Share


ZAJEDNO U KREATIVNOST

Časopis

FOKUS Fondacija u saradnji sa Gerontološkim centrom iz Subotice organizuje jednodnevnu radionicu ,,Zajedno u kreativnost“. Kreativni dan će se održati 18. marta 2011. godine u petak u Gerontološkom klubu u Bajmoku. Do saradnje je došlo usled srodnosti projekata koje pomenute institucije trenutno realizuju u sklopu IPA programa prekogranične saradnje. Dok se Gerontološki centar fokusirao na negovanje starih zanata kod starije populacije, FOKUS Fondacija u sklopu WARC projekta („Dobrodošli u svet starih zanata i rukotvorina“) radi na usavršavanju starih zanata, umetnosti i preduzetništva kod mladih.

 

Tokom kreativnog dana zainteresovani mladi i stariji sugrađani moći će da se upoznaju sa osnovnim tehnikama starih zanata (pustovanje, oslikavanje stakla, svile i ekoloških torbi od lana i rad sa glinom) dok će drugi deo dana biti rezervisan za muzičku i fotografsku radionicu.
Radionice imaju za cilj prevazilaženje starosnih i generacijskih barijera između mladih i starih te spajanje tradicionalnog i modernog u ovim vidovima umetnosti, kao i da navedu učesnike da uče jedni od drugih.
Radionice u okviru kojih će se mladi i stari oprobati u oslikavanju svile, stakla i ekoloških torbi od lana vodiće radni terapeuti i domaćice klubova Gerontološkog centra. Pustovanje će voditi Sofija Levai, voditelj radionica u sklopu WARC projekta na Paliću i Segedinu. Umetničke radionice će voditi, takođe, saradnici na WARC projektu Aniko Kiš (muzika) i Edvard Molnar (fotografija). Aniko Kiš, profesor muzike i nastavnik klavira u Muzičkoj školi u Subotici, kao i osnivač kamerne grupe ,,Ritmo Land“, pokušaće da probudi u polaznicima želju za ritmičkom improvizacijom oslanjajući se na tradicionalni melos i korišćenje recikliranih i drugih upotrebnih predmeta kao instrumenata. Edvard Molnar, zvanični fotograf pozorišta „Kosztolányi Dezső“ i Novinsko-izdavačke kuće ,,Magyar Szó“ radiće sa zainteresovanima tokom poslepodneva i upoznaće ih sa osnovama fotografisanja (kompozicija, ekspozicija, osnovni stilovi).
Učesnike nakon završenih radionica očekuje tradicionalni ručak koji će pripremiti Udruženje žena iz Tavankuta.
Pravo na učešće imaju mladi od 14 do 30 godina iz Bajmoka kao i Subotice, uz napomenu da će prednost pri selekciji imati mladi iz Bajmoka. Kreativni dan će trajati od 9 do 18 časova. Svi zainteresovani se mogu prijaviti na Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli ili 024/523-566.
Značajnu pomoć u organizaciji ovog događaja će pružiti mladi ljudi iz Bajmoka koji uskoro planiraju i osnivanje jednog omladinskog kulturnog udruženja koje bi trebalo da bude nosilac omladinske kulture u Bajmoku a koje je nastalo kao proizvod karijernog savetovanja FOKUS Fondacije u sklopu WARC projekta.
Najlepši radovi nastali u toku radionice „Zajedno u kreativnost“ u Bajmoku biće izloženi u Art market ulici koja se planira u završnoj fazi saradnje dveju institucija na pomenutom projektu.