Share


GARDEN QUARTET i Goran Evetović - koncert

ČasopisU Velikoj većnici Gradske kuće, u sredu, 1. juna 2011. godine, sa početkom u 20 časova, Garden Quartet i Goran Evetović održali koncert povodom pet godina postojanja i rada kvarteta. Na programu su bila dela Astora Piacole. Jedan od pokrovitelja koncerta je FOKUS Fondacija.

 

Program koncerta:

Carlos Gardel: Por Una Cabeza
Astor Piazzolla: Primavera Porteña
Astor Piazzolla: Verano Porteño
Astor Piazzolla: Otoño Porteño
Astor Piazzolla: Invierno Porteño
Astor Piazzolla: Libertango
Astor Piazzolla: Oblivion
Astor Piazzolla: Adios nonino
Astor Piazzolla: Psicosis

Garden Quartet je ovim koncertom, zajedno sa svojom publikom, proslavio 5 godina postojanja. Program koncerta obuhvatio je samo mali deo velikog opusa jednog od najpopularnijih latino–američkih kompozitora 20. veka Astora Piacole. Gost večeri bio je subotički perkusionista Goran Evetović, koji je svojim šarolikim instrumentarijumom obogatio gudačku interpretaciju argentinskog tanga, pojačao mu ritmičnost i senzualnost. 

Brazil i Argentina su početkom 20. veka bili pod ,,udarom’’ evropskih kolonista koji su naseljavanjem latino-američkog područja uticali na razvoj i obojenost muzike tih podneblja. Autori su koristili elemente tadašnjeg evropskog muzičkog stvaralaštva i time dali nov pristup savremenoj muzici. Tango – burno emotivan i uzbudljivo senzualan ples – posledica je tadašnje populacione disproporcije gde je dominantan broj muškaraca morao da se dokaže i pokaže malom broju žena, kako bi im ,,osvojili srca’’. Zato ova muzika odaje epski snažan i lirično osećajan karakterni izraz.


Foto: Petar Jurić