Share


Proslava Dana Grada

Časopis

Treći put za redom proslava Dana Grada u parku Ferenca Rajhla sastojala se od nastupa mladih subotičkih muzičkih izvođača. Kao i prošle tako je i ove godine bilo zastupljeno više muzičkih pravaca.
Veče je počelo ska bendom, zatim su došli rok bendovi, posle njih nastupili su hip hop-hc bendovi i na kraju dj-evi.
Nastupili su: SKAgetHER, Replika 42, Sabbatka, Ljudske potrebe, D ZOO, Save da Hood, dj Igor Horvat i dj Nikola Majdanović.
Ovaj događaj omogućili su Ćao – Centar za pomoć apatičnoj omladini uz pomoć Grada Subotice i FOKUS Fondacije.

SKAgetHER je bend formiran u leto 2009. godine. U to vreme bend su činili Poósz Béla - bubnjevi, Aranyos Attila - bas, Csabai Róbert - klavijature, bekvokal, Bakos Ludvig - gitara, bekvokal; Lakatos Zoltán - gitara, vokal. Kasnije im se pridružuje Bauer Stevan - truba, a nekoliko meseci kasnije Szegedi Mihály - trombon. Sviraju ska, ska-punk, reggae. Početkom 2011. godine April Robi napušta bend, kada im se pridružuje Takács Árpi na klavijaturama.


Replika 42 je nastao 2007. godine u sastavu: Dragan Vidaković Risto - gitara, Saša Medan - bas gitara i Mario Borenović (Rockin' Chair Blues Band). Nakon par meseci Marija na bubnjevima zamenjuje Aleksa Otašević. U tri godine rada na isključivo autorskim kompozicijama imali su nekoliko lokalnih, i svirki u okolini Subotice, kao i nastup na 42. zaječarskoj gitarijadi 2008. Tokom 2010. uz podršku FOKUS Fondacije snimaju pesme za album prvenac “replika42” u studiju “Generator”. Decembra iste godine izlazi samostalno CD izdanje. Aleksa i Risto su takođe i članovi benda Nafta.

 


Sabbatka je hard rok bend nastao maja 2006. godine pod imenom "Black Sabbatka". U početku su svirali kao prateći bend, a godinu dana kasnije snimili su svoj demo album "White Maiden". Od tada sviraju samo autorske kompozicije. Pored svirki u lokalnim klubovima nastupali su i na festivalima: Tribute Hits, GBOB Challenge 08, Radio 202, CMOK fest (pobednici), Rat bendova itd.

 


 

Ljudske potrebe su potrebe koje proističu iz ljudske prirode i predstavljaju odgovor na njegove egzistencijalne dihotomije.Postoji pet osnovnih ljudskih potreba: potreba za povezanošću, potreba za prevazilaženjem, potreba za ukorenjenošću, potreba za identitetom i potreba za okvirom orijentacije i verovanja. Dva fundamentalno različita načina su moguća u rešavanju problema ljudske egzistencije, a to znači u zadovoljavanju ljudskih potreba: regresivan (bolestan, neautentičan) i progresivan (zdrav, autentičan). Ta dva smera su: prvi, da se vrati na nivo životinjskog postojanja, koje karakteriše simbiotička veza i narcizam (sigurnost), ili drugi, da traži novi način povezivanja sa svetom putem ljubavi, stvaralaštva i razuma, što podrazumeva dostizanje produktivne ljudske egzistencije. One su takođe i naziv subotičkog industrial-electropunk sastava kojeg čine Vuk Miletić (vokal), Armand Mesaroš (bas) i Igor Andrejić (loop machine and keyboards).Projekat je pokrenut u avgustu 2010 godine. Odlikuju ga snažni tekstovi i energičan zvuk. ''Ljudske potrebe” obuhvataju više žanrova, dok zadržavaju svoj karakterističan zvuk koristeći loop mašinu i klavijature, bas gitaru sa efektima i agresivan a povremeno i ''nežan'' vokal.

 


Hip-hop grupu D ZOO čine dva člana; Andrej Pejović aka. Gregorije i Filip Budanović aka. Sajfo. Grupa je osnovana 2008. godine, a ozbiljnije je počela sa radom tokom 2009. godine. Nakon nekoliko snimljenih pesama, počeo je zajednički angažman sa bendom 3 ispod 0. Ostvarena je saradnja i sa subotičkim izvođačima, kao što su Rajahman i Save Da Hood. Tekstovi su inspirisani urbanim temama, sa kritičkim diskursom punim ironije. U oktobru mesecu 2010. godine osnovan je bend u sastavu grupe sa kojim je muzički pravac hip-hopa ukombinovan sa metal i rock zvukom. Grupa D ZOO nastavlja dalje ispitujući nove forme muzičkog izraza. Članovi benda su: Bojan Andrić (gitara), Ivan Dević (bass gitara) i Boris Prćić (bubnjevi). Predstavljajući svoj rad na alternativnoj muzičkoj sceni grupa D ZOO je za veoma kratko vreme stekla veliki broj prijatelja i poštovalaca.


Save da Hood predstavljaju Hip Hop sastav a clanovi su: Rest,Save,Born, i svi koji daju podrsku od prvog dana. Za dan grada ce da nastupe na specijalan nacin uz podrsku benda gde ce ljudi moci da cuju kombinaciju HC-a i Hip Hopa.

Dj Igor Horvat pobednik takmicenja dj-eva u klubu The Code.


Dj Nikola Majdanović je svoju karijeru započeo 2002. godine, ali njegovo interesovanje za električnu muziku počelo je još od malih nogu. Nakon nekog vremena postaje rezident DJ  Caffe&Club “Lado”. U isto vreme započinje autorsku emisiju na radio stanici “Yu-Eco” . Član je  “Beat and Bones” organizacije od 2006. godine.  Do sada je imao priliku da nastupi sa DJ-evima Umek, Matthew Hoag, Oliver Ho, Misjah, Valentino Kanziany, Anja Schneider, Nick Warren, Paulo Mojo, Funk D Void, Marko Nastic, Dejan Milicevic i mnogim drugima. Puštao je muziku po klubovima u Subotici, Novom Sadu, Beogradu kao i u Bosni, Hrvatskoj, HMađarskoj...


Centar za pomoć apatičnoj omladini ĆAO je samostalna, omladinska, dobrovoljna, nestranačka, i neprofitna organizacija građana osnovana marta 2010. godine, a do sada broji oko 20-tak članova. Cilj ove organizacije je da poboljša aktuelni kulturni život omladine kao i da skrene pažnju na ekološke probleme koji nas okružuju.