Share


3. AMBUSH FESTIVAL

Ambush festivalAmbush festival – festival new age muzike, održao se po treći put u Subotici, u organizaciji FOKUS Fondacije i Ambush music (programski i produkcioni saradnik i kordinator festivala), i uz pokroviteljsku pomoć Švedske ambasade u Srbiji.

Glavnica Festivala se održala od 2. do 7. novembra, dok su se promo - warming up koncerti održavali tokom septembra i oktobra, na nekoliko lokacija u Subotici: Baš Kuća, klub Mladost i Format c:lub.

www.myspace.com/ambush_music

U okviru maratonskog programa Ambush festivala, sveukupno sa promokoncertima, u 10 koncertnih večeri nastupiće 20 izvođača i to po sledećem rasporedu:

AMBUSH FEST PROMO KONCERTI:

Ambush festival promo koncert #1 - 26.9. (nedelja) 21h – FORMAT C:LUB
OLDSEED (Kanada)

Ambush festival promo koncert #2 - 8.10. (petak) 22h – klub MLADOST
MAN ZERO (Hrvatska)
KILLED BY 9V BATTERIES (Austrija)

Ambush festival promo koncert #3 - 29.10. (petak) 22h – klub MLADOST
TONA (Novi Sad) - nastup otkazan zbog bolesti
CONSECRATION (Beograd)

Neon Nacht – Ambush fest promo party - 30.10. (subota) 22h – BAŠ KUĆA
neoModern (Bačka Topola)
ILEGALNE EMOCIJE (Beograd/Beč)

 

AMBUSH FESTIVAL:

2.11. (utorak) 22h – BAŠ KUĆA
SHIELD YOUR EYES (London, UK)
KHUDA (Leeds, UK)

3.11. (sreda) 22h – BAŠ KUĆA
IVAN ČKONJEVIĆ (Su/NS)
TEMPLE OF THE SMOKE (Beograd)

4.11. (četvrtak) 21 h - BAŠ KUĆA "Subotička zaseda"

ZORAN TRKLJA
PARALLEL DIMENSION ORCHESTRA
RODIĆ - MATIJEVIĆ
LJUDSKE POTREBE - PARČE ŽIVOTA


5.11. (petak) – SCENA DEČJEG POZORIŠTA (ex Kostolanyi szinhaz) BAŠ KUĆA
ROSA PARKS (Mađarska)
DORENA (Švedska)

6.11. (subota) – BAŠ KUĆA
ANA NEVER (Subotica)
(izmenavremena) (Novi Sad)
JASMINE & THE PETALS (Novi Sad)

7.11. (nedelja) – BAŠ KUĆA
delta43 (Subotica)
LAKMUS RED (Novi Sad)


* * *
O festivalu:

Ambush Music Festival započeo je 2008. godine i ovo će biti treća i nova prilika da u Subotici javnost uživa u deset dana koncerata i muzici koju nemamo često priliku da čujemo. Ceo festival je vođen idejom promovisanja nastupa kvalitetnih bendova i autora, ne tako popularne ali duboke, izražajne i senzualne new age muzike, koja lebdi iznad svih žanrova i konzervativnih percepcija koje dolaze od strana muzičke industrije. Sve, od savremene klasike, preko eksperimentalne, instrumentalne rock, elektronske, pa čak i country muzike skupa čine jednu sliku o new age muzici koja je zastupljena na Ambush muzičkom festivalu.
Ceo festival je potštapljen idejom i željom da se omladini našeg grada, kao i svim gostima, ponudi nešto konkretnije, u vidu muzičkog dešavanja koje je svedočanstvo onoga što stvaraju kvalitetni izvođači i bendovi u regionu, a koji se tiču savremenog pogleda i tretiranja savremene muzike, u svim njenim postmodernim obrisima, deklinacijama i emanacijama.
Do sada smo imali zadovoljstvo biti domaćini sastavima kao što su: port-royal (Italija), 53, Slon, Lars Stigler, Dirac (Austrija), Oldseed (Kanada), Heirs (Australija), Ryland Bouchard (SAD), Nikki Louder, Hexenbrutal (Slovenija), Man Zero, Ž / Buka (Hrvatska), Pozvakowski, Rosa Parks (Mađarska), Zemlja br. 9, Emanuil, Went, Hton… (Srbija) i ostali. Ove godine naš plan je da sveukupno organizujemo 10 dana festivalskih muzičkih večeri sa muzičarima iz Slovenije, Švedske, Velike Britanije, Kanade, Hrvatske, Mađarske, Austrije, Srbije ...

www.myspace.com/ambush_music
e-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli


* * *

26.9. (nedelja), 21h format c:lub Ambush festival promo koncert #1: Oldseed (Canada)OLDSEED (Canada)
www.myspace.com/oldseed
Kod domorodačkih tradicija širom sveta, uvek je postojala ravnoteža između sedentarnih i domorodačkih plemena. Kako su nomadska plemena putovala od jedne do druge regije, bilo je neizostavno da odsednu na teritoriji koju nastanjuju njihovi sedentarni pandani. Tokom ovih susreta, sedentarna plemena bi često zatražila savete od ovih nomadskih plemena. Zato što, vidite, tamo gde postoji konflikt unutar sedentarne grupe, teško je doneti ispravnu odluku, s obzirom da svaki pojedinac ima svoj sopstveni interes u ishodu (drugim rečima – vezan je za to tlo). Kao odgovor na različita pitanja (koju žitaricu da posadim, za koga da se uda moj sin / kćer itd.), nomadsko pleme se služilo pripovedanjem i pesmom kako bi svom odgovoru pružilo izvestan metaforički element i na taj način dopustilo da krajnja odluka počiva na interpretaciji sedentarnog plemena. To je upravo poreklo putujućeg umetnika.
Zatim je došla tehnološka revolucija i sve se promenilo.
Oldseed predstavlja samostalne napore kanadskog autora Craig Bjeringa. Svirajući u mnogobrojnim projektima tokom godina, C. Bjering se fokusirao na Oldseed negde u poslednjih pet godina. Daje sve od sebe ne bi li povratio prvobitnu ulogu putujućeg umetnika. Njegova muzika se može okarakterisati kao folk/down-tempo.  Za Oldseeda bi mogli da kažemo da je on singer-songwriter, svetski putnik, trubadur, (poreklom) kanađanin, te svira ono što se danas uopšteno naziva američkim alter folkom… Sve u svemu, on je nadasve interesantan i fin čovek, i umetnik koji po drugi put održava koncert u Subotici, a ovaj put u okviru Ambush festivala.

* * *

8.10. (petak), 22h – klub Mladost : Ambush festival promo koncert #2: MAN ZERO (Croatia) + KILLED BY 9V BATTERIES (Austria)MAN ZERO (Hrvatska)
www.manzero.com
Man Zero je četvoročlani bend nastao 2001. godine. Ono što Man Zero svira moglo bi se opisati kao ambient post-rock, gde se kombinuju bučni gitarski pasaži sa melanholičnim i tišim delovima prožetim sanjivim melodijskim linijama, ali i čvrstom ritam sekcijom.
No, neka vas to ne zavara - ne radi se samo o još jednom u nizu post-rock bendova! U svom izrazu kombinuju zvuk čikaških bendova 90-ih (poput Slint ili Tortoise), sa onim, karakterističnim za drugi val post-rocka (poput Mogwai ili Explosions in the sky), što zvuk Man Zera čini jedinstvenim. Nakon godina sviranja po Hrvatskoj i susedstvu, s Hrvojem Nikšićem (koji i gostuje na albumu) su u studiju Kramasonik u Zagrebu snimili osam kompozicija, koje su se našle na debi albumu „Telemark“. Man Zero sa radošću nastupa ponovo u Subotici u okviru prvog promo koncerta ovogodišnjeg Ambush festivala.


KILLED BY 9V BATTERIES (Austrija)
www.siluh.com/artists/killed-by-9v-batteries/
www.killedby9vbatteries.com
Killed by 9V Batteries osnovan je 2002. od strane tri mlada čoveka, kao puristički bučni projekat. U vreme kada je bend počeo kreirati svoja prva dela u formi pesme, još jedan gitarista se pridružio triju, te su skupa otkrili svoju ljubav prema brzim lo-fi autorima, disharmoničnim pop pesmama, i naravno gitarskim zvučnim zidovima. Često sviraju i prave turneje po srednjoj Evropi, a svirali su sa takvim bendovima kao što su Mudhoney, Gang of Four i Wedding Present. Nedavno su objavili njihov treći studijski album. U okviru svoje balkanske turneje imaćemo zadovoljstvo da slušamo ovaj veoma kvalitetan i interesantan band i u Subotici, u petak, 8. oktobra u klubu Mladost.


* * *

29.10. (petak) 22h klub Mladost – Ambush festival promo koncert #3: CONSECRATION (Beograd)


CONSECRATION (Beograd)
www.myspace.com/consecr8
www.consecrationband.com
Somna video - www.youtube.com/watch?v=a5ZUq3PgWeg
Aligator video - www.youtube.com/watch?v=-egfqXmPzXc
Consecration je osnovan 2000. godine u Beogradu. Postava se tokom godina često menjala pa je grupu u raznim periodima činilo od tri do šest muzičara, sve dok se bend nije konačno ustalio u današnjoj petočlanoj postavi. Consecration su šest godina radili na svom debi albumu "aux" (7 pesama, 50 minuta) da bi ga, nezadovoljni nedostatkom interesa lokalnih izdavačkih kuća, 13. maja 2008. godine ponudili zajedno s albumom "2nd April 2008" (snimljenim uživo, s pet novih pesama) kao besplatan download, što je ubrzo za sobom povuklo mnogobrojne pozitivne recenzije, kako stranih tako i domaćih kritičara. Muzika koju bend stvara podložna je stalnim promenama. Dok su na "aux" najviše uticale grupe poput Opetha, Katatonije, Anatheme, Slowdivea i Neurosisa, bend je svoju zvučnu sliku proširio na live albumu gde se kao uticaji najviše ističu bendovi kao što su Isis, Fennesz, Monolake, Autechre, King Crimson, Tool, Godspeed You! Black Emperor i Sigur Rós. Najveća snaga Consecration-a leži u njihovim nastupima i količini energije koju na njima prenose. Snimajući svoj drugi album ".avi", bend je proširio taj pristup koristeći "je'n, dva, tri, snimaj!" metod kako bi završni snimak dobio koncertni prizvuk što je više moguće. Snimljen u roku od šest i miksan u narednih desetak dana u studiju Underground tokom januara i februara 2009. godine, ".avi" sadrži studijske verzije pesama s live albuma "2nd April 2008", koji je objavio zagrebački Geenger Records, 10. maja 2010. Consecration je u toku svog dosadašnjeg delovanja nastupao u brojnim klubovima u regiji, kao i na nekoliko velikih festivala u Srbiji, od kojih su najpoznatiji FENODOM festival na kom su svirali kao glavni bend, zatim dva puta na EXIT festivalu, te na festivalima ARF i Naša Stvar Open Air. Vredi istaknuti i to da su otvarali veće koncerte za bendove kao što su Cathedral, The Ocean, Knut, Monno, Block Out, Hesus Attor, Chang Ffos, Charon i To/Die/For.
Consecration je srpski bend koji kombinuje nekoliko alternativnih stilova, tako stvarajući sebi imidž jednog od najkvalitetnijih bendova domaće scene. Imaćemo priliku da po prvi put vidimo i slušamo ovaj bend u Subotici u okviru Ambush festivala.

* * *

30.10. (subota) 22h – Baš kuća: Neon Nacht – Ambush fest promo party: neoModern (B.Topola) + ILEGALNE EMOCIJE (Beč/Beograd)


neoModern (Bačka Topola)
www.myspace.com/neomodern1
Česta aktivnost po klubovima u Subotici i Bačkoj Topoli ubrzo evoluira u nastupe po eminentnim klubovima u Novom Sadu a kasnije i Beogradu gde organizuje žurke pod nazivom Neon Nacht i cela priča dobija svoju celinu. Njegov muzički izbor možete čuti svakog ponedeljka na Radio Elektrani. Elektro u njegovim djsetovima je fuzionisan kroz new-wave/synthpop i pod velikim je uticajem The Hacker-a i dve diskografske kuće Zone i Space Factory. Za DJ pultom je elegantan i prefinjen, a densflor atmosfera tokom njegovog dj-seta je negde između prošlosti i avangarde, mračnog disko zvuka i sintetičkih gromova, ili jednostavnije, može se uporediti sa Yuri Gagarinovim odlaskom u kosmos.


ILEGALNE EMOCIJE (Beograd/Beč)
www.myspace.com/illegalemotions
Tamara Dinka i Nikola aka Nitkov su dve prilično kontroverzne osobe, koje kombinuju nekompatibilne komponente koje su nikle na njihovim poljima mašte, a dolaze iz područja muzike, slikarstva i stripa. Privučeni zajedničkim idejama i fascinacijama dobijenim od strane različitih žanrova u muzici, osnovali su bend s imenom Ilegalne Emocije. Ilegalne Emocije počele su sa radom 2004. godine, najprije kao odgovor na, u to vreme popularnu muziku electroclash izraza, ali ne s ciljem da ga karikiraju, već sa istinskom i iskrenom željom da se svoje ideje i kranje umetničke mogućnosti ostvaruju u elektronskom, punk i pop obliku. Njihova muzika je prilično sirova i analogna, i u tesnoj vezi sa svim pomenutim žanrovima, ali opet, po svojoj temi i formi vrlo različita od istih. Tekstovi su filozofski krajnje naivni, iskreni, i inspirisani i nastali uticajem podzemne kulture. Na njihovim koncertima možete sresti ne samo fanove i prijatelje, nego raznoliku i promenljivu publiku, od pankera i partijanera, do freakova i diplomata. Nastupaju uživo od svojih ranih početaka, i to u klubovima kao što su "Akademija", "Kocka", "Povetarac", "Underworld", "Parafin", "Kulturni centar GRAD" u Beogradu, "Močvara" u Zagrebu, Muzej savremene i primenjene umetnosti "MAK" u Beču, Wiener Festwochen festivalu, ali i na Exit festivalu u Novom Sadu, na Elektrana pozornici (2006. i 2007.). Dobro je spomenuti njihovo izdanje "Six Sexy Songs" iz 2005. koje su objavili za nezavisnog izdavača Cold Trinity, kao i saradnju s electrohardcore benodom Apparatchik, kao i sa elektro dvojcem iz Beograda "G Shame" (za pesmu "Midnight Express"), kao i njihovo učešće na nekoliko kompilacija i muziku koju su kreirali za trash horor film "Klabirint", u režiji Aleksandra Maričića.


* * *

2.11. (utorak) 22h – Baš kuća: SHILED YOUR EYES (UK) + KHUDA (UK)


SHIELD YOUR EYES (London, UK)
www.myspace.com/leavethetapesrunning
www.saddamhusseinrecords.co.uk
videos: www.youtube.com/watch?v=1wHQPZr3YA0
www.youtube.com/watch?v=5Bo_QrZcleo&NR=1

Vrsta prašinarskog progresivnog bluesa, pod uticajem senzibiliteta ranih 70-ih i bendova kao što su Taste, T2, Back Door, Mahavishnu i Black Sabbath. Ne dajte se zavarati, oni imaju samosvojno i sasvim savremeno tretiranje ovih uticaja. Sve ovo uskomešano i katalisano sa 120 decibelskom glasnoćom i lucidnom eksrpesivnom svirkom. Za savremeniju usporedbu, njihovi omiljeni engleski DIY bendovi su Nitkowski, Lords, That Fucking Tank, Silent Front, This Ain’t Vegas, Part Chimp & Bilge Pump, te su dovoljno srećni da su imali gaže s gotovo svima od njih. Shiled Your Eyes čine: Stef – guitar & vocals, Henri – drums & vocals i Dan – bass. Uskoro objavljuju:  Split 10” with Kong & That Fucking Tank – decembar 2010 – Brew Records
Dosadašnja izdanja:
Theme From Kindness – treći album – oktobar 2010 – Function Records.
Shield Em – drugi album, sep 2009 (Gravid Hands & Saddam Hussein Records).
Split 7” with Silent Front – avg 2009 (We Heart Records).
Shield Your Eyes, istoimeni prvi album, okt 2008 (Run For Your Life).


KHUDA (Leeds, UK)
www.myspace.com/khudamusic
Video: www.youtube.com/watch?v=rq8CPYylgf8
Khuda su dvočlani instrumentalni bend iz Leedsa. Oni stvaraju buku zajedno od 2007. i ostvarili su zapaženi napredak kroz svoj dosadašnji rad. Do danas su objavili dva EP-a. Glavne usporedbe (iako je njihov zvuk i pristup sviranju relativno jedinstven) su s 5ive, Don Caballero, Russian Circles, itd ... Sa mnogo novih materijala u progresu i planovima za treće izdanje dolaze u Suboticu na Ambush festival, u okviru svoje masivne evropske turneje koja traje tri meseca.

* * *

3.11. (sreda) 22h – Baš kuća – AMBUSH FESTIVAL: IVAN ČKONJEVIĆ (NS) + TEMPLE OF THE SMOKE (Beograd)


IVAN ČKONJEVIĆ (Subotica/Novi Sad)
http://ivanckonjevic.blogspot.com/
video: www.youtube.com/watch?v=Kygh5UMlXRc

Ivan Čkonjević je gitarista rođen u Subotici. Stvara linearnu fotografičnu muziku. Gitaru svira koristeći različite objekte (violinsko gudalo, e-bow, šrafciger, bubnjarska palica, konopac...) i zvuk procesuira gitarskim efektima. Pored samostalnog stvaranja, član je subotičkog sastava Ana Never, kolektiva Belgrade Noise Society, nastupa često i kao gost Jesenjeg Orkestra Daniela Kovača. Muzičari sa kojima je do sada sarađivao su Woo (osnuivač BNS, i samostalni izvođač), Marko Radišić, Matjaž Mancek (Alzheimer Trio), Simon Spurrier (Sickoakes), Breda Krumpak, Jamal Al Kiswani, Andras Juhasz i drugi. U Novom Sadu, uz Vladimira Raškovića i Predraga Vernačkog, organizuje večeri improvizovane muzike pod nazivom "IMPROSTOR". Osim muzičara često sarađuje sa video stvaraocima, najčešće sa Milicom Jovčić i Manetom Žuđelović. Krajem jula meseca je objavio album "Bardo.Vertep." za londonski NoEchoRecords.


TEMPLE OF THE SMOKE (Beograd)
www.myspace.com/templeofthesmoke
www.facebook.com/temple.o.smoke
Temple of the Smoke su nastali pre 4 godine i nakon više promena u sastavu benda, sada u ustaljenoj postavi (četverac) završili su  snimanje svoj prvog bastarda.  Zvuk u kojem su postavili temelje svog hrama može se opisati kao intrumentalna vožnja koja varira od psihodeličnog hard roka i spejs roka, preko ambijent i dron zvučnih talasa do kraut/prog roka, post roka, tvrdjih ruts dabova, trip hopa, i ostalih krosover eksperimenata.


* * *

4.11. (četvrtak) 22h– Baš kuća – AMBUSH FESTIVAL: SUBOTIČKA ZASEDA - Zoran Trklja, Parallel Dimension Orchestra, Rodić - Matijević, Ljudske potrebe - parče života


ZORAN TRKLJA (Subotica)

Zoran Trklja - Coca je rođen u Subotici 1969. godine. Živeo je u Subotici, Puli i Limassolu, a trenutno živi u predgrađu Surčina. Objavio je dve zbirke pesama: Iščekivanje i druge pesme, za beogradski Škart i 40 dana 40 borbi, za zagrebački Slušaj najglasnije. Preveo je novelu: iiii iii iiiii, Tao Lina i romane Mali brat, Korija Doktorova i Ako niko ne govori o skrivenim stvarima, Džona Mekgregora. Okupacija: netizen, preokupacija: sloboda. Jestiv i pitak.


PARALLEL DIMENSION ORCHESTRA (Subotica)

Parallel Dimension Orchestra je samostalan poduhvat Gorana Rudića - Rudonje, koji pod ovim imenom stvara, uz pomoć gitare i kompjutera, samosvojan experimental/ambient/electronic/jazz/?!?... Kako ga znamo(pre svega) kao dobrog čoveka i kuvara :), te i po njegovoj strasti koju gaji prema metal muzici, iz svega ovoga možemo da zaljučimo da nas očekuje ništa manje nego interesantan nastup.


RODIĆ - MATIJEVIĆ (Subotica)

Rodić - Matijević je duo koji čine Mihajlo Rodić - Miške i Ninoslav Matijević - Nino. Mišketa znamo iz kultnih bendova Ludolf Neum i Njegov Paranornalni Džuboks, i naravno kao frontmena grupe Pionir 10. Ovaj put uz pratnju Ninoslava svira svoje nove pesme i možda poneku staru u novom odelu.


LJUDSKE POTREBE - PARČE ŽIVOTA (Subotica)

Ljudske potrebe - parče života su subotički Industrial-Electropunk sastav,koji čine: Armand Mesaros – Bas, Igor Andrejic – Loop Machine and Keyboards, Vuk Miletic – Vocals.
Projekat je pokrenut u avgustu 2010 godine.Odlikuju ga snažni tekstovi i energičan zvuk. Stihovi su pisani i sklapani praktično na licu mesta a zasluge za iste dele Vuk Miletić i Vojnić Hajduk Miroslav. Pored autorskih tu je i par proznih tekstova Čarlsa Bukovskog koji su na jedinstven i nesvakidašnji način iskorišćeni.
‘’Ljudske potrebe’’ obuhvataju veliki asortiman žanrova, dok zadržavaju svoj karakterističan zvuk koristeći loop mašinu i klavijature, bas gitaru sa efektima i agresivan, pak povremeno nežan, vokal.
U pitanju je sveže i najlepše parče subotičkog muzičkog neba.* * *


5.11. (petak) 21h – BAŠ KUĆA, Ambush festival: ROSA PARKS (Hungary) + DORENA (Sweden)


ROSA PARKS (Hungary)

www.myspace.com/rosaprks
video: http://vimeo.com/11019086

Rosa Parks je četvoročlana grupa poreklom iz Győr-a, Mađarska (osnovana 2007.), i stvara instrumentalne kompozicije pod jakim post-rock / experimental uticajem. Ime benda su nadenuli prema velikom poštovanju koje gaje prema Rosi Lee Parks, velikoj aktivistkinji i borcu za građansak prava, koja je živela u SAD. Inspiraciju crpe iz impresivnog života underground klubova, prijatelja, gladi, povesti nepravde, melanholičnih trenutaka...
Muzički uticaji se kreću u rasponu od Explosions In The Sky, This Will Destroy You, Caspian, God Is An Astronaut, Scraps Of Tape do svih ostalih bendova post-rock izraza. Bend čine: Gergő (gitara), Adam (gitara), Laci (bubnjevi), Flo (bas).


DORENA (Sweden)

www.myspace.com/dorenamusic
www.dorenamusic.com
video: www.youtube.com/watch?v=oYLn4ry9cpw
www.youtube.com/watch?v=RSmF5Tbiynw  http://www.youtube.com/watch?v=HMe25DYZNmo

Dorena je post-rock bend osnovan 2007. od strane petorice momaka koji žive u široj okolini grada Göteborga u Švedskoj. Članovi su svirali zajedno u raznim konstelacijama dok su pohađali srednju školu. Pre samog osnivanja Dorene, koji se desio u jesen 2007, četiri od pet članova, bili su u jednom screamo bendu. Kada je pevačica odlučila napustiti taj sastav, Kim je počeo svirati gitaru, a Simon je preuzeo bas gitaru. Bend čine: Simon – bas, Andreas – gitara, Samuel – gitara, Kim - gitara, vokal, Jonatan – bubnjevi.
Pod veliki uticajem post rocka oni su smelo pružili korak smeru tog muzičkog izraza. Njihovi muzički uticaji su: Envy, This Will Destroy You, Caspian, Saxon Shore, Hammock, Mono, Lymbyc Systym, Tunturia, Explosions in the Sky, Stars of the Lid, Godspeed You! Black Emperor, your ten mofo, Estesombelo, Our Sleepless Forest, Max Richter, Ólafur Arnalds.
Diskografija:
2008 - Holofon (Self-released album)
2008 - Dagsländan Demo
2010 - About everything and more
Zahvaljujući Švedskoj ambasadi imamo neizmerno zadovoljstvo da u okviru Ambush festivala u Subotici uživamo u muzici ovog mladog skandinavskog post-rock sastava.

* * *

6.11. (subota) 22h – BAŠ KUĆA, Ambush festival: ANA NEVER (Su) + (izmenavremena) (NS) + JASMINE AND THE PETALS (NS)


ANA NEVER (Subotica)
www.myspace.com/ananever
Ana Never, bend iz Subotice, nastao je proleća 2002. Benda danas čine: Srđan Terzin, Dejan Topić, Goran Grubišić, Daniela Mamužić i Ivan Čkonjević. Nastupali su svuda od Budimpešte do Skoplja, gde-god se ukazala prilika za koncerte… Ove godine su objavili svoj prvi album za britansku izdavačku kuću Fluttery records, takođe rade na novim izdanjima. Ana Never su svojevrsni domaćini Ambush festivala.


(izmenavremena) (Novi Sad)
www.myspace.com/izmenavremena
(izmenavremena) je srpski kantautor Nikola Nešković, trenutno iz Novog Sada. Nikola je klasičan singer-songwriter, samo usna harmonika i autentični kantautorski komadi na akustičnoj gitari jednog posebnog čoveka. Nikola stvara melanholičan country folk i folk blues koji je neverovatno introspektivan i duboko proživljen. Ima nešto magično u njegovoj muzici i stihovima, ali i načinu pevanja. Lepota njegove muzike dolazi iznutra, iz načina na koji on otvara svoju dušu. (izmenavremena) nije neko ko će vas možda oduševiti “na prvu”, već traži da mu se prepustite i polako počnete da otkrivate nijanse lepote koje on crta pred vama. (izmenavremena) svojim melodramatičnim country-folkom priziva elegične duhove velikana poput Dylana, Younga i Casha. Njegova muzika i snažni tekstovi će vas odvesti na jedno poduže, ujedno i sentimentalno i vrlo mračno, metafizičko putovanje.JASMINE & THE PETALS (Novi Sad)
www.myspace.com/jasmineandthepetals
videos: www.youtube.com/watch?v=SOovRW2sA7k
www.youtube.com/watch?v=Vr1EcZngbKw
Početkom 2009. Jasmina (vokal, akustična gitara), Ozren (bubnjevi), Gordan (bas gitara) i Predrag (gitara) započinju zajednički muzički poduhvat u formi solo izvođač - prateći bend, pod imenom Jasmine & the Petals. Iako nije precizno žanrovski određen mogao bi se prepoznati kao spoj američkog kantrija-kantri roka, garažnog roka ali i bluza… a sve to opet u kombinacijama koje na trenutke otkrivaju muzičke uzore članova benda koji se kreću od Ani DiFranco, Cat Power preko Jason Moline do Grinderman-a, Silver Mt Zion-a... U poslednjem periodu bend je vredno radio na snimanju zvaničnog debitanskog materijala, tako da će ovaj koncert u Subotici u okviru Ambush festivala biti sjajna prilika da bend promoviše svoj album prvenac.


* * *

7.11. (nedelja) 22h – Baš kuća, Ambush festival: delta43 (Su) + LAKMUS RED (NS)


delta43 (Subotica)
www.soundcloud.com/delta43
"Ne morate da poližete otrovnu žabu sa psihoaktivnom kožom na leđima, jer će vas muzika koju delta43 komponuje jednako efikasno iznenaditi i zabaviti. U slučaju da se vaša očekivanja ne ispune, imamo i žabe.  Hladni i oštri zvukovi koji podsećaju na rad mašina u fabrici stvaraju repetitivne ritmove. Moguć je blag osećaj čukanja u predelu malog mozga, to je normalna nuspojava. Vokalna skalamerija sastoji se od iscepkanih razgovora, smeha i ostalih fizioloških pojava stvarajući ambijent udimljenog kupleraja. Do jaja. :)”
Iza pseudonima delta43 stoji Dragoljub Čurčić, samouki kompjuterski muzičar. Nastupao je u Beogradu, Novom Sadu i Subotici. Učestvovao je na nekoliko tech-house kompilacija na CoffeeBreakStreet. Sarađivao je na ambijentalnom projektu delta-m45.LAKMUS RED (Novi Sad)
www.myspace.com/547814236
http://soundcloud.com/phreakotech

Lakmus Red je fokusiran u potpunosti na improvizaciju, od prvog do poslednjeg elementa u zvučnoj slici. Ovaj pristup sviranju omogućava popriličnu slobodu pri kretanju kroz zvučni prostor. Jedine prepreke ostaju u glavi, pa je cilj samog performansa zbuniti sebe i slušaoca (haosom ili mirovanjem, pošto im je efekat jednak) koliko god je moguće, do oslobađanja od ličnih afiniteta. Rezultat je uglavnom u početnoj fazi krut i hladan, ritmički raznolik a zatim sledi psihodelični period otapanja i homogenizacije elemenata praćen repetitivnim ritmom… Princip rada: turn on…set loop length…record/modify

 

MAN ZERO

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.