Share


URBANI KAUBOJI: MARKO VIDOJKOVIĆ

Drugog decembra u Kafe galeriji YU-Fest je održana promocija romana Ples sitnih demona autora Marka Vidojkovića. Nakon toga je nastupio subotički bend Neverhood, a potom pank bend On the Run.

 

 

Gostovanje jednog od najpopularnijih srpskih pisaca mlađe generacije je održano u sklopu programa Urbani kauboji u Subotici.

Reč autora:

"Ja dajem svoj maksimum. Mene niko ne treba da doživljava kao mesiju, svako treba u sebi da vidi neku vrstu mesije. Ličnim sam primerom i drugima stavio do znanja kako treba funkcionisati. Seo sam, napisao dve, tri, četiri knjige, izborio se za njih, i svaku svoju priliku za javnom rečju ne koristim za floskule nego uvek kažem jasno šta mislim.
I što više ljudi ima jasan cilj na privatnom planu, apatija je manja. Moraš da kreneš od intimnog, da bi stigao na širi nivo. Kada živiš u ovakvoj zemlji onda uvek moraš da imaš i društvo u glavi. Jer si deo jedne bolesne zemlje i negde moraš da preuzmeš ulogu doktora i da sav taj sistem razdrmavaš svojim delima. Kapiram i da je Zoran Đinđić kapirao ovo što ja pričam, ne bi ga ubili da je bilo drugačije. Pošto je on ubijen, sve se srušilo kao kula od karata. Ali nećemo plakati. Uvek igram sa kartama koje su mi u rukama, pa makar bile i dve sedmice. Trebalo bi da se ograničiš na ono što umeš i da to radiš najbolje što umeš, uvek svestan svoje okoline. Tvoje delo će naći put i ti za njega moraš da se boriš. Treba imati sreću i taktiku."