Share


WARC - INTERKULTURNI KAMP NA PALIĆU

ČasopisFOKUS Fondacija u saradnji sa mađarskom organizacijom Matrix organizuje dve četvorodnevne radionice koje se održavaju tokom januara i februara  2011. godine. Radionice se realizuju u sklopu projekta „WARC - Welcome to Arts and Crafts“ („Dobrodošli u svet starih zanata i rukotvorina“) pod pokroviteljstvom Evropske unije (program prekogranične saradnje). 

Prva radionica se održava na Paliću od 27. do 30. januara i okuplja 23 učesnika iz okoline Subotice i Segedina. Učesnici  četiri dana borave na Paliću i upoznaju se sa osnovnim tehnikama i tajnama umetnosti (muzika, likovna umetnost i vizuelni izraz), starih zanata i omladinskog preduzetništva.

 JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


Radionice se održavaju u dve vile na Paliću (Vila Elizabeta i Vila Saška) gde će izuzev radioničarskog rada učesnici biti u mogućnosti da upoznaju susednu kulturu, jezik i običaje. Ova radionica će okupiti učesnike mlađeg uzrasta, od 13 do 19 godina. Poslednjeg dana radionica, u nedelju, planira se prezentacija radova nastalih u toku četiri dana.
Voditelji radionica su Aniko Kiš (muzika), Daniela Mamužić i Ricz Géza, i Edvard Molnar (likovna oblast i fotografija), Peter Baranji (vizuelni izraz), Eva Lindeman, Sofija Levai i Ilonka Milunović (stari zanati), Sanja Bunford (omladinsko preduzetništvo).
Voditeljka muzičke radionice Aniko Kiš je profesorica muzike i nastavnica klavira u Muzičkoj školi u Subotici i osnivač kamerne grupe ,,Ritmo Land”. Predavači u okviru likovne umetnosti su Daniela Mamužić, akademska vajarka, autorka nekoliko javnih bisti, restauratorka i slikarka iz Subotice i Ricz Géza, profesor slavistike, likovne kulture i istorije umetnosti; osnivač „Sub-ART“ udruženja savremenih umetnika, radio mnogobrojne art grafite u mnogim evropskim gradovima. Zadužen za fotografiju je fotograf Edvard Molnar, zvanični fotograf Pozorišta ,,Kosztolányi Dezső“ i Novinsko-izdavačke kuće ,,Magyar Szó“. Oblast vizuelni izraz vodi Peter Baranji, predavač na predmetu audio i video produkcija na segedinskom Naučnom institutu. Oblast u kojoj se proučavaju stari zanati vodi Eva Lindeman koja je završila dvogodišnji kurs za tkanje po programu Stručne škole iz Mađarske (gde je prošla teorijsku i praktičnu obuku za predenje, farbanje vune biljkama, tkanje tepiha, torbi, odevnih i drugih predmeta od krpa, vune, pamuka, lana i konoplje), te vodila i učestvovala na brojnim radionicama, kampovima i manifestacijama negovanja tradicionalne narodne umetnosti. Znanje o starim zanatima učesnicima će prenositi i Sofija Levai, polaznica i voditeljka brojnih radionica i manifestacija toga tipa, osoba koja je svoje znanje o tradicionalnom pustovanju pretvorila u uspešan biznis. Ilonka Milunović upoznaće učesnike sa osnovnim tehnikama izrade ukrasnih i upotrebnih predmeta od kukuruzne ljuske. Za omladinsko preduzetništvo zadužena je Sanja Bunford, stručnjak za marketing, autorka knjige ,,Tao marketing“, izvršna producentkinja ,,Jazzik“ festivala, vlasnica marketinške agencije i voditeljka brojnih radionica na temu preduzetništva.
Predavači će se prilagođavati potrebama i afinitetima učesnika. U okviru likovne umetnosti moguće je saznati više o tehnikama crtanja, vajanja, izrade kalupa, slikanja, fotografisanja. U okviru muzičke oblasti učesnici će se upoznati sa osnovama ritmičke improvizacije koristeći instrumente od prirodnih materijala. Ova grupa radioničara radiće na kreiranju zajedničkog muzičkog dela, povezivanjem tradicionalnog melosa sa progresivnim muzičkim pravcima. Pod vizuelnim izrazom se podrazumevaju osnove filmskog jezika (osnove audio i video tehnike i produkcije).
Svaki učesnik će izuzev oblasti iz koje će razvijati svoj talenat (muzika, likovna umetnost, vizuelni izraz), učiti stare zanate i preduzetništvo. Stari zanati će obuhvatati izradu predmeta od rogoza, slame, kukuruzne ljuskare, rafije, tkanje tepiha, torbi, odevnih predmeta, pustovanje, različita ukrašavanja i izradu suvenira. U okviru oblasti preduzetništva učesnici će se upoznati sa temama kao što su tržišna komunikacija i marketing, unapređenje timskog rada, izrada biznis plana, uvod u pisanje projekata. Imaće, takođe, priliku da čuju iskustva uspešnih u umetničkom biznisu i kulturnom preduzetništvu.
Učesnici koji su izabrani, a ima ih dvadesettroje, okupili su se u 19 časova 26. januara na Paliću.
Mladi koji nisu izabrani da učestvuju u radu radionica na Paliću, direktno su ušli u bazu podataka za naredne aktivnosti WARC projekta kao što je karijerno savetovanje koje će se održati u devet mesnih zajednica u okolini Subotice.
Prijave za karijerno savetovanje mogu da šalju i zainteresovani iz Subotice. Mogućnost učešća imaju svi od 14 do 33 godine iz okolnih mesnih zajednica gde se održava karijerno savetovanje kao i zainteresovani iz Subotice, koji u prijavi treba da naznače gde žele učestvovati na interaktivnom predavanju.
Karijerna savetovanja će se održati prema sledećem rasporedu: Bajmok - 2. februar,
Mala Bosna - 8. februar, Tavankut - 16. februar, Horgoš - 17. februar, Đurđin - 18. februar, Bikovo - 21. februar, Čantavir - 22. februar, Stari Žednik - 24. februar, Hajdukovo - 28. februar 2011. godine.
Cilj projekta WARC je osnaživanje omladinske kulture u prigradskim naseljima. Nakon završene obuke očekuje se otvaranje mesnih omladinskih kancelarija koje će biti opremljene iz sredstava Evropske unije za ovaj projekat. Dugoročni cilj projekta odnosi se na uspostavljanje autonomne i samoodržive kulturne produkcije u prigradskim naseljima koju bi vodili njihovi mladi predstavnici.


 

STARI ZANATI


 

UMETNOST


 

ART PREDUZETNIŠTVO

 


 

RADOVI