sa kojima su posetioci sajma mogli da se informišu o ovim manifestacijama.

Sledeća promocija Subotice i festivala održaće se u Beogradu, 13. oktobra, u Kuturnom centru Rex (Jevrejska 16), sa početkom u 18 časova, kada će biti prisutni svi predstavnici petnaest festivala obuhvaćenih ovom internet stranicom (www.gradfestivala.eu). Nakon konferencije, u Beogradu po prvi put nakon dve godine, koncert će održati svetski poznat violinista iz Subotice Lajko Felix. Ulaz na koncert će biti besplatan, uz prikazanu pozivnicu koja će se promotivno deliti u emisijama medijskih partnera projekta u regionu.

Inicijator projekta Subotica – grad festivala je Fokus fondacija, a projekat je podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu Vojvodine.

 


 

 

Predstavljamo vam Subotica – grad festivala - jedinstvenu kulturnu ponudu jednog od najlepših gradova u regionu.

Subotica je, kao grad na raskršću kultura sa vekovnom festivalskom tradicijom, oduvek bila važna tačka na kulturnoj mapi ovog dela Evrope. Ovaj grad živi svoje festivale tokom čitave godine i punim srcem privlači veliki broj gostiju iz čitavog sveta.

Misija projekta Subotica - grad festivala je da postavi temelje kontiunirane i žive komunikacije grada i njegovih manifestacija sa širim okruženjem. Da uspostavi kontakt sa najširim auditorijumom i da, nezavisno od ciljnih grupa svakog gradskog festivala pojedinačno, pozicionira Suboticu kao jedinstvenu kulturno-turističku destinaciju.


Spisak manifestacija koje su u mreži Subotica – grad festivala
(raspoređenih hronološki po vremenu održavanja tokom kalendarske godine):

1. Festival ljubavi i vina, februar
2. Književni festival „Pisci u fokusu“,
mart
3. Ambush
- festival new age muzike (muzike novog doba), mart / septembar
4. Jazzik - međunarodni jazz festival,
april
5. Trenchtown festival
- muzički festival nove generacije, april-maj
6. Guitar open festival
- muzički festival i takmičenje klasičnih gitarista, maj
7. Međunarodni festival pozorišta za decu,
maj
8. Etnofest
- world music festival, jun
9. Festival evropskog filma Palić,
jul
10. Summer3p
- festival elektronske muzike, jul
11. Dužijanca,
avgust
12. Interetno
- festival tradicionalne muzike i plesa, avgust
13. Romart
- festival romske kulture, oktobar
14. Desiré Central Station
- međunarodni festival savremene pozorišne i plesne umetnosti, novembar
15. Jazziré
- festival savremenog jazza, novembar

Projekat Subotica - grad festivala dodatno preporučuje još dva festivala, koji se ne održavaju na teritoriji grada, ali svakako gravitiraju ka Subotici:

16. Domboš fest (Mali Iđoš) - multidisciplinarni letnji festival, jul
17. Jazz, improvizovana muzika... (Kanjiža)
- jazz festival, septembar


www.gradfestivala.eu