Share


PROMOCIJA ČASOPISA ZA KVIR TEORIJU I KULTURU Q T

Časopis

Subotičani su imali ekskluzivnu priliku da se među prvima u zemlji upoznaju sa urednicima i sadržajem novopokrenutog časopisa za kvir teoriju i kulturu „QT“.

Promocija časopisa održana je u petak, 17. decembar, u knjižari Plato, sa početkom u 19 časova.

Na promociji časopisa govorili su:
Dušan Maljković, filozof, publicista, prevodilac
Ivana Pražić, istoričarka umetnosti

 

 


Prvi (dvo)broj časopisa QT za kvir teoriju i kulturu na oko 330 strana nudi pregled recepcije homoseksualnosti u diskursu društvenih nauka (sociologije, psihoanalize itd.) i filozofije od 70-ih godina prošlog veka do danas, njene transformacije i najrazličitije percepcije iz raznovrsnih teorijskih vizura. Autori/ke su neki/e od najznačajnijih savremenih teoretičara/ki, kao što su Sartr, Bart, Delez, Gatari, Fuko, Džudit Batler, Monik Vitig, Burdije, Derida, Viks, Žižek, Marta Nusbaum i dr. Na kraju izdanja date su biografije svih autora/ki, po abecednom redu.

Drugi (dvo)broj na oko 450 strana fokusirao se – posredstvom centralnog temata Uvod u istoriju prestupa (indeksiran po imenima) – na povest homoseksualnosti, od Starog Rima, preko srednjeg veka, renesanse i prosvetiteljstva, sve do novovekovnog Balkana. Takođe, uključio je i dva manja temata. Prvi, Kvir film, u kome je doneo tri teksta domaćih autora/ki o reprezentaciji „gej“ senzibiliteta u domaćem i avangardnom filmu, kao i analizu čuvenog SF serijala Alien. Drugi, Polemika, donosi javnu debatu povodom gej brakova koju je inicirao Slobodan Antonić, a koja se vodila na internet stranama Nove srpske političke misli (NSPM), B92 i Peščanika. Uvršćena je zato što je jedna od retkih ozbiljnih polemika o intelektualno-političkom pitanju koje tek stiže na dnevni red u Srbiji – legalizacija istopolnih zajednica i usvajanje dece u „neheteronormativnim porodicama“.


Dušan Maljković, filozof, publicista i prevodilac. Završio Ženske i Istopolne studije. Objavio mnogobrojne teorijske i književne radove u zemlji i inostranstvu. Uređivao homoerotsku ediciju Kontrabunt u izdavačkoj kući Rende, međunarodno nagrađivanu emisiju na Radiju Beograd 202 Gayming i web-site Gay-Serbia.com. Autor je i saradnik mnogobrojnih kulturnih i projekata u domenu ljudskih prava. Saradnik je sajta b92.net, Trećeg programa Radio Beograda i časopisa NIN. Urednik u izdavačkoj kući Karpos.

Ivana Pražić, magistarka istorije umetnosti na Univerzitetu u Bangaloru u Indiji. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu (grupa za istoriju umetnosti) u Beogradu. Bila je stipendistkinja programa istraživanja vizantijske arhitekture i učenja novogrčkog jezika u Grčkoj i Summer Peacebuilding Instituta pri Eastern Mennonite University u Virdžiniji (SAD), gde je završila obuku o transformaciji konflikata. Za pitanja rodne neravnopravnosti u Srbiji i diskriminacije osoba neheteroseksualne orijentacije zainteresovao ju je prevodilački posao (prevod knjige Verna i Boni Buloh „Seksualni stavovi“ u izdanju Fabrike knjiga, 2004.) i pohađanje kursa Feminism in a Transnational Perspective III: Spirituality, religiosity, and secular lives – Feminist challenges for theory and practice, na IUC-u u Dubrovniku. Završila je dve godine doktorskih studija iz oblasti međuverskih studija pri Indonežanskom konzorcijumu za studije religije (ICRS-Yogya) na istom univerzitetu, kao jedna od stipendistkinja Fondacije Ford.


 Komentari  

 
0 #1 18-12-2010 22:18
Baš mi je žao što sam ovo propustio!
Citiraj