Share


Putujem u Evropu i volontiram!

ČasopisIskoristi svoju šansu!

FOKUS Fondacija je od aprila 2010. godine zvanično akreditovana za program dugoročnog volontiranja u zemljama Evropske unije, po EVS programu. Zadatak FOKUS Fondacije je da pošalje budućeg EVS volontera u drugu evropsku organizaciju tako što će napisati projekat za njega i ugovoriti i dogovoriti sve u vezi sa njegovim odlaskom, kao i da ugošćuje volontere iz drugih evropskih zemalja.

Program Evropskog volonterskog servisa je koncipiran tako da svaka zainteresovana mlada osoba (od 18 do 30 godina) ima pravo da aplicira u nekoj od ponuđenih organizacija širom Evrope, pa i u Turskoj. Period na koji se može otputovati na volontiranje u stranu zemlju može biti od dva do dvanaest meseci. Tokom boravka u željenoj zemlji, volonter volontira, upoznaje kulturu, druži se, uči jezik, a Evropski volonterski servis pokriva devedeset procenata putnih troškova kao i sve troškove stanovanja, ishrane, osiguranja, učenja jezika i džeparca.
S obzirom na prirodu volontiranja - gde je volonter daleko od kuće, u novom okruženju, EVS organizuje treninge podrške gde se volonteri upoznaju jedni sa drugima, razmenjuju kontakte, osvešćuju probleme i razlike u kulturama, dobijajući na taj način priliku da putuju, jer po nekom nepisanom pravilu volonterske zajednice volonteri ugošćavaju jedni druge u toku volonterskog perioda. Osim brojnih dobitaka, mlada osoba u toku volonterskog perioda radi na sebi uz podršku svog mentora sa kojim razgovara o aktuelnim problemima i razrešava sve nedoumice.
Proces prijavljivanja traje duže i nije zagarantovan uspeh projekta. Prednost će imati oni budući EVS volonteri koji izaberu manje popularna mesta kao i oni koji budu napisali najbogatija motivaciona pisma.
Svi zainteresovani se mogu informisati o ponuđenim evropskim organizacijama koje primaju volontere na http://ec.europa.eu/youth/evs/aod/hei_en.cfm (u pretraživač treba upisati organizacije koje su naznačene kao host organization). U ponudi su organizacije koje se bave najrazličitijim temama od kulture, ekologije, zaštite prava žena, dece i manjina do ruralnog razvoja i socijalne inkluzije. Na vama je da odaberete svoju omiljenu oblast!

Zašto da putuješ i volontiraš?

- učiš od profesionalaca
- zabavljaš se
- razvijaš radne navike i nove veštine
- unapređuješ svoje uslove za moguće zapošljavanje
- obogaćuješ svoj CV
- upoznaješ zanimljive osobe i proširuješ krug poznanika
- učiš novi jezik ili usavršavaš engleski jezik
- putuješ
- upoznaješ drugu kulturu
- družiš se sa vršnjacima iz Evrope
- proširuješ svoje vidike


Šansu imaju mladi od 18 do 30 godina koji žele da putuju, volontiraju, uče, upoznaju nove ljude i običaje, usavrše engleski ili nauče neki novi jezik. Iskoristi svoju šansu!
Prijavi se na 024 523 566, na Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli ili dođi lično u Fokus Fondaciju, ulica Partizanska 14!

 

ISKUSTVA VOLONTERA U FOKUS-U:

Sebastiaan Janssen

1. Možeš li nam se predstaviti?
Zdravo, ja sam Sebastijan i imam 26 godina.

2. Odakle dolaziš?
Ja sam iz Utrehta, to je četvrti grad po veličini u Holandiji.

3. Zašto si se odlučio za program Evropskog volonterskog servisa?
Želeo sam da vidim kako je živeti i raditi u nekoj drugoj zemlji. Želeo sam da naučim jezik i da upoznam interesantne ljude.

4. Kakvo je tvoje dosadašnje iskustvo?
Do sada su moji utisci prilično pozitivni. Stvarno osećam da Subotica postaje moj drugi dom. Sviram sa bendom Sambansa, dajem časove gitare, učim o muzičkoj sceni u Subotici, imam super cimerku i već sam se sprijateljio sa dosta ljudi. I učim srpski! Teško mi je jer sporo napredujem.

5. Da li bi preporučio mladim ljudima da volontiraju preko EVS programa? Zašto?
Da, definitivno! Mislim da je to savršena prilika da se živi u inostranstvu nekoliko meseci! I najbolje od svega – besplatno je!

 

Paulina Kudzin

1. Molim te, predstavi nam se.
Ja sam Paulina Kudzin.

2. Odakle dolaziš?
Iz Poznana u Poljskoj.

3. Zašto si se odlučila za program Evropskog volonterskog servisa?
Motivaciju za EVS program i boravak u Subotici pronašla sam u želji da se lično razvijam, da saznam što više o novoj kulturi, da iskusim drugačiji način života i da naučim jezik.

4. Kakvo je tvoje dosadašnje iskustvo?
Živeti u Subotici je vrlo smirujuće i pozitivno. Upoznala sam nove ljude i sklopila nova prijateljstva. Tokom svog boravka u okviru EVS programa primetila sam da i ja mogu da saznam više o sebi i o tome koliko sam sposobna da živim i radim u novom okruženju.

5. Da li bi preporučila mladim ljudima da volontiraju preko EVS programa? Zašto?

Volontiranje ti pruža šansu da sprovedeš u delo svoje ideje, da ostvariš nove kontakte kao i da naučiš i razviješ nove veštine. A ovo je i sjajna prilika za putovanje!