Share


SEVER SEVEROZAPAD

U Kafe galeriji Yu Fest promovisana je kompilacija muzike subotičkih autora “Sever Severozapad Volume 2”. Muzički urednik izdanja je Dragan Đurić, a na kompilaciji je zastupljeno 16 subotičkih bendova i kantautora.

 

Koncertnu promociju albuma uveličali su bendovi Balkan Blue, Nafta, Tranzit, Zornjak i Perpetuum Mobile. Sponzori koncerta su bili Legend World Wide, kao i YU ECO RTV, Radio Boomerang. Izdavač albuma i organizator koncerta je FOKUS Fondacija iz Subotice.

p.s. ceo album u mp3 formatu u rubrici downolad!


... Album Sever Severozapad Volume 2 je kompilacija koja na jednom mestu sadrži najbolje od onog što subotička alternativna muzička scena trenutno ima da ponudi. Muzičarima mlađe generacije ne manjka ni talenta, ni inspiracije, ni vremena, već novca. Subotički bendovi su (neki od njih prvi put) konačno dobili mogućnost da se čuju i izvan svojih, kutijama od jaja obloženih garaža i podruma. Primarni kriterijum urednika izdanja Dragana Đurića pri izboru kompozicija za album je bio kvalitet, a ne muzički žanr kojem izvođači pripadaju. S obzirom na takav pristup, pred nama je krajnje eklektičan album koji objedinjuje raznovrsne stilove, od etno, preko rep, hip hop, rok, post rok do hardcore metal muzike. No ipak, ova žanrovska inkompatibilnost, namatnuta promotivnom svrhom albuma, ne predstavlja smetnju za njegovo kontinuirano preslušavanje. (Naprotiv, ništa lepše ni zdravije od uskakanja u hladan bazen posle sedenja u vreloj sauni.) Element koji povezuje ceo album u koherentnu celinu ne treba tražiti u stilu, nego u kvalitetu odsviranog, koji u većini slučajeva prevazilazi album Sever Severozapad Volume 1 koji je objavljen pre pet godina. Pridržavajući se čuvene izreke Frenka Zape da je pisati o muzici isto što i plesati o arhitekturi, ovom prilikom ću se zadržati na spoljnim obeležjima albuma, prepuštajući svakom slušaocu da se sam iznenadi sadržinom. Dakle, album sadrži 16 kompozicija, koje pokrivaju širok muzički prostor, od teatarskog minimalizma grupe Glioksizom i hipnotizirajuće kosmičke smirenosti benda Ana Never, preko vešte i melodične rap/hip hop izvedbe Edvarda (feat. Rajahman) i elektro jazz kompozicije grupe Perpetuum Mobile, pa sve do hard rock-a grupa By The Way, Nafta i Jumping Da Sky. Ceo ovaj muzički “bosanski lonac'' je sa merom začinjen vojvođanskim etno zvukom grupe Paniks i kompozicijom u izvođenju Lajka Feliksa. Kao specijalni gost na albumu se pojavljuje Robert Tili sa numerom prigodnog naziva -- Endless Fuckin’. Ono što, osim kvaliteta ostalih bendova Neverhood, Lea’s Friend, F.a.P, Zornjak, Pionir 10 i Tranzit,posebno ohrabruje je najava da će svetlo dana uskoro ugledati i kompilacije elektronske i etno muzike subotičkih autora...

(Iz recenzije Nikole Petrovića)