Share


KLASICI EVROPSKOG FILMA

Od 11. marta do 16. juna FOKUS i Otvoreni univerzitet iz Subotice prikazuju ciklus klasika modernog evropskog filma. Urednik ciklusa je Petar Mitrić, a ulaz na sve projekcije je slobodan. Projekcije su svakog petka sa početkom u 19.30 časova. Filmovi se prikazuju u Amfiteatru otvorenog univerziteta.

 

 

11.03. LA DOLCE VITA (ITA) -- SLADAK ŽIVOT

Režija: Federico Fellini Uloge: Marcello Mastroianni, Anita Ekberg, Anouk Aimee Trajanje: 174 min Godina: 1960.

Sinopsis:

Felinijevo remek delo predstavlja razuzdani život Rima 50-tih godina uz sav glamur i sjaj modnih, umetničkih i filmskih krugova. Ovakav mizanscen stavlja mladog novinara Marčela u iskušenje izbora između tradicionalnog bračnog života i razuzdanih krugova rimske elite. Ovakav dualizam postavlja osnovu njegove potrage za smislom života. Kroz film prolaze najlepše devojke Evrope tog doba započinjući svoje veoma uspešne karijere foto modela, kao mlada šveđanka Nico, koja uskoro postaje simbol Njujorka 60-tih godina.

17.03. IF... (GB) -- AKO...

Režija: Lindsay Anderson Uloge: Malcolm Mcdowell, David Wood, Richard Warwick Trajanje: 111 min Godina: 1968.

Sinopsis:

Generacijski film o revoluciji predvođenoj učenikom Mikom Trevisom u tipičnoj britanskoj muškoj školi. Konzervativizam i brutalnost britanskog obrazovnog sistema mladog učenika pretvara u predvodnika nemilosrdne gerile. Film povremeno koristi crno belu tehniku u cilju dezorjentacije gledaoca u odnosu na zbilju i maštu. Nepravedno zapostavljen reditelj Lindzi Anderson ovim filmom potvrđuje svoju gorku sociološku i političku svesnost koju provlači kroz sve svoje filmove („O srećni čoveče“, „Bolnica Britanija“). Mladi Mik Trevis na momente neverovatno podseća na Aleksa, antijunaka tek predstojeće „Paklene Pomorandže“ Andersonovog zemljaka Kjubrika. Malkolm Mekdauel u nezaboravnoj ulozi koja odiše britanskom hladnoćom i uskoro postaje simbol britanske kontrakulture.

24.03. LA VOIE LACTEE (FRA) - MLEČNI PUT

Režija: Luis Bunuel Uloge: Paul Frankeur, Laurent Terzieff, Alain Cuny Trajanje: 98 min Godina: 1969.

Sinopsis:

Film prati hodočašće dva francuska prosjaka do svetog grada Santiago de Kompostela u Španiji. Njihovo putovanje prerasta u putovanje kroz vreme, tačnije istoriju Katoličke crkve, tokom kojeg nailaze na razne istorijske ličnosti, pa čak i samog Markiza de Sada. Duhovita, često sarkastična, kritika klerikalizma vraća Bunjuela na svoje nadrealističke početke i filmove „Zlatno doba“ i „Andaluzijski pas“. Sam Bunjuel je „Mlečni put“ okarakterisao kao „putovanje kroz fanatizam“. Jedan od kontroverznijih i slobodnijih ostvarenja španskog velikana.

31.03. NOZ W WODZIE (POL) -- NOŽ U VODI

Režija: Roman Polanski Uloge: Leon Niemczyk, Jolanta Umecka Trajanje: 94 min Godina: 1962.

Sinopsis:

Debitantsko ostvarenje Romana Polanskog koje je uvelo Poljsku kinematografiju na velika vrata u svetske filmske krugove. Psihološki triler o bogatom muškarcu i njegovoj mladoj i zanosnoj suprugi koji odlučuju da godišnji odmor provedu na svojoj jahti. Na tom putovanju upoznaju mladog, intrigantnog autostopera koji im se pridružuje na jahti. Uskoro, dolazi do rivalstva između dva muškarca oko mlade Kristine. „Nož u vodi“ predstavlja remek delo na temu ljudske prirode i sujete. Nakon ovog filma američki producent Robert Evans odlučuje da finansira holivudsku karijeru Polanskog koja rezultira vrhunskim filmovima „Kineska četvrt“ i „Rozmarina beba“.

07.04 HORI, MA PANENKO (CZ) -- GORI MOJA GOSPOĐICE

Režija: Milos Forman Uloge: Jan Vostrcil, Josef Sebanek, Frantisek Debelka Trajanje: 71 min Godina: 1967.

Sinopsis:

Vatrogasna stanica u malom gradiću u Čehoslovačkoj priređuje slavlje u čast 86-tog rođendana nekadašnjeg šefa. Slavlje uključuje i izbor za mis vatrogasnog doma. Slavlje se ne odvija po očekivanom planu, a ni kandidatkinje nisu niti zainteresovane niti zanosne. Ovaj rani Formanov film otkriva sav autorski talenat, kasnije uokviren u zrelijoj fazi i filmovima „Kosa“, „Let iznad kukavičjeg gnezda“ i „Amadeus“. „Gori moja gospođice“ se smatra jednom od najurnebesnijih komedija svih vremena, verovatno zbog svoje nepatvorenosti, bliske duhu istočno-evropskih zemalja.

14.04. ANSIKTE MOT ANSIKTE ( SWE ) -- LICEM U LICE

Režija: Ingman Bergman Uloge:Liv Ulman, Erland Josephson, Aino Taube Trajanje: 114 min Godina: 1976.

Sinopsis:

Zastrašujuća priča o psihijatru Dženi Isakson koja kroz film tone u mentalnu bolest, progonjena vizijama iz prošlosti. „Licem u lice“ otkriva nesvakidašnji talenat glumice Liv Ulman koja je i obeležila period Bermanovog umetničkog stvaranja kroz filmove „Jesenja sonata“ i „Prizori iz bračnog života“. Jedan od primera Bergmanove nesvakidašnje sposobnosti da gledaoca uvuče duboko u film i provede ga kroz široki spektar emocionalnih stanja svojih likova.

21.04 MIRACOLO A MILANO (ITA) -- ČUDO U MILANU

Režija: Vittorio de Sica Uloge: Francesco Golisano, Emma Gramatica, Paolo Stoppa Trajanje: 92 min Godina: 195.

Sinopsis:

Remek delo italijanskog neorealizma koje kroz bajkovitu priču o dečaku pronađenom u kupusu predstavlja sociološku projekciju idealnog društva gde pozdrav „Dobar dan, stvarno znači dobar dan“. U kartonskom naselju beskućnika na periferiji Rima pronađen je neprocenjiv izvor nafte. Bogati gradski kapitalisti žele da otkupe zemljište. Ipak, i taj mali neugledni prostor je nečiji dom. Većinu uloga u filmu igraju naturščici, što daje posebnu draž u realističnosti priče i emocionalnog izražavanja. Za „Čudo u milanu“ De Sika je 1951. godine primio Zlatnu palmu u Kanu. Ovaj film je kasnije bio inspiracija mnogim velikim rediteljima poput Wima Wendersa i Stivena Spilberga.

28.04. MASCULIN FEMININ (FRA) -- MUŠKARAC ŽENA

Režija: Jean-Luc Godard Uloge: Jean-Pierre Leaud, Chantal Goya, Marlene Jobert, Brigitte Bardot Trajanje: 103 min Godina: 1966.

Sinopsis:

Radnja filma prati mladog Pola, marksistički nastrojenog idealistu koji usred svoje kihotovske borbe protiv konzumerizma i Coca Cola ideologije upoznaje mladu Madeleine, dubokog poklonika i aktivnog učesnika pop kulture i amerikanizacije društva. Njihov odnos je prikazan u 15 poglavlja koji se bave dualizmom kako muško-ženskih odnosa, tako i filozofskih, političkih i socijalnih stavova tadašnjeg vremena. Nosilac Novog francuskog talasa i jedan od revolucionara i tihih ideologa revolucije 68-me u Francuskoj, Godar eksperimentiše sa mogućnostima portabl verzija filmske kamere u svojim umetničkim vizijama, kako bi bioskopskoj publici približio «urbanu idilu» metroa, barova, automobilskih sirena i buke.

05.05. LA NOTTE (ITA, FRA) -- NOĆ

Režija: Michelangelo Antonioni Uloge: Marcello Mastroianni, Jeanne Moreau, Monica Vitti Trajanje: 122 min Godina: 1961.

Sinopsis:

Uz «Avanturu» i «Pomračenje» ovo je deo Antonionijeve trilogije o ljudskim odnosima. Film prati jedan dan u životu bračnog para koji doživljava krizu usled nedostatka komunikacije, kao tekovine savremenog doba. Gledalac je tokom filma očaran harizmom Marčela Mastrojanija i Žane Moro koji uz Antonionija čine nezaboravan filmski triplet zauvek utisnut u temelje filmske umetnosti. Na neobično iskren način «Noć» približava sliku svakodnevice dajući joj metafizički predznak. Film sa kojim se veoma lako poistovetimo.

12.05. LA CADUTTA DEGLI DEI (ITA) - SUMRAK BOGOVA

Režija: Luchino Visconti Uloge: Dirk Bogarde, Ingrid Thulin, Helmut Berger Trajanje: 155 min Godina: 1969.

Sinopsis:

Bogatstvo i moć familije Fon Esenbek ostalo je netaknuto nakon poraza Nemačke u I svetskom ratu. Radnja filma se dešava 1934. godine u vreme uspona nacističke vlasti u Nemačkoj. Baron Fon Esenbek saziva porodični skup kako bi formirali zajednički stav o odnosu prema nacistima. Iste večeri događa se ubistvo. Ko će naslediti imperiju nakon ubistva? Veličanstvena saga o propasti plemićke porodice industrijalaca ispričana na neponovljiv Viskontijev način. Filmom dominira švedska glumica Ingrid Tulin u ulozi beskrupulozne, zavodljive Sofi koja je spremna učiniti sve kako bi održala moć i sjaj.

19.05. LA DERNIER METRO (FRA) -- POSLEDNJI METRO

Režija: Francois Truffaut Uloge: Catherine Deneuve, Gerard Depardieu, Heinz Bennent Trajanje: 131 min Godina: 1980.

Sinopsis:

«Poslednji metro» predstavlja život umetničkih krugova pariskog Monmartra za vreme nemačke okupacije u II Svetskom ratu. Prelepa glumica Merion (Katrin Denev) nastavlja svoju pozorišnu karijeru okružena nemačkim oficirima, dok istovremeno svog muža, upravnika jevrejskog porekla, krije u podrumu teatra. Pozorište, kao simbol, privlači kako okrutne okupatore željne umetničkog nadahnuća, tako i parižane, koji u njemu pronalaze utočište od mračne stvarnosti. «Poslednji metro» je svojevremeno osvojio deset Cezara, i to za najbolji film, glavnu glumicu, glavnog glumca, kameru, scenario, zvuk, scenografiju, montažu, muziku i najbolju režiju.

26.05 STORIE ORDINARIA FOLLIA (ITA) - PRIČE O OBIČNOM LUDILU

Režija: Marco Ferreri Uloge: Ben Gazzara, Ornella Muti Trajanje: 101 min Godina: 1981.

Sinopsis:

Kontroverzni film, kontraverznog reditelja Ferrerija, po proznim tekstovima kontraverznog pisca Čarlsa Bukovskog. Eksterijeri u filmu su snimani u Los Anđelesu i što je karakteristično za evropske reditelje kada snimaju američke gradove predstavljaju ih kao suncem okupane betonske grobnice, pune prolaznika koji svojim bezizraznim licima kriju želju za spoznajom kako je to biti živ. U svakom slučaju, takvo okruženje savršeno odgovara liku poput Čarlsa Serkinga, alias Bukovskog, neprilagođenog vladara sumnjivih barova, prostitutki, jeftinih pića i konjskih trka.

02.06. LETJAT ZHURAVLEV (RUS) -- LETE ŽDRALOVI

Režija: Mihail Kalatozov Uloge: Tatjana Samojlova, Aleksei Batalov, Konstantin Nikitin Trajanje: 97 min Godina: 1957.

Sinopsis:

Dobitnik Zlatne palme u Kanu 1958. godine Kalatozovljev «Lete ždralovi» je jedinstvena vizuelna poezija na temu II Svetskog rata. Idiličnu ljubav Borisa i Veronike prekida rat i Boris odlazi na front. Budući da nikakve vesti ne stižu od njega, Veronika biva primorana da se venča za Marka. Lepota ovog remek dela Sovjetske kinematografije ne leži toliko u priči, koliko u nezaboravnoj kameri Sergeja Urusevskog koja ostavlja bez daha. «Lete ždralovi» je ujedno jedan od najuspešnijih i najsnažnijih antiratnih filmova ikada snimljenih i dolazi baš iz zemlje koja je u tom ratu pretrpela najveće gubitke.

09.06. ROZMARNE LETO (CZ) -- HIROVITO LETO

Režija: Jirži Mencel Uloge: Rudolf Hrusinsky, Vlastimil Brodsky, Frantisek Rehak Trajanje: 74 min Godina: 1968.

Sinopsis:

Sjajna Menclova komedija koja prikazuje prizore iz života malog gradića u Čehoslovačkoj. Tokom, naizgled običnog leta u gradić stiže hodač na žici Erni. Mala senzacija ne bi bila toliko značajna, da se sa Ernijem nije pojavila i prelepa supruga Ana. Međuljudski odnosi sugrađana se menjaju, a ustaljeni životni putevi meštana postaju krivudavi. Karakterističan Češki humor kod Mencla je izražen u punom sjaju, a „Hirovito leto“ je pored „Strogo kontrolisanih vozova“ i „Striženo, skraćeno“, odličan dokaz za to.

16.06. CZELOWIEK Z ZELAZA (POL) - ČOVEK OD GVOŽĐA

Režija: Andzej Wajda Uloge: Jerzy Radziwilowicz, Krystyna Janda, Marian Opania Trajanje: 153 min Godina: 1981.

Sinopsis:

Film "Čovek od gvožđa" je svojevrsan nastavak Vajdinog filma "Čovek od mramora" i to je priča o novinaru ogrezlom u alkoholu u osvit letnjih događaja u Gdanjsku 1980. godine, kao i jednom od vođa štrajka Macjeku. U filmu su korišteni dokumentarni zapisi sa čuvenih studentskih protesta u Poljskoj 1968. i 1969. godine. „Čovek od gvožđa“ obuhvata celokupan period Poljske istorije u vreme komunističke vladavine ujedno prikazujući istoriju pojedinca u takvom okruženju. Film je ovenčan nagradom za najbolji film na Filmskom festivalu u Kanu 1982. godine.