Share


KONKURS ZA BUDUĆE ART-PREDUZETNIKE

ČasopisFOKUS Fondacija u saradnji sa organizacijom Matrix iz Segedina organizovala je dve četvorodnevne radionice koje su se održale u januaru i februaru 2011. godine. Radionice su realizovane u sklopu projekta „WARC - Welcome to Arts and Crafts“ („Dobrodošli u svet starih zanata i rukotvorina“) pod pokroviteljstvom Evropske Unije (program prekogranične saradnje).

U okviru radionica učesnici su imlii priliku da se upoznaju sa osnovnim tehnikama i znanjima iz oblasti muzike, likovne umetnosti, vizuelnog izraza, starih zanata i omladinskog preduzetništva. Na ovaj način učesnici su razmenili iskustva, upoznali se sa drugom kulturom i tradicijom i otkrili kako da spoje umetnost sa starim zanatima. 

Zadatak predavača bio je da oslušnu afinitete učesnika, te da ih usmere ka stvaranju umetničkih dela inspirisanih lokalnom tradicijom u kojoj žive. Takođe, cilj projekta jeste podsticanje omladinskog preduzetništva, odnosno ohrabrenje mladih ljudi iz ruralnih oblasti da započinju sopstvene umetničke i omladinske projekte koji im mogu obezbediti finansijsku samoodrživost. 
Voditelji radionica ćsu bili Aniko Kiš (muzika), Daniela Mamužić i Ricz Géza, i Edvard Molnar (likovna oblast i fotografija), Peter Baranji (vizuelni izraz), Eva Lindeman i Sofija Levai (stari zanati), Sanja Bunford (omladinsko preduzetništvo).


Voditeljka muzičke radionice Aniko Kiš je profesorica muzike i nastavnica klavira u Muzičkoj školi u Subotici i osnivač kamerne grupe ,,Ritmo Land”. Predavači u okviru likovne umetnosti su Daniela Mamužić, akademska vajarka, autorka nekoliko javnih bisti, restauratorka i slikarka iz Subotice i Ricz Géza, profesor slavistike, likovne kulture i istorije umetnosti; osnivač „Sub-ART“ udruženja savremenih umetnika, radio mnogobrojne art grafite u mnogim evropskim gradovima. Zadužen za fotografiju je fotograf Edvard Molnar, zvanični fotograf Pozorišta ,,Kosztolányi Dezső“ i Novinsko-izdavačke kuće ,,Magyar Szó“. Oblast vizuelni izraz vodi Peter Baranji, predavač na predmetu audio i video produkcija na segedinskom Naučnom institutu. Oblast u kojoj se proučavaju stari zanati vodi Eva Lindeman koja je završila dvogodišnji kurs za tkanje po programu Stručne škole iz Mađarske (gde je prošla teorijsku i praktičnu obuku za predenje, farbanje vune biljkama, tkanje tepiha, torbi, odevnih i drugih predmeta od krpa, vune, pamuka, lana i konoplje), te vodila i učestvovala na brojnim radionicama, kampovima i manifestacijama negovanja tradicionalne narodne umetnosti. Znanje o starim zanatima učesnicima će prenositi i Sofija Levai, polaznica i voditeljka brojnih radionica i manifestacija toga tipa, osoba koja je svoje znanje o tradicionalnom pustovanju pretvorila u uspešan biznis. Ilonka Milunović upoznaće učesnike sa osnovnim tehnikama izrade ukrasnih i upotrebnih predmeta od kukuruzne ljuske. Za omladinsko preduzetništvo zadužena je Sanja Bunford, stručnjak za marketing, autorka knjige ,,Tao marketing“, izvršna producentkinja ,,Jazzik“ festivala, vlasnica marketinške agencije i voditeljka brojnih radionica na temu preduzetništva.
Predavači će se prilagođavati potrebama i afinitetima učesnika. U okviru likovne umetnosti moguće je saznati više o tehnikama crtanja, vajanja, izrade kalupa, slikanja, fotografisanja. U okviru muzičke oblasti učesnici će se upoznati sa osnovama ritmičke improvizacije koristeći instrumente od prirodnih materijala. Ova grupa radioničara radiće na kreiranju zajedničkog muzičkog dela, povezivanjem tradicionalnog melosa sa progresivnim muzičkim pravcima. Pod vizuelnim izrazom se podrazumevaju osnove filmskog jezika (osnove audio i video tehnike i produkcije).


Svaki učesnik će izuzev oblasti iz koje će razvijati svoj talenat (muzika, likovna umetnost, vizuelni izraz), učiti stare zanate i preduzetništvo. Stari zanati će obuhvatati izradu predmeta od rogoza, slame, kukuruzne ljuskare, rafije, tkanje tepiha, torbi, odevnih predmeta, pustovanje, različita ukrašavanja i izradu suvenira. U okviru oblasti preduzetništva učesnici će se upoznati sa temama kao što su tržišna komunikacija i marketing, unapređenje timskog rada, izrada biznis plana, uvod u pisanje projekata. Imaće, takođe, priliku da čuju iskustva uspešnih u umetničkom biznisu i kulturnom preduzetništvu.
Učesnici koji imaju pravo prijave i učešća na radionici su mladi od 14 do 25 godina iz mesnih zajednica oko Subotice i Segedina sa kojima je Fokus Fondacija potpisala memorandum o saradnji a to su u Srbiji: Bikovo, Tavankut, Bajmok, Horgoš, Stari Žednik, Đurđin, Čantavir, Novi Žednik, Mala Bosna i Kelebija.
Četrdeset mladih iz okoline Subotice i Segedina bi trebalo da se edukuje u toku ove dve radionice (20 iz Subotice i 20 iz Segedina). Seminar, hrana i smeštaj su potpuno besplatni, kao i prevoz. Ovo je jedinstvena prilika za sve mlade koji imaju talenat i volju da uče a žive u navedenim mestima da se uključe u projekat i nauče tajne kulturnog preduzetništva.
Prva radionica će početi 26. januara 2011. godine (u sredu) i trajaće do 30. januara (nedelja) kada će biti održana otvorena prezentacija novonastalih radova. Prva radionica će se održati u Subotici i predviđena je za mlade od 14 do 19 godina.
Početak druge radionice je 9. februara (sreda) i trajaće do 13. februara (nedelja). Druga radionica će se održati u Segedinu i okupiće mlade od 20 do 25 godina.
Svi zainteresovani mogu pronaći prijavne listove na srpskom i mađarskom jeziku na sajtu Fokus Fondacije i na zvaničnom sajtu WARC projekta www.warc.eu, gde takođe svi zainteresovani mogu napraviti svoj profil i postati deo mreže WARC projekta. 
Rok za slanje prijava je 15. januar 2011. Prijave slati na Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli ili Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli ili doneti lično u prostorije Fokus Fondacije, Partizanska 14. Poželjno je uz prijavu dostaviti i primer svog rada.
Sve informacije o procesu prijavljivanja i detaljima radionice možete dobiti pozivom na telefonski broj Fokusa 024/523-566.

PRIJAVNI LIST

Fokus fondacija iz Subotice je učenicima sedmih i osmih razreda OŠ "Matija Gubec" ,te mladima iz mz Tavankut predstavila projekat „WARC - Welcome to Arts and Crafts“ („Dobrodošli u svet starih zanata i rukotvorina“) pod pokroviteljstvom Evropske unije (program prekogranične saradnje):