Share


ZAVRŠETAK PROJEKTA MEĐUGRANIČNE SARADNJE "WARC"

ČasopisPres konferencijom i koktelom u Plavoj sali Gradske kuće, u utorak, 6. septembra 2011. godine, svečano je obeležen završetak projekta međugranične saradnje FOKUS Fondacije pod nazivom WARC - Welcome to arts and crafts ili Dobrodošli u svet starih zanata i rukotvorina . Prisutnim predavačima, predstavnicima mesnih zajednica, kao i mladima koji su učestvovali u ovom jednogodišnjem međunarodnom projektu, obratio se prvo šef Kancelarije za IPA program Mađarska-Srbija sa sedištem u Subotici Relja Burzan, koji je predstavio rad i funkciju Kancelarije, te pozvao zainteresovane pojedince, preduzetnike, udruženja građana i organizacije da konkurišu u novom konkursnom ciklusu. Direktor FOKUS Fondacije Branislav Filipović i koordinator projekta Oskar Konja osvrnuli su se na celokupan projekat WARC i njegove rezultate (u nastavku teksta), dok je jedan od mladih učesnika projekta Miroslav Brajkov iz mesne zajednice Mala Bosna govorio o ličnom iskustvu na ovom projektu, te budućoj nameni art kutaka koji će po završetku ovoga projekta da se otvore u deset mesnih zajednica iz okoline Subotice, koje su bile obuhvaćene ovim projektom.

 

Po završetku pres konferencije asistentkinja projekta i menadžerka za kulturu FOKUS Fondacije Gordana Vukov uručila je računare i kancelarijski material predstavnicima mesnih zajednica: Bajmok, Đurđin, Tavankut, Stari Žednik, Horgoš, Kelebija, Hajdukovo, Mala Bosna, Ljutovo i Bikovo.Projekat je započet u julu 2010. godine kada su koordinatori projekta okupili mlade ljudi iz deset mesnih zajednica, koji su potom učestvovali u realizaciji projekta WARC. Usledili su umetničko-edukativni kampovi na Paliću i u Segedinu, karijerna savetovanja u mesnim zajednicama, Festival Ko šta zna održan u Segedinu, kao i putujuća izložba Road show koja je posetila svaku od mesnih zajednica uključenih u projekat.
Osnovna ideja WARC-a bila je animirati mlade ljude, pružiti im osnovna znanja o mogućnostima samozapošljavanja i omladinskog preduzetništva, te ih upoznati sa mogućnostima spajanja tradicionalnog i savremenog umetničkog izraza.
Nakon godinu dana rada mladi su se međusobno povezali i otkrili nove načine za samostalno delanje, pa su u nekim mesnim zajednicama zajednički otvorili omladinska udruženja i napisali projekte koji za cilj imaju uspostavljanje novih kulturnih aktivnosti u njihovim lokalnim zajednicama.
Za završnu fazu projekta planirana je dodela računara i neophodnog kancelarijskog materijala, te formiranje art kutaka u svakoj od mesnih zajednica. Računari će biti dostupni svim mladim osobama u ovim mestima, a za njihovu pravilnu upotrebu i koordinisanje otvorenih art kutkova koordinatori projekta će opunomoćiti po jednu mladu osobu koja se u toku projekta pokazala kao najaktivniji i najodgvorniji član grupe mladih u svojoj zajednici. Svaki od imenovanih mladih predstavnika art kutkova imaće zadatak da informiše ostale mlade o postojanju ove mogućnosti, kao i da vodi računa o pravilnoj upotrebi računara i datih prostora.
U ovaj projekat su u Srbiji bile uključene mesne zajednice: Bajmok, Đurđin, Tavankut, Stari Žednik, Horgoš, Kelebija, Hajdukovo, Mala Bosna, Ljutovo i Bikovo, dok su u Mađarskoj to bile: Alđe, Ujsentivan, Domasek, Ileš, Desk, Opatfalva, Kibekhaza, Saćmaz, Reske i Doc.
Projekat je realizovan pod pokroviteljstvom Evropske komisije u okviru programa prekogranične saradnje.