Share


Decembarski 5+

ČasopisIz štampe je izašao decembarski broj (13), posvećen nastupajućim praznicima, a koji donosi autorski tekst profesorke Gorane Popović, intervju sa direktorkom Medicinske škole Editom Šoš i subotičkim slikarom Emilom Kadirićem. Pored toga, ovaj broj donosi i najnovije vesti iz subotičkih srednjih škola, crteže i pesme učenika, bisere sa časova, savete psihologa i kozmetičara, kao i pregled najnovijih filmova, kompjuterskih igrica, knjiga i muzičkih izdanja.

Novi broj se može preuzeti na web adresi: www.novine5plus.com ili na našem sajtu u rubrici Download.


 

 

Poklon učenicima je poster MOK “Spartak”, kao i lenjir (dar Local Democracy Agency), knjiga i disk (dar FOKUS Fondacije).

U poplavi žute štampe, posebno one namenjene školarcima, o razvodima poznatih i silikonskim usnama, pokrenuli smo novine koje promovišu drugačije kulturne vrednosti i životne obrasce. Veličamo humanost, uspeh, upornost i drugarstvo. Na srpskom i mađarskom jeziku srednjoškolci prave novine namenjene upravo srednjoškolcima, ali i prosvetnim radnicima, kao i svojim roditeljima. Napravili smo novine koje afirmativno pišu o gradu Subotici, o novostima u srednjim školama, o vrednim i uspešnim učenicima i profesorima, o kulturnoj ponudi grada, o problemima koje imaju učenici. O upisima i prvim ljubavima, o medaljama i prvim bubuljicama.

Cilj projekta je da se kroz seriju kreativnih radionica, stručnih predavanja i terenskih aktivnosti učenici obuče i ohrabre da savladaju veštinu pravljenja svojih novina. Generalni cilj programa je da se u učenicima prepozna i odneguje talenat budućih studenata novinarstva, budućih novinara i urednika.

U prethodne dve godine iz naše novinarske sekcije na studije žurnalistike otišlo je troje učenika. To je, možda, najvažnije u ovom projektu.

Izdavač novina je Dom učenika iz Subotice, a osnivač i glavni odgovorni urednik Boris Cupać. Direktor izdanja je Robert Đivanović, a novinarsku sekciju vode novinarke Margareta Tomo i Tatjana Mandić Takač, kao i prosvetni radnici Olivera Uščumlić i Karolina Pap Bartus.

Podršku projektu su dali Gradsko veće za oblast obrazovanja, vaspitanja i kulturu i informisanje, kao i FOKUS Fondacija.