Share


ROAD SHOW - putujuća izložba

Časopis

Putujuća izložba radova nastalih u toku projekta WARC (Dobrodošli u svet starih zanata i rukotvorina) koji FOKUS Fondacija sprovodi u saradnji sa Matrix organizacijom iz Segedina, u okviru IPA programa prekogranične saradnje finansiranog od strane Evropske komisije, obišla je mesne zajednice u okolini Subotice.

Kamion ukrašen radovima, u čijoj su izradi učestvovali mladi ljudi od 14 do 33 godine i iz ovih mesnih zajednica, predstavljao je svojevrsnu putujuću galeriju ručnih i umetničkih radova nastalih tehnikama pustovanja (kape, torbe, torbice za mobilni telefon) i tkanja (torbice, krpare, narukvice). Izložba je, takođe, obuhvatala umetničke proizvode od kukuruzne ljuske (lutke i različiti ukrasni predmeti), slike, oslikane kutije, ramove, izvajane statue... I sve je to nastalo u toku dva kampa na Paliću i u Segedinu, kao i tokom propratnog programa na Festivalu talenata KO ŠTA ZNA koji se nedavno održao u Segedinu.
Uz muziku i prijatan razgovor o ciljevima i idejama projekta sa članovima kao i volonterima FOKUS tima prolaznici su bili u mogućnosti da se upoznaju sa projektom, pogledaju nastale radove, prepoznaju tvorce iz svog malog mesta i daju im povratnu informaciju. Ovo je tako bila jedinstvena prilika za promociju mladih umetnika iz ruralnih krajeva, a neki prolaznici su bili zainteresovani i za kupovinu određenih radova. Međutim, ideja je da svaki učesnik nakon ROAD SHOW-a dobije svoje radove, pa ukoliko želi, može da ih proda i dalje promoviše i distribuira.
Putujuća izložba je sa lakoćom organizovana zahvaljujući ostvarenim kontaktima sa mladim ljudima iz ovih mesnih zajednica, koji su pomogli u realizaciji i na putu su da postanu budući nosioci kulture u svojoj lokalnoj sredini.
U toku naredne nedelje kamion sa putujućom izložbom će obilaziti mesta koja učestvuju u projektu u Mađarskoj.
Nakon toga, planira se izdavanje kratke publikacije koja će dati pregled realizovanog projekta WARC sa njegovim ciljevima, idejama i postignutim rezultatima.
Tokom projekta Dobrodošli u svet starih zanata i rukotvorina nastajao je i jedan film koji će svi zainteresovani moći da vide na internet stranici FOKUS Fondacije kao i na zvaničnom sajtu WARC projekta.
Više o projektu WARC – Welcome to arts and crafts na: www.warc.eu

Kamion će u Mađarskoj obići: Alđe, Ujsentivan, Domasek, Ileš, Desk, Opatfalvu, Kibekhazu, Saćmaz, Reske, Doc, dok je raspored za Suboticu sledeći:

 

7. jul - četvrtak

Mala Bosna 9h - 11h ispred zgrade Mesne zajednice
Bajmok 12h - 14h Centar
Tavankut 15h-17h kod Doma kulture
Ljutovo 18h- 20h ispred zgrade Mesne zajednice

 

8.jul - petak

Horgoš 10h - 12h  Centar
Hajdukovo 13h -15 h u dvorištu Mesne zajednice
Bikovo 16h - 18h , Centar

 

11. jul - ponedeljak

Kelebija 9h - 11h ispred zgrade Mesne zajednice
Đurđin 13h -15h u parku ispred Mesne zajednice
Stari Žednik
16h - 18h ispred Doma kulture

FOKUS Fondacija u saradnji sa Matrix Fondacijom iz Segedina nastavlja projekat WARC (Dobrodošli u svet starih zanata i rukotvorina) koji je započet u julu 2010. godine po programu IPA prekogranične saradnje