Share


5 plus, 12. broj

Iz štampe je izašao novembarski broj (12), posvećen keltskom prazniku Halloween, a koji donosi autorske tekstove profesorki Zore Ćujić i Marte Petković, novinarke Blica Biljane Vučković, intervju sa direktorkom Gimnazije Snežanom Živić i alpinistom i direktorom Politehničke škole Isom Planićem. Pored toga, ovaj broj donosi i najnovije vesti iz subotičkih srednjih škola, crteže i pesme učenika, bisere sa časova, savete psihologa i kozmetičara, kao i pregled najnovijih filmova, kompjuterskih igrica, knjiga i muzičkih izdanja.

Novine su dvojezične, a dele se besplatno po subotičkim srednjim školama.  Izdavač novina, koje izlaze već treću školsku godinu, je Dom učenika iz Subotice, a pod pokroviteljstvom Gradskog veća za oblast obrazovanja, vaspitanja, kulture i informisanja i Fondacije FOKUS.

Novi broj se može preuzeti na web adresi: www.novine5plus.com ili na našem sajtu u rubrici Download.

 


Poklon učenicima je i poster filma „The Twilight Saga: Eclipse“.

Izdavač novina je Dom učenika iz Subotice, a osnivač i glavni odgovorni urednik Boris Cupać kaže: „U poplavi žute štampe, posebno one namenjene školarcima, o razvodima poznatih i silikonskim usnama, pokrenuli smo novine koje promovišu drugačije kulturne vrednosti i životne obrasce. Veličamo humanost, uspeh, upornost i drugarstvo. Na srpskom i mađarskom jeziku srednjoškolci prave novine namenjene upravo srednjoškolcima, ali i prosvetnim radnicima, kao i svojim roditeljima. Napravili smo novine koje afirmativno pišu o gradu Subotici, o novostima u srednjim školama, o vrednim i uspešnim učenicima i profesorima, o kulturnoj ponudi grada, o problemima koje imaju učenici. O upisima i prvim ljubavima, o medaljama i prvim bubuljicama“.

„Cilj projekta je, nastavlja Cupać, da se kroz seriju kreativnih radionica, stručnih predavanja i terenskih aktivnosti učenici obuče i ohrabre da savladaju veštinu pravljenja svojih novina. Generalni cilj programa je da se u učenicima prepozna i odneguje talenat budućih studenata novinarstva, budućih novinara i urednika. U prethodne dve godine iz naše novinarske sekcije na studije žurnalistike otišlo je troje učenika. To je, možda, najvažnije u ovom projektu.“

Direktor izdanja je Robert Đivanović, a novinarsku sekciju vode novinarke Margareta Tomo i Tatjana Mandić Takač, fotograf Goran Cvijanov, kao i prosvetni radnici Olivera Uščumlić i Karolina Pap Bartus.