Share


Summer3pKULT vikend

Časopis

Kao uvod u ovogodišnji, deveti po redu, festival elektronske muzike Summer3p koji se održava od 21. do 24. jula na jedinstvenoj party lokaciji - Termalnom bazenu i Muškom štrandu na Paliću, nedaleko od Subotice, biio je održan Summer3pKULT vikend u organizaciji Festivala i Nevladine organizacije AntiŠund korporacija.

 

Summer3pkult podrazumeva izvedbu multimedijalnog komada “Mili Džek i razigrani mačak” u koordinaciji glumca Branislava Trifkovića, postavljanje Video morfne pneumatičke strukture, instalacije Želimira Barića iz Milana i predstavljenje projekta “Nasmeši se Subotici”.
Posetioci su imali priliku da prošetaju stazama secesije u okviru koja je bilo predviđeno da se obiđe 17 odabranih subotičkih arhitektonskih objekata. Uz specijalna svetla na objektima, učešće su uzeli ulični svirači, kvartet učenika/-ca iz subotičke Muzičke škole.

Gradska kuća, Sinagoga, palata Rajhl i desetine drugih atraktivnih objekata svrstali su Suboticu među najznačajnije secesijske gradove u Evropi.

Projekat “Nasmeši se Subotici” je organizovan u susret festivalu Summer3p koji će se organizovati od 21. do 24. jula na Muškom štrandu i Termalnom bazenu na Paliću.

nvo AntiŠundCorporation se zahvaljuje svim prisutnim sugrađanima/-ama na zajedničkoj šetnji mapom secesije, kao i svim umetnicima na realizovanoj instalaciji i pozorišnoj predstavi.

MILI, DŽEK I RAZIGRANI MAČAK

Multimedijalni komad Mili, Džek i razigrani mačak održan je u petak, 15. jula, na Platou dr. Zoran Đinđić, od 22h.

Ova predstava, nastala u koprodukciji dramske sekcije i AntiŠund korporacije, istražuje temu aktivnijeg učešća svih građana u preporodu grada, kao i podizanja samopouzdanja Subotičana, tako što će svojim ličnim angažovanjem doprineti razvoju svoje sredine. Pripremu predstave je nadzirao glumac Dečijeg pozorišta Branislav Trifković. Ideologija pozorišne predstave se ogleda u korišćenju odbačenog kućnog inventara za stvaranje novih predmeta.


VIDEO MORFNA PNEUMATIČKA STRUKTURA

U subotu 16. jula, na Trg Slobode u Subotici, od 22h  izvedena je video instalacija umetnika iz Milana, Želimira Barića, Video morfna pneumatička struktura.
U pitanju je umetnička instalacija oblika sfere u pejzažnoj arhitekturi koja teži da skrene pažnju na urbane površine, biodiverzitet i mogućnosti reciklaže. Za vreme prezentacije publika je mogla da vidi video projekcije koje se emituju iz same sfere.


NASMEŠI SE SUBOTICI

U subotu i nedelju, 16. i 17. jula, od 21h do 23h, izveden je projekat zaštite i očuvanja kulturne baštine Nasmeši se Subotici.

Ovaj jedinstveni projekat u koordinaciji Viktorije Aladžić, osmišljen je kao šetnja Suboticom sa polaznom tačkom na Trgu slobode (oba dana šetnja počinje u 21h). Inspirisan uličnom umetnošću, projekat Nasmeši se Subotici biće izveden kao multimedijalni performans koji obuhvata obilazak 17 odabranih subotičkih arhitektonskih objekata uz učešće kostimiranih glumaca, uličnih svirača, kvarteta učenika iz subotičke Muzičke škole i upotrebu posebnog osvetljenja na objektima.

Na ovaj način Subotičani su imali priliku da dožive i upoznaju burnu prošlost grada Subotice u kojoj prednjače dela arhitekture sa kraja 19. i početka 20. veka. Cilj projekta Nasmeši se Subotici je očuvanje autentičnosti tradicije i promovisanje kulturnog i arhitektonskog bogatstva, kao i skretanje pažnje lokalne zajednice na brigu o izvornom ambijentu stare arhitekture.