Share


WARC - DRUŽENJE I UČENJE U SEGEDINU

ČasopisDrugi interkulturni art seminar, planiran projektom WARC u okviru programa prekogranične saradnje FOKUS Fondacije iz Subotice sa mađarskom organizacijom Matrix iz Segedina, održao se od 10. do 13. februara 2011. godine.

Posle uspešnog prvog kampa koji je održan na Paliću na ovom kampu je nastavljeno vredno i predano učenje starih zanata i umetničkih veština i preduzetništva. Radionice starih zanata vodili su Eva Lindeman (tkanje), Sofija Levai (pustovanje) i Ilonka Milunović (izrada ukrasnih predmeta od kukuruzne ljuske). Predavači iz oblasti umetnosti bili su Geza Ric (likovna umetnost), Edvard Molnar (fotografija), Peter Baranji (vizuelni izraz), Aniko Kiš i Tomaš Kiš (muzika). Radionicu o art preduzetništvu u kojoj svi radioničari učestvuju vodila je Sanja Bunford.

Devetnaest učesnika, uzrasta od 19 do 25 godina, iz Subotice i Segedina, bilo je smešteno u Eko kampu u Novom Segedinu gde su imali priliku i da se upoznaju sa susednom kulturom, jezikom i običajima kroz druženje sa vršnjacima iz Mađarske. 
Radni dan u kampu počinje predavanjima iz oblasti preduzetništva, koje nudi odgovore na pitanja kako kreativno misliti, napisati projekat, te realizovati svoje ideje. Zadatak učesnika je da osmisle reklamu za WARC koju će potom, koristeći znanja iz oblasti vizuelnog izraza, i snimiti. Sredina dana rezervisana je za rukotvorine a poslepodne za umetničke radionice. Novina je da svi učestvuju u radu muzičke radionice gde koristeći razne instrumente od upotrebnih predmeta stvaraju ritam i muziku. Javna prezentacija novonastalih radova održala se u nedelju, 13. februara 2011. godine, u prostorijama Eko kampa u Novom Segedinu
Svi radovi koji su nastali i koji će nastati tokom projekta biće predstavljeni u svim mesnim zajednicama sa kojima je FOKUS Fondacija potpisala memorandum o saradnji, tokom putujuće izložbe koja se planira za jun 2011. godine, kada će kamion opremljen nastalim radovima posetiti svako mesto. Svi učesnici kao i prijavljeni deo su projekta i biće pozvani da učestvuju u narednim aktivnostima koje su planirane projektom WARC.
Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Evropske komisije u okviru programa prekogranične saradnje.

www.warc.eu