Share


Salvador Dali - izložba

ČasopisIzložba grafika jednog od najvećih umetnika XX veka, čuvenog španskog nadrealiste Salvadora Dalija pod nazivom „Beskrajni minut“ bila je postavljena od 20. septembra do 11. oktobra 2011. godine u Galeriji „Dr Vinko Perčić“. Svečano otvaranje je bilo zakazano za 20. septembar u 20 časova.
Organizatori izložbe su Galerija „Dr Vinko Perčić“ i FOKUS Fondacija iz Subotice, a u saradnji sa “Viskonti art galerijom” iz Ljubljane.

 


 

Na izložbi je predstavljena serija od jedanaest numerisanih i potpisanih grafika dorađenih akvarelom koje ilustruju basne slavnog francuskog pesnika i basnopisca iz XVII veka Žana de Lafontena, kao i njegov portret, viđen očima Salvadora Dalija, te trinaest grafika iz serije Zodijak. Posetioci izložbe moći će da vide i tri litografije iz ciklusa Božanstvena komedija, kao i pozlaćeni bronzani kip Žena žirafa. Španski umetnik ilustrovao je poznate basne kao što su Gavran i lisica, Konj i vuk, Lavljidvor, Bolesni jelen, Hrast i trska... Ova serija bakroreza nastala je 1974. godine i štampana je u 250 grafičkih tabli koje se čuvaju u mnogim galerijama širom sveta.

Cena karte za odrasle iznosi 150 dinara, a za organizovane školske posete 70 dinara po učeniku. Radno vreme Galerije je od 9.00 do 18.30 časova radnim danom i od 10.00 do 14.00 časova subotom. Ulaz na svečano otvaranje je slobodan.

1939. godine

Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech rođen je 1904. u Figuerasu,Katalonija, u Španiji. Bavio se slikarstvom, vajarstvom, fotografijom i filmom, dizajnirao kostime za balete, a neretko je i pisao. Bio je sklon da radi neobične stvari kako bi privukao pažnju na sebe, što je umelo da iritira kritičare, ali i ljubitelje umetnosti, jer su smatrali da njegovo ponašanje privlači više pažnje nego njegova dela; ono što mu je zamerano je kasnije zapravo omogućilo Daliju da bude poznat širom sveta i da veliki broj njegovih dela bude kupljen.
U Madridu Dali pohađa Akademiju umetnosti. Neobičnim izgledom, načinom oblačenja, kao i slikama u kojima je eksperimentisao sa kubizmom privlači dosta pažnje. Takođe je eksperimentisao sa dadaizmom, što je ostavilo uticaja na sva njegova kasnija dela. Tu se upoznao sa mnogim mladim umetnicima, među kojima je bio i Lorka koji je napisao Odu Salvadoru Daliju. Dali je izbačen iz Akademije pred finalne ispite, jer je izjavio da niko nije dovoljno kompetentan da ga ispita i oceni. Iste godine u prvoj poseti Parizu upoznaje Pikasa čiji rad je izvršio uticaj na njega.
Neki od elemenata koji su se pojavljivali na Dalijevim radovima još 1920. zadržali su se do kraja života. Dali je mešao više stilova da bi postigao dela koja su se kretala u rasponu od akademskih do avangardnih. Izložbom u Barseloni dobija mnogobrojne pozitivne kritike i još više pažnje. Tih godina pušta brkove (inspirisan Velaskezom) koji su ostali jedna od njegovih prepoznatljivih karakteristika.

na snimanju filma Alfreda Hičkoka "Začarana", 1945. godine

Luisu Bunjuelu pomaže u pisanju scenarija za film Andaluzijski pas. Sarađuje i sa Hičkokom na filmu Začarana, kao i sa Diznijem na crtanom filmu Destino.
Dali upoznaje svoju muzu, Galu, jedanaest godina stariju i u tom trenutku udatu za pesnika Paula Eluarda.Smatra se da je zahvaljujući ovoj vezi, potom i bračnoj, Dali naslikao neke od slika koje možemo da uvrstimo u najuzbudljivija i najlepša svedočanstva ljubavi prema ženi.Tu spada i njegovo najveće delo (govoreći o dimenzijama) Bogorodica Port Ligata.
Nakon Španskog građanskog rata Dali je među prvima od intelektualaca podržao i priznao novi režim, što je dovelo do njegovog izbacivanja iz grupe nadrealista. Početkom Drugog svetskog rata on se seli sa suprugom u Ameriku gde izdaje autobiografsku knjigu Tajni život Salvadora Dalija. Već 1949. godine vraća se u Kataloniju. Njegova odluka da se vrati tamo dok je Franko na vlasti je naišla na kritiku, što je doprinelo smanjenju prihvaćenosti njegovih radova.
U svojoj poznoj karijeri Dali je eksperimentisao sa novim medijima poput holografije i optičke iluzije. Novi, mladi pop-art umetnici, poput Vorhola, ističu veliki uticaj Salvadora Dalija na razvoj umetnosti. Njegova interesovanja za prirodne nauke i religiju rastu, što se ispoljava na njegovim delima. Dali je snimio i par reklama, među kojima je reklama za Evroviziju 1969, a bavio se i dizajnom u komercijalne svrhe (logo Čupa čups lizalica).Dali je sahranjen 1989. godine u kripti u svom Teatru-Muzeju.